|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:45 am
К'ва стана тя с харддисковете?!
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
SCSI, както и 10 и 15к оборота умряха преди няколко години, стига си вадил скелети от гардероба.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 23, 2017 6:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не са бре. Още бачкат. И няма да е лошо да си опресниш знанията. SCSI може и да е доста ретро, но SAS си е съвсем актуален интерфейс... 
|
| Пон Яну 23, 2017 7:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не са умрели изобщо, има ги и имат скорост по-висока от на sata 2 дори и на 3 с реални дискове. Sas е scsi и то 12 gb, реални т.е. двойно на 6 gb теоретични на sata iii. Има си и дискове и всичко друго.
|
| Пон Яну 23, 2017 7:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
SCSI винаги са били дискове от друга галактика... най-малкото заради потенциала за паралелност и много по-плавното даналение на производителността с повишаване на "клиентите". на практика нямат алтернатива в бързия сторидж, за надеждност - също.
за всеки влак си има пътници/дискове. едно е за ОС, друго е за файлов сторидж, дето може и с години да не посегнеш към някой файл. съвсем трето е дискова под-система, на която да подпреш SQL.
|
| Пон Яну 23, 2017 8:16 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Това много намирисва на ментак. Самсуняк маджишън на оригиналните ССД-та пише Genuine в дясно от серийният номер. На това не виждам такъв етикет на снимките. Вероятно затова иска ВИН10, сигурно такайците са набарали някакъв драйвер дето бачка само с него. При това положение няма как да имаш 5г гаранция от самсунг, но пък ако платиш с кредитна карта и ССД-то се окаже ментак ще ти върнат парите 100% така че празно няма. Едит Като има някой фал такайците в ибей ги карам сами да си организират куриера наобратно и направо им призлява Сега видях че на картинката на маджипъна пише също: OS potimization: NA Information is available only for Samsung brand SSD Така че това със сигурност не е правено от самсунг
Последна промяна jig.tak на Пон Яну 23, 2017 9:24 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пон Яну 23, 2017 9:15 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако към мен - на 960Evo гаранцията пак е 5 години. Диск като диск. Аз и без друго на системния не държа отговорни данни, та и да се скиха загубата ще е от досадата да преинсталирам. С мойто ползване я му налея 200-те терабайта до пенсия, я не. При 3 терабайта за година ползване, за 200 ще ми трябват 66 години.  А след 2-3 години вече няма да е актуален, нито като цена, нито като други характеристики. То и аз съм с 32 гиги RAM и без pagefile, ама между минута и кусур буутване и 10 секунди буутване разликата е съществена. С 950-ката все едно и системата ми е на RAM диск.
|
| Пон Яну 23, 2017 9:16 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Струва ли си за 20-30лв разлика в цената, и то без да смятаме транспорта? Според мен категорично не. 960Evo е между 260 и 290 кинта.
|
| Пон Яну 23, 2017 9:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Бях писал на t_i_t_o, че няма смисъл да рискува ... ама докато го напиша ти се беше вмъкнал  Явно твоя диск е по-бърз от моя.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 23, 2017 9:24 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Защо? Твоя какви обмени дава? Моя стана 1800/900 чак като го сложих на PCIe x4 слота с преходна платка. Преди това беше наполовина. Просто MVME слота върху дъното ми е само с 2 канала и това го ограничаваше.
|
| Пон Яну 23, 2017 9:45 pm |
|
 |
|
michev
|
Тия 960 Ево от къде ги купувате, че нещо не намирам никъде налични и дори не смеят да напишат кога ще се появят?
|
| Пон Яну 23, 2017 10:01 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Сменяй OS-та?  Десктопите ги зарязвам 24/7, въпреки че boot-ват за секунди, независимо от диска. Отделно времето за boot за десктоп/лаптоп не ме бърка. Наистина всеки си има собствена визия.
|
| Пон Яну 23, 2017 10:21 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не става. Едно че си изкарвам хляба на VS2015 (с TFS), и второ че един куп софтуери с които редовно си играйкам просто ги няма за Linux. Имам и Linux виртуалки, че гледам това, дето правя, да бачка и под Mono. Миии, дървено ми е. ...пък и сега буутват за 10 секунди. Като нямах SSD в бачкането хибернейтвах служебния и буутваше доста по-бързо. Ама преди 2-3 месеца, седнах на компира на един от зеленчуците, на втората минута ме хванаха лудите и им издействах и на тях по едно 850Pro, че не се траеше.
|
| Пон Яну 23, 2017 11:07 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
В Jar за 512-ка пише че е налична, а 256-цата се внася по заявка. Аз предимно от там пазарувам.
|
| Пон Яну 23, 2017 11:10 pm |
|
 |
|
michev
|
Явно заминават като топъл хляб, понеже няма нищо налично към този момент.
|
| Пон Яну 23, 2017 11:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
моите машини също не ги гася. еле пък сървърите, имам дискове на по 70К часа с 25 включвания. ако спънете достъпа на акробата (примерно) до съответните мрежи на фирмата, той се лута в тъмното 10 сек, докато покаже файла. какво значение има, че се е заредил за 0.033 сек? и това се случва с почти всички софтуери, на които им спрете достъпа до кораба майка. явно не само мен ме дразни охотливото клюкарене до централата на фирмата, защото напоследък драстично резнаха достъпа до whois услугата и вече е трудно да се ориентираш кое IP в коя мрежа и на кого е. апропо, погледнах едни древни SCSI дискове, дето вече брояча на часовете е закован на 65535 и не мърда от години: всеки път като ги спра и се чудя дали ще тръгнат. това е на един страйп с 4 диска, на който върви тежък SQL. изкараха бурна младост, първите 5 години. после клиента спря да си плаща и от тогава са с по-лежерно натоварване. ползвам ги вече само за мои цели, на доизживяване. храня ги по малко, обгрижвам ги веднъж в годината и гледам колко ще изкарат. даже и топло не правят.
|
| Пон Яну 23, 2017 11:40 pm |
|
|