Прав си, въпросът е решен, ама как точно май никой не ти казва... Доколкото знам няма нашенска фирма която да е закупила лиценз за GSM-стека, знам за една която се е пробвала, ама се е отказала след като са разбрали цената

Включително и операторите не разполагат с подробности.
Така че всичко се свежда до гадеене и хвърляне на боб. От слухове се знае че има сервизен канал, знае се че е един, знае се че е с ограничена пропускателна способност, знае се и характера на данните, както и че се предават на пакети....
Какво става когато към една клетка постъпят едновременно 1000 входящи повиквания и 1000 входящи смс-а ? Аз си мисля че клетката докато не прати пакетите за повикванията няма да пусне нито един смс.
Мисля си че има "конкуренция" защото това са пакети които трябва да бъдат пуснати в един общ канал и когато има повече пакети отколкото може да се пратят, клетката трябва да избере какво да прави. Но тая "конкуренция" е условна - може да я има, може и да няма. Нормално повечето пакети са с такъв характер че няма логика да бъдат отложени заради смс-и. Признавам, може да има изключения - примерно ако оператора предлага безплатни разговори и платени смс-и би предпочел да забави звъненето за сметка на смс. Макар че и в тоя случай, оператора вече или ти е взел стотинките за смс-а или ще ти ги вземе щото телефона като натиснеш копчето ще го прати тоя смс - няма undo (освен батерията да извадиш...).
И да, смс-те чакат... И не, на теория няма заделени ресурси за смс-и. В противен случай нямаше да говорим за ЕДИН сервизен канал, а за канал за смс-и, канал за повиквания, канал за мощности, канал за....