| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Проблем със серво драйвер Parker HID16SSIM
Мисля че не е необходимо да правиш нещо в PLC. Документа към който си дал линк, стр. 81 и 82. Изпълняваш стъпка по стъпка. Тъй като прехвърлих документа по диагонал, не знам тия "PrXX" и PbXX" битове за настройка ли са, менюта ли. Предполагам че си чел по-задълбочено от мен, и ти говорят нещо. И един общ съвет - докато правиш тия настройки, пусни двигателя без товар, и си подготви ключ за аварийно спиране. Например на сигнала за разрешаване на движението. Че като не се получи работата с настройките, такива звуци се чуват, че ще ти прилошее. Както се казва - изпробвано в редакцията.  А с тоя як двигател, вероятно шумът ще е покъртителен.
|
| Чет Май 03, 2018 1:53 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Да благодаря , намерих му цаката . Трябва първо да се изпълни това : Disable software (Pb40.9=0); enable hardware (Pb41.5=1), and driver OK (Pr23=0). след което се пише 1 на параметър b64.4 . И за да се изпълни процедурата се рестартира захранването. Е това последното ми отбягна Така е някои неща са описани други трябва да си ги знаем като подразбиране Най-важното е че тУй животно работи . Остава да се настрои коректно регулатора . Лошото е че няма Auto tuning
|
| Чет Май 03, 2018 2:51 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Знам ч държиш проекта в дълбока секретност,  ама ако не е топ сикрет, това с какъв шпиндел ще го използваш?
|
| Чет Май 03, 2018 3:06 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Няма нищо ново по проекта  Просто трябваше да подкарам мотора/драйвера тъй като състоянието им беше неизвестно . Още не сме на етап шпиндел , но най вероятно ако не излезе някоя оферта за втора ръка ще се мятамe на Posa 
|
| Чет Май 03, 2018 3:27 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Имам едно питане относно мотора . Усещат се леки вибрации дори при 1500RPM което не знам дали е много нормално. Мотора е с 11 полюса като магнитното поле приложено на ротора е доста сериозно . Мотора го взех с дефект при монтажа на задния лагер( бил набит на криво )  "европейско качество"  . Направих му ново легло за лагера , както и приспособление за да мога да "набия новия лагер" . Не знам как е било като ново но сега спокойно при въртене на оста могат да се броят полюсите на мотора / усещането e все едно да въртиш някое яко стъпково моторче . Нормално ли е това поведение ?
|
| Пет Май 04, 2018 11:36 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Тъй като опитът ми със сервата е относително скромен, не знам дали подобно поведение на двигателя е ненормално, но на двигателите с които съм имал досег, роторът се върти свободно. Да кажем, като на асинхронен двигател. Не се усещат стъпки. А ти сигурен ли си че усещаш полюсите на двигателя, а не например гаден, неправилно монтиран или наранен при монтажа лагер?
|
| Пет Май 04, 2018 11:52 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Да сигурен съм че броя полюсите ... а и оста се върти малко трудно предполагам заради магнитното поле. Да спомена че без заден лагер ротора си хваща пътя ... само с ръка без допълнителни инструменти не успях да отделя ротора от магнита ( стои си на една страна ) 
|
| Съб Май 05, 2018 12:59 am |
|
 |
|
itso.t
|
Хм, магнитът е на ротора и е неделима част от него. Имаш предвид да отделиш ротора от статора?
|
| Съб Май 05, 2018 9:42 am |
|
 |
|
s7ama7
|
Не съм успял да го обясня правилно . Да магнита е на ротора ... без заден лагер ротора поема към ламелите / магнитопровода на статора което си е съвсем нормално де . Идеята беше да добиете представа колко е силен магнита . И аз нямам опит с големи серво мотори . Имам 1kw на sanyodenki на който също се усеща леко магнитно поле но е нищо спрямо тоя звяр  .
|
| Съб Май 05, 2018 1:18 pm |
|
 |
|
trakon
|
Ако вибрациите се дължат на преминаване през магнитните полета както се съмняваш, би трябвало да се появят при ниски към средни обороти и да изчезнат при по- нататъшното им увеличаване. Ако пък са от механично естество примерно някакъв дисбаланс на ротора, ще се усилят с увеличаване на оборотите .
|
| Съб Май 05, 2018 2:31 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Предполагам е в норма , не съм го развъртал на високи обороти . Най-вероятно се получава тази вибрация и заради енкодера . Не можах да подкарам Endat и затова сега е само с 2048 съпки на оборот . При заигравка с параметрите на регулатора вибрацията може да се усилва/намаля 
|
| Пон Май 07, 2018 9:22 am |
|
|