| Автор |
Съобщение |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
 Алтернатива на LTC1664
Оглеждам се за значително по евтина алтернатива на LTC1664  Много пари искат за това чудо 
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Сря Апр 13, 2011 1:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
виж краварите.
ама за цена $4-5 на Linear не виждам какво има кой знае колко за намаляне.
едит:
посипвам си главата с пепел - видял съм го като LTC1644. даже се зачудих кой прави у нашенско хот-плъг C-PCI
между продуктите на Linear и Microchip не може да става и сравнение като качество и цена.
Последна промяна ДедоБоре на Сря Апр 13, 2011 5:14 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Апр 13, 2011 2:39 pm |
|
 |
|
kiiid
|
MCP4728 ако не търсиш пин-съвместимост. Иначе за пин аналог потърси в analog devices но цената...
|
| Сря Апр 13, 2011 3:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Че тая цена висока ли ти се вижда. Даже според мен е сравнително ниска като за джаджи на LTC ?!?!
|
| Сря Апр 13, 2011 7:12 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Странно, аз пък никога не съм имал какъвто и да е проблем с продукт на Microchip. Виж не мога да кажа същото за Linear - трудни за доставка, а имаше едни LDO-та дето горяха като чушки. И се бях зарекъл никога повече LTC...
|
| Чет Апр 14, 2011 2:13 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
kiiid колко им излиза на Microchip да ги хвалиш така?  :)
Аз преди 2 часа ударих в земята една една платка щото бях достатъчно тъп да сложа техен операционен усилвател. По тъпата причина "Щото в Комет има в наличнаст".
Оказа се че изхода не е толкова rail-to-rail колкото го пишат, и то само в някои партиди на чипа явно. 50 миливолта в повече от границата в даташийта ама ми бърка измерването в някои случаи. А съм ползвал такъв за същата схема преди и си беше по скоро към минимума който дават и всичко си работеше ОК.
За всеки случай запоих втори и с него пак 40-50 миливолта в повече. Партидата в Комет явно е такава.
Разпоих един такъв от платка от едно захранване което си правих преди и всичко заспа.
Ама и аз като пикоборците сега вместо да си спинкам боря на Мокрочип простотиите.
Има начин да нямаш проблеми с чипове на Мокрочип. Като просто не ги ползваш  Ако такъв е твоя случай,просто уточни  :):)
Иначе точно MCP4728 го ползвам в същото захранване което ползвах за донор сега,работи си като пушка. Поне тази партида от която е моя чип работи  :):)
|
| Чет Апр 14, 2011 3:03 am |
|
 |
|
kiiid
|
Никола, ако ми плащаха щях да си пея и да не ми пука  Просто споделям лични впечатления. Наистина не съм имал проблеми с техни чипове а ги ползвам доста - приблизително във всичките ми продукти (специално си направих труда да ги преброя - 62 за момента) има минимум по един техен чип. Всъщност като се замисля повече съм ползвал техните "други" чипове отколкото пиковете им
Сещам се един-единствен път беше голямо копане докато подкарам техен чип. Беше един MRF49XA ама то като го погеднеш реално първо не е техен, второ го ползвах за пръв път и трето проблемите се оказаха софтуерни накрая. Така че не знам дали да го смятам за проблем по тяхна вина
Аз лично съм имал сериозно взимане-даване с почти всички по-значителни производители на чипове и мога да направя такава лична класация според качеството на продукти и услуги които съм получил от тях:
1. TI
2. Microchip
3. Micrel
4. ON
5. Cypress
Забележи че Cypress, въпреки че много им харесвам продуктите не са на първо място просто защото съпорта им понякога е боклук. Но Майкрочип и Тексас винаги били железни на съпорт и качество на чиповете (поне спрямо мене).
Мога да ти кажа и кои са най-зле - NXP и ARM (фирмата, не продукта). Последните бяха направо трагични, когато имах нужда от тях, ама много се отклоних от темата така или иначе...
|
| Чет Апр 14, 2011 5:38 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
От тия, дето изброяваш - и още няколко, дето не са в списъка - единствените, които
съм хващал с продукт извън спецификацията му са майкрочип. Не съм сигурен дали
съм ползвал Cypress.
Никола и той цитира продукт извън спецификацията.
Не знам друг производител на полупроводници да взима това понятие толкова нашироко.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Апр 14, 2011 8:28 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами ние също нямаме съществени ядове с аналоговите чипове на Микрочип. Поне не повече от колкото с други подобни, например краварите..... Ей сега един краварски DC/DC ми вади ебати изходния рипъл. Платка по всички правила, разни индуктивности, разни капацитети сменям - бръмчи говното.... Турих микрочипски - 3 пъти по евтин, рипъла падна с 2/3 без никакви упражнения, как го пуснах, така и си остана.
Може да сме късметлии, ама няколко 10ки хиляди чипа от различни асортименти си се разхождат нейде по света....
Че са май единствената фирма която в кризата нямаше съществени проблеми с доставките пък е съвсем друга бира.
Единствения им проблем е че почти всички аналогови чипове са им до 5 волта еднополярно захранване. Ама за това имат ноу-хау, това правят. Пък и те никога не са претендирали да са "дъ бест" в аналоговата част. Има си analog devices, има си linear, има си maxim за целта. Ама за шир потреба - да ръгна чип дето струва 4$ и го чакам 4 седмици??? Като мога да ръгна такъв за 0.4$ и го взимам утре?
Абе който не го кефи - да не ги ползва. При положение, че всички фирми ми продават бъгави боклуци, поне няма да се набутвам с трудно доставими и скъпи боклуци.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 14, 2011 10:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
linear са си класика, и от TI имат добри впечатления AD също, сега за микрочип какво да кажа, ползвам техни ОУ-та и нямам съществени оплаквания, ама аз ги ползвам най-вече в не много отговорни схеми, като стандартни ОУ-та, вкл. и прецизните им. Тъкмо щях да напиша че и чопъра им е читав, ама се сетих навреме, точно с тяхния брах много ядове, голяма мъка беше, то не беше смяна на кондензатори не беше чудо, кви ли не поръчвах, вадих от разни платки немски уж хубави кондензатори, няма и няма, накрая го смених и ситуацията се оправи. Крварите по някаква причина са ми слабост въпреки идиотските описания, също и АД.
|
| Чет Апр 14, 2011 10:54 am |
|
 |
|
741
|
Ако не е тайна, можеш ли да кажеш за кой чип става въпрос, какво си очаквал и какво си измерил. И при какви условия, разбира се - захранващо напрежение, товар колко голям и към къде свързан.
Питам, понеже DC параметрите се мерят лесно, пък не ми се вярва дотам да си подритват пазара, че да пускат чипове, дето тестера ги е наплюл за извън спецификация. Не изключвам някой мърляч във фабриката да е направил гаф, естествено.
На мен ми се е случвало и за AD да си мисля, че съм ги хващал в крачка. После се оказва, че съм видял в дейташийта каквото ми се е искало, а не каквото е написано.
|
| Чет Апр 14, 2011 11:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Бе аз съм хващал AD623, в това, че вътрешния резистор задаващ усилването е бая извън спецификацията, при това в серия от 20 чипа, 3-4 бяха така. Говорим за инструментален усилвател на AD, при това можем да кажем, че конкретния чип е класика в жанра в последните 10 години. Апък вие сте седнали да придиряте на Микрочип, дето никога не са претендирали да са върха на сладоледа в тоя бизнес.
Бе за цена 1/3 от конкуренцията какво искате?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 14, 2011 11:33 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
MCP6142, DIP корпус, по pdf трябва да работи до Vss +10 mV
На практика даже при насищане изкарва като минимум 25mV а под 55mV започва сериозна нелинейност.
Имам два такива чипа при мен,държат се както казах аналогично.
Схемата е тъп неинвертиращ усилвател с K=5 с честотна корекция.
Аналоговата техника ми е слабост,надали проблема ще е в моя телевизор. Показателно е че с чип от друга партида си тръгна без проблем,разликата е че стария чип е SMD и го сложих с преходник.
|
| Чет Апр 14, 2011 11:34 am |
|
 |
|
Цецо
|
Нещо ме гложди, че не ти се случва точно това за първи път? Или имам дежа вю?
Абе за прецизни измервания, тури някой по скъп чип да ти е мирна главата. Микрочип са идеални, да си мериш нивото на батерията. 
|
| Чет Апр 14, 2011 11:38 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Имам спомен че скоро като си правих фурна за платки имах проблем с долната граница на изхода на INA155 на TI. Но след сериозен прочит си намерих проблема в моя телевизор. Просто неправилно бях интерпретирал прочетеното в pdf-a. Проблема беше във входната верига. Но това е инструментален усилвател и има повече особенности.
Абе като се замисля имах някакъв проблем преди време с Мокрочипски ОУ. Само вече не си спомням какво беше. Май сложих някакъв друг. Пуста памет вече изневерява 
|
| Чет Апр 14, 2011 11:51 am |
|
|