Отговори на тема  [ 254 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Следваща
К'ва стана тя с харддисковете?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
itso.t написа:
А има едни други сървърни дискове, на 10 и 15к оборота. Разликата между тях, и ширпотребата е че нямат прилика. :D

SCSI, както и 10 и 15к оборота умряха преди няколко години, стига си вадил скелети от гардероба.

Пон Яну 23, 2017 6:58 pm
Профил
Аватар

ike написа:
SCSI, както и 10 и 15к оборота умряха преди няколко години, стига си вадил скелети от гардероба.

Не са бре. Още бачкат. И няма да е лошо да си опресниш знанията. SCSI може и да е доста ретро, но SAS си е съвсем актуален интерфейс... :D

Пон Яну 23, 2017 7:01 pm
Профил

Не са умрели изобщо, има ги и имат скорост по-висока от на sata 2 дори и на 3 с реални дискове. Sas е scsi и то 12 gb, реални т.е. двойно на 6 gb теоретични на sata iii. Има си и дискове и всичко друго.

Пон Яну 23, 2017 7:13 pm
Профил
Аватар

SCSI винаги са били дискове от друга галактика...
най-малкото заради потенциала за паралелност и много по-плавното даналение на производителността с повишаване на "клиентите".
на практика нямат алтернатива в бързия сторидж, за надеждност - също.

за всеки влак си има пътници/дискове.
едно е за ОС, друго е за файлов сторидж, дето може и с години да не посегнеш към някой файл. съвсем трето е дискова под-система, на която да подпреш SQL.

Пон Яну 23, 2017 8:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

t_i_t_o написа:
В тая връзка дали на това http://www.ebay.com/itm/Samsung-SM951-S ... 1591013169 може да се вярва, или ще да е менте, че цената (като на всички ментета) е примамлива?
Сравнявах видимо платките, изглеждат еднакви, ама тук качеството на НАНДа е от най голямо значение.

Това много намирисва на ментак. Самсуняк маджишън на оригиналните ССД-та пише Genuine в дясно от серийният номер. На това не виждам такъв етикет на снимките. Вероятно затова иска ВИН10, сигурно такайците са набарали някакъв драйвер дето бачка само с него. При това положение няма как да имаш 5г гаранция от самсунг, но пък ако платиш с кредитна карта и ССД-то се окаже ментак ще ти върнат парите 100% така че празно няма.
Едит
Като има някой фал такайците в ибей ги карам сами да си организират куриера наобратно и направо им призлява
Сега видях че на картинката на маджипъна пише също:
OS potimization:
NA
Information is available only for Samsung brand SSD
Така че това със сигурност не е правено от самсунг

Последна промяна jig.tak на Пон Яну 23, 2017 9:24 pm, променена общо 2 пъти

Пон Яну 23, 2017 9:15 pm
Профил

ike написа:
Аз нямам твоята смелост. Винаги бих дал повече пари за 5-те години гаранция към търговец, който знам че ще го има след 5 години.

Ако към мен - на 960Evo гаранцията пак е 5 години. Диск като диск. Аз и без друго на системния не държа отговорни данни, та и да се скиха загубата ще е от досадата да преинсталирам. С мойто ползване я му налея 200-те терабайта до пенсия, я не. При 3 терабайта за година ползване, за 200 ще ми трябват 66 години. :) А след 2-3 години вече няма да е актуален, нито като цена, нито като други характеристики.

woody написа:
Всеки си го гледа от камбанарията, затова и мнения бол. Аз карам с много RAM, та при мен ползването е съвсем различно и HDD-тата са ми ОК. Ама пък си ги подбирам внимателно.

То и аз съм с 32 гиги RAM и без pagefile, ама между минута и кусур буутване и 10 секунди буутване разликата е съществена. С 950-ката все едно и системата ми е на RAM диск.

Пон Яну 23, 2017 9:16 pm
Профил ICQ

jig.tak написа:
но пък ако платиш с кредитна карта и ССД-то се окаже ментак ще ти върнат парите 100% така че празно няма

Струва ли си за 20-30лв разлика в цената, и то без да смятаме транспорта? Според мен категорично не. 960Evo е между 260 и 290 кинта.

Пон Яну 23, 2017 9:20 pm
Профил ICQ

Бях писал на t_i_t_o, че няма смисъл да рискува ... ама докато го напиша ти се беше вмъкнал :)
Явно твоя диск е по-бърз от моя.

Пон Яну 23, 2017 9:24 pm
Профил

ike написа:
Явно твоя диск е по-бърз от моя.

Защо? Твоя какви обмени дава? Моя стана 1800/900 чак като го сложих на PCIe x4 слота с преходна платка. Преди това беше наполовина. Просто MVME слота върху дъното ми е само с 2 канала и това го ограничаваше.

Пон Яну 23, 2017 9:45 pm
Профил ICQ

Тия 960 Ево от къде ги купувате, че нещо не намирам никъде налични и дори не смеят да напишат кога ще се появят?

Пон Яну 23, 2017 10:01 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
То и аз съм с 32 гиги RAM и без pagefile, ама между минута и кусур буутване и 10 секунди буутване разликата е съществена. С 950-ката все едно и системата ми е на RAM диск.

Сменяй OS-та? 8)
Десктопите ги зарязвам 24/7, въпреки че boot-ват за секунди, независимо от диска. Отделно времето за boot за десктоп/лаптоп не ме бърка. Наистина всеки си има собствена визия.

Пон Яну 23, 2017 10:21 pm
Профил

woody написа:
Сменяй OS-та? 8)
Десктопите ги зарязвам 24/7, въпреки че boot-ват за секунди, независимо от диска. Отделно времето за boot за десктоп/лаптоп не ме бърка. Наистина всеки си има собствена визия.

Не става. Едно че си изкарвам хляба на VS2015 (с TFS), и второ че един куп софтуери с които редовно си играйкам просто ги няма за Linux. Имам и Linux виртуалки, че гледам това, дето правя, да бачка и под Mono. Миии, дървено ми е.

...пък и сега буутват за 10 секунди. Като нямах SSD в бачкането хибернейтвах служебния и буутваше доста по-бързо. Ама преди 2-3 месеца, седнах на компира на един от зеленчуците, на втората минута ме хванаха лудите и им издействах и на тях по едно 850Pro, че не се траеше.

Пон Яну 23, 2017 11:07 pm
Профил ICQ

michev написа:
Тия 960 Ево от къде ги купувате, че нещо не намирам никъде налични и дори не смеят да напишат кога ще се появят?

В Jar за 512-ка пише че е налична, а 256-цата се внася по заявка. Аз предимно от там пазарувам.

Пон Яну 23, 2017 11:10 pm
Профил ICQ

Явно заминават като топъл хляб, понеже няма нищо налично към този момент.

Пон Яну 23, 2017 11:18 pm
Профил
Аватар

моите машини също не ги гася.
еле пък сървърите, имам дискове на по 70К часа с 25 включвания.

ако спънете достъпа на акробата (примерно) до съответните мрежи на фирмата, той се лута в тъмното 10 сек, докато покаже файла. какво значение има, че се е заредил за 0.033 сек? и това се случва с почти всички софтуери, на които им спрете достъпа до кораба майка. явно не само мен ме дразни охотливото клюкарене до централата на фирмата, защото напоследък драстично резнаха достъпа до whois услугата и вече е трудно да се ориентираш кое IP в коя мрежа и на кого е.

апропо,
погледнах едни древни SCSI дискове, дето вече брояча на часовете е закован на 65535 и не мърда от години:
Код:
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Vendor:               FUJITSU
Product:              MAU3073NC
Revision:             0105
User Capacity:        73 543 163 904 bytes [73,5 GB]
Logical block size:   512 bytes
Rotation Rate:        15000 rpm
Serial number:        ANA0P5C01AMK
Device type:          disk
Transport protocol:   Parallel SCSI (SPI-4)
Local Time is:        Mon Jan 23 22:02:16 2017 EET
SMART support is:     Available - device has SMART capability.
SMART support is:     Enabled
Temperature Warning:  Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART Health Status: OK

Current Drive Temperature:     18 C
Drive Trip Temperature:        65 C

Manufactured in week 48 of year 2005
Specified cycle count over device lifetime:  10000
Accumulated start-stop cycles:  33
Elements in grown defect list: 0

Error counter log:
           Errors Corrected by           Total   Correction     Gigabytes    Total
               ECC          rereads/    errors   algorithm      processed    uncorrected
           fast | delayed   rewrites  corrected  invocations   [10^9 bytes]  errors
read:          0       10         0         0          0     1546178,894           0
write:         0      108         0         0          0      264379,552           0

Non-medium error count:      397

SMART Self-test log
Num  Test              Status                 segment  LifeTime  LBA_first_err [SK ASC ASQ]
     Description                              number   (hours)
# 1  Background long   Completed                   -   65535                 - [-   -    -]
#...

всеки път като ги спра и се чудя дали ще тръгнат.
това е на един страйп с 4 диска, на който върви тежък SQL. изкараха бурна младост, първите 5 години. после клиента спря да си плаща и от тогава са с по-лежерно натоварване. ползвам ги вече само за мои цели, на доизживяване. храня ги по малко, обгрижвам ги веднъж в годината и гледам колко ще изкарат. даже и топло не правят.

Пон Яну 23, 2017 11:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 254 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Следваща