Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
GSM комуникации (бивша "Дайте идея....") 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Lupus написа:
3. SMS не ползва таймслотовете, а служебния канал. Даже станцията да е натоварена на 100%, той винаги се изпраща в SMS сървъра. Там чака връзка с реципиента. Ако той е включен и е в обхват SMS му се доставя веднага, даже и да е оставен на гласова поща, със спряно позвъняване, забрана на входящите повиквания и прочее рестрикции. Ако реципиента си е спрял телефона или е извън обхват, SMS чака в сървъра той да се появи на линия и му го праща веднага.
На практика това означава само едно - SMS-ите имат най-висок приоритет.

Странно как стигна до това заключение... като се говори за приоритет между независми неща ;-)
SMS-те се конкурират само със служебната информация - кой на каква мощност да предава, кой звъни, кой на каква клетка да ходи и т.н.
Какъв приоритет имат смс-те в собствения си канал - не знам... но някак си звучи най-логично да е възможно най-ниският. Не само че такава е техническата логика, ами и икономическата -смс-а си го плащаш така или иначе, но ако ти забавят рингването няколко секунди ще си помислиш че няма сигнал и ще прекъснеш и може да се откажеш от разговора и... оператора ще загуби няколко стотинки ;-)

Вто Сеп 04, 2007 5:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
LUPUS, прав си, но си има особености: SMS има най-висок приоритет НО само между сървърите на оператора и мобилното устройство. Колко време ще се забави "обработката" там - Божа работа е. GPRS има нисък приоритет, но не се задържа в оператора ( то няма и как ).

Така е, особености има, има понякога и лошо съвпадение на обстоятелства. Обсъждаме общия случай. Последните две-три години проблеми със SMS не съм имал. Имал съм случаи устройства да спрат да отговарят поради свъшване на парите в картата или блокирането и поради изтекъл срок. Решихме го и този проблем. Сега устройствата сами си следят наличностите и докладват, когато им намалеят паричките под 1 лев.

miro_atc написа:
Странно как стигна до това заключение... като се говори за приоритет между независми неща ;-)

Разбирай го в смисъл, че няма с кого да се конкурират, за да се нуждаят от приоритет.

miro_atc написа:
SMS-те се конкурират само със служебната информация - кой на каква мощност да предава, кой звъни, кой на каква клетка да ходи и т.н.
Какъв приоритет имат смс-те в собствения си канал - не знам... но някак си звучи най-логично да е възможно най-ниският. Не само че такава е техническата логика, ами и икономическата -смс-а си го плащаш така или иначе, но ако ти забавят рингването няколко секунди ще си помислиш че няма сигнал и ще прекъснеш и може да се откажеш от разговора и... оператора ще загуби няколко стотинки ;-)

Там конкуренция въобще няма! В служебния канал са си заделени ресурси за данните и за SMS-ите.
Те не изчакват. Това е решен въпрос още при създаването на концепцията за GSM мрежите. A CSD и GPRS са надстройки, развитие при вече изградена начална концепция. Своего рода Plug In-и... :D

Вто Сеп 04, 2007 5:53 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Там конкуренция въобще няма! В служебния канал са си заделени ресурси за данните и за SMS-ите.
Те не изчакват. Това е решен въпрос още при създаването на концепцията за GSM мрежите.

Прав си, въпросът е решен, ама как точно май никой не ти казва... Доколкото знам няма нашенска фирма която да е закупила лиценз за GSM-стека, знам за една която се е пробвала, ама се е отказала след като са разбрали цената ;-) Включително и операторите не разполагат с подробности.

Така че всичко се свежда до гадеене и хвърляне на боб. От слухове се знае че има сервизен канал, знае се че е един, знае се че е с ограничена пропускателна способност, знае се и характера на данните, както и че се предават на пакети....
Какво става когато към една клетка постъпят едновременно 1000 входящи повиквания и 1000 входящи смс-а ? Аз си мисля че клетката докато не прати пакетите за повикванията няма да пусне нито един смс.
Мисля си че има "конкуренция" защото това са пакети които трябва да бъдат пуснати в един общ канал и когато има повече пакети отколкото може да се пратят, клетката трябва да избере какво да прави. Но тая "конкуренция" е условна - може да я има, може и да няма. Нормално повечето пакети са с такъв характер че няма логика да бъдат отложени заради смс-и. Признавам, може да има изключения - примерно ако оператора предлага безплатни разговори и платени смс-и би предпочел да забави звъненето за сметка на смс. Макар че и в тоя случай, оператора вече или ти е взел стотинките за смс-а или ще ти ги вземе щото телефона като натиснеш копчето ще го прати тоя смс - няма undo (освен батерията да извадиш...).

И да, смс-те чакат... И не, на теория няма заделени ресурси за смс-и. В противен случай нямаше да говорим за ЕДИН сервизен канал, а за канал за смс-и, канал за повиквания, канал за мощности, канал за....

Сря Сеп 05, 2007 12:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Какво става когато към една клетка постъпят едновременно 1000 входящи повиквания и 1000 входящи смс-а ? Аз си мисля че клетката докато не прати пакетите за повикванията няма да пусне нито един смс.

Нищо! Ще приеме и обработи първите. за които има капацитет (max 16) и другите ще бъдат наритани. И докато се водят разговорите служебния канал си седи свободен и може да приема и предава SMSи. И за колко време се предава 1 SMS от 140 bytes (1120 bits)?

Сря Сеп 05, 2007 5:03 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3