Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Алтернатива на LTC1664 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Алтернатива на LTC1664
Оглеждам се за значително по евтина алтернатива на LTC1664 8O Много пари искат за това чудо :(

Сря Апр 13, 2011 1:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
виж краварите.
ама за цена $4-5 на Linear не виждам какво има кой знае колко за намаляне.

едит:
посипвам си главата с пепел - видял съм го като LTC1644. даже се зачудих кой прави у нашенско хот-плъг C-PCI :-k

между продуктите на Linear и Microchip не може да става и сравнение като качество и цена.

Последна промяна ДедоБоре на Сря Апр 13, 2011 5:14 pm, променена общо 2 пъти

Сря Апр 13, 2011 2:39 pm
Профил

Мнение 
MCP4728 ако не търсиш пин-съвместимост. Иначе за пин аналог потърси в analog devices но цената...

Сря Апр 13, 2011 3:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Че тая цена висока ли ти се вижда. Даже според мен е сравнително ниска като за джаджи на LTC ?!?!

Сря Апр 13, 2011 7:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
ДедоБоре написа:
между продуктите на Linear и Microchip не може да става и сравнение като качество и цена.

Странно, аз пък никога не съм имал какъвто и да е проблем с продукт на Microchip. Виж не мога да кажа същото за Linear - трудни за доставка, а имаше едни LDO-та дето горяха като чушки. И се бях зарекъл никога повече LTC...

Чет Апр 14, 2011 2:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
kiiid колко им излиза на Microchip да ги хвалиш така? :):)

Аз преди 2 часа ударих в земята една една платка щото бях достатъчно тъп да сложа техен операционен усилвател. По тъпата причина "Щото в Комет има в наличнаст".
Оказа се че изхода не е толкова rail-to-rail колкото го пишат, и то само в някои партиди на чипа явно. 50 миливолта в повече от границата в даташийта ама ми бърка измерването в някои случаи. А съм ползвал такъв за същата схема преди и си беше по скоро към минимума който дават и всичко си работеше ОК.
За всеки случай запоих втори и с него пак 40-50 миливолта в повече. Партидата в Комет явно е такава.
Разпоих един такъв от платка от едно захранване което си правих преди и всичко заспа.
Ама и аз като пикоборците сега вместо да си спинкам боря на Мокрочип простотиите.

Има начин да нямаш проблеми с чипове на Мокрочип. Като просто не ги ползваш :) Ако такъв е твоя случай,просто уточни :):):)

Иначе точно MCP4728 го ползвам в същото захранване което ползвах за донор сега,работи си като пушка. Поне тази партида от която е моя чип работи :):):)

Чет Апр 14, 2011 3:03 am
Профил

Мнение 
Никола, ако ми плащаха щях да си пея и да не ми пука :) Просто споделям лични впечатления. Наистина не съм имал проблеми с техни чипове а ги ползвам доста - приблизително във всичките ми продукти (специално си направих труда да ги преброя - 62 за момента) има минимум по един техен чип. Всъщност като се замисля повече съм ползвал техните "други" чипове отколкото пиковете им :D
Сещам се един-единствен път беше голямо копане докато подкарам техен чип. Беше един MRF49XA ама то като го погеднеш реално първо не е техен, второ го ползвах за пръв път и трето проблемите се оказаха софтуерни накрая. Така че не знам дали да го смятам за проблем по тяхна вина
Аз лично съм имал сериозно взимане-даване с почти всички по-значителни производители на чипове и мога да направя такава лична класация според качеството на продукти и услуги които съм получил от тях:
1. TI
2. Microchip
3. Micrel
4. ON
5. Cypress

Забележи че Cypress, въпреки че много им харесвам продуктите не са на първо място просто защото съпорта им понякога е боклук. Но Майкрочип и Тексас винаги били железни на съпорт и качество на чиповете (поне спрямо мене).

Мога да ти кажа и кои са най-зле - NXP и ARM (фирмата, не продукта). Последните бяха направо трагични, когато имах нужда от тях, ама много се отклоних от темата така или иначе...

Чет Апр 14, 2011 5:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
От тия, дето изброяваш - и още няколко, дето не са в списъка - единствените, които
съм хващал с продукт извън спецификацията му са майкрочип. Не съм сигурен дали
съм ползвал Cypress.
Никола и той цитира продукт извън спецификацията.

Не знам друг производител на полупроводници да взима това понятие толкова нашироко.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Апр 14, 2011 8:28 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами ние също нямаме съществени ядове с аналоговите чипове на Микрочип. Поне не повече от колкото с други подобни, например краварите..... Ей сега един краварски DC/DC ми вади ебати изходния рипъл. Платка по всички правила, разни индуктивности, разни капацитети сменям - бръмчи говното.... Турих микрочипски - 3 пъти по евтин, рипъла падна с 2/3 без никакви упражнения, как го пуснах, така и си остана.

Може да сме късметлии, ама няколко 10ки хиляди чипа от различни асортименти си се разхождат нейде по света....

Че са май единствената фирма която в кризата нямаше съществени проблеми с доставките пък е съвсем друга бира.

Единствения им проблем е че почти всички аналогови чипове са им до 5 волта еднополярно захранване. Ама за това имат ноу-хау, това правят. Пък и те никога не са претендирали да са "дъ бест" в аналоговата част. Има си analog devices, има си linear, има си maxim за целта. Ама за шир потреба - да ръгна чип дето струва 4$ и го чакам 4 седмици??? Като мога да ръгна такъв за 0.4$ и го взимам утре?

Абе който не го кефи - да не ги ползва. При положение, че всички фирми ми продават бъгави боклуци, поне няма да се набутвам с трудно доставими и скъпи боклуци.

Чет Апр 14, 2011 10:28 am
Профил ICQ

Мнение 
linear са си класика, и от TI имат добри впечатления AD също, сега за микрочип какво да кажа, ползвам техни ОУ-та и нямам съществени оплаквания, ама аз ги ползвам най-вече в не много отговорни схеми, като стандартни ОУ-та, вкл. и прецизните им. Тъкмо щях да напиша че и чопъра им е читав, ама се сетих навреме, точно с тяхния брах много ядове, голяма мъка беше, то не беше смяна на кондензатори не беше чудо, кви ли не поръчвах, вадих от разни платки немски уж хубави кондензатори, няма и няма, накрая го смених и ситуацията се оправи. Крварите по някаква причина са ми слабост въпреки идиотските описания, също и АД.

Чет Апр 14, 2011 10:54 am
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Оказа се че изхода не е толкова rail-to-rail колкото го пишат, и то само в някои партиди на чипа явно. 50 миливолта в повече от границата в даташийта ама ми бърка измерването в някои случаи. А съм ползвал такъв за същата схема преди и си беше по скоро към минимума който дават и всичко си работеше ОК.

Ако не е тайна, можеш ли да кажеш за кой чип става въпрос, какво си очаквал и какво си измерил. И при какви условия, разбира се - захранващо напрежение, товар колко голям и към къде свързан.

Питам, понеже DC параметрите се мерят лесно, пък не ми се вярва дотам да си подритват пазара, че да пускат чипове, дето тестера ги е наплюл за извън спецификация. Не изключвам някой мърляч във фабриката да е направил гаф, естествено.
На мен ми се е случвало и за AD да си мисля, че съм ги хващал в крачка. После се оказва, че съм видял в дейташийта каквото ми се е искало, а не каквото е написано.

Чет Апр 14, 2011 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бе аз съм хващал AD623, в това, че вътрешния резистор задаващ усилването е бая извън спецификацията, при това в серия от 20 чипа, 3-4 бяха така. Говорим за инструментален усилвател на AD, при това можем да кажем, че конкретния чип е класика в жанра в последните 10 години. Апък вие сте седнали да придиряте на Микрочип, дето никога не са претендирали да са върха на сладоледа в тоя бизнес.

Бе за цена 1/3 от конкуренцията какво искате?

Чет Апр 14, 2011 11:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
MCP6142, DIP корпус, по pdf трябва да работи до Vss +10 mV
На практика даже при насищане изкарва като минимум 25mV а под 55mV започва сериозна нелинейност.
Имам два такива чипа при мен,държат се както казах аналогично.
Схемата е тъп неинвертиращ усилвател с K=5 с честотна корекция.

Аналоговата техника ми е слабост,надали проблема ще е в моя телевизор. Показателно е че с чип от друга партида си тръгна без проблем,разликата е че стария чип е SMD и го сложих с преходник.

Чет Апр 14, 2011 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо ме гложди, че не ти се случва точно това за първи път? Или имам дежа вю?

Абе за прецизни измервания, тури някой по скъп чип да ти е мирна главата. Микрочип са идеални, да си мериш нивото на батерията. :)

Чет Апр 14, 2011 11:38 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Имам спомен че скоро като си правих фурна за платки имах проблем с долната граница на изхода на INA155 на TI. Но след сериозен прочит си намерих проблема в моя телевизор. Просто неправилно бях интерпретирал прочетеното в pdf-a. Проблема беше във входната верига. Но това е инструментален усилвател и има повече особенности.

Абе като се замисля имах някакъв проблем преди време с Мокрочипски ОУ. Само вече не си спомням какво беше. Май сложих някакъв друг. Пуста памет вече изневерява :)

Чет Апр 14, 2011 11:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща