| Автор |
Съобщение |
|
morpheous87
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Авг 07, 2010 8:47 pm Мнения: 239 Местоположение: София
|
 Флюсове и пасти за SMD
Здавейте, знам, че има тема за флюсове но искам да попитам какви и от къде може да се намерят за запояване по този начин : http://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFYВидях го от темата за HAKO станциите. Интересува ме за малки количества, тъй като съм любител и не правя платки на конвейр. Освен флюс-а предполагам и по-специален тинол ще трябва? Видях някакъв под формата на паста в клипчето. Кажете ми какво ми трябва за да може да запоявам така, и може да пратите темата в коша 
|
| Пон Фев 25, 2013 3:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Флюсове и пасти за SMD
В комет имат по скромното ми мнение хубав флюс. Тинол - също. Паста и без друго ти трябва само ако ползваш стенсил, но и това имат. Чиповете от тоя клип са направо огромни.  Това можеш с всякакъв поялник да го запоиш. Ако платката ти е никел-злато, добре е да я калайдисаш предварително, но не е задължително. Човка от тоя вид (калайдисана само на работната повърхност) наистина е ценно нещо. Имам такава с размер на работната повърхност 1.5 x 1 мм. С такава човка и една-две капчици калай се запояват като песен всички всички крака от едната страна на TQFP чип със стъпка 0.5мм. Това без нужда от щирмовка за обиране на излишния флюс. В тинола няма нищо специално. По-важен е флюса. IF8300 беше тоя в Comet, ако помня добре. То друг няма. ПП: Тинол със сечение 0.5мм си вземи. Това ти позволява много прецизно да контролираш колко да дръпне човката.
|
| Пон Фев 25, 2013 4:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
+1. Само с уточнение, че ширмовката е задължителна на бюрото. Освен ако нямаш тренираната ръка на китайска труженичка. Все някъде ще трепнеш 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 25, 2013 5:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ширмовка винаги трябва да има. Човек все някога се осира. С подобна човка обаче почти не се ползва. Самата човка си дръпва всичко излишно, ако си я почистил преди това в стружките. И на флюс не трябва да се скъпи човек. По-добре повече, отколкото по-малко.
|
| Пон Фев 25, 2013 5:50 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
Я кажете само продава ли се специална ширмовка за обиране на излишния тинол, или си е от обикновен коаксиален кабел (медна оплетка де)
|
| Пон Фев 25, 2013 5:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ширмовка има във всеки магазин, дето продават тинол, поялници и прочие. Лента/ширмовка за разпояване я наричат най-често. ...ама не съм сигурен дали калайдисана ширмовка от дърт мрежов кабел не вършеше по-добра работа. В смисъл, да дръпва по-бързо тинола. Вземи си и тел за почистване на поялник, ако нямаш. То е почти като домакинската тел за миене на загорели съдове, но е по-рехаво и от друг метал. Нищо друго не чисти човката така. Можеш да си вземеш и блокче нишадър, ако случайно окепазиш някоя от човките си, да можеш да я почистиш и калайдисаш отново. Ползва се само в краен случай, когато друго не помага.
|
| Пон Фев 25, 2013 6:06 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
Ще ходя да "напазаря" тези дни, че досега си запоявах point-to-point всички SMD-та, те не са били голям брой де, ама ако има улеснение защо не  Тези човки mini-wave, само за скъпарските станции ли ги има, или се намират и шир потреба за бедния народ 
|
| Пон Фев 25, 2013 6:12 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Шримовки за разпояване има, но не всички стават за употреба. Ако е замърсена или медта е било окислена, резултатът е меко казано трагичен. Последно купувах една на Gootwick която бачкаше добре...
|
| Пон Фев 25, 2013 6:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мда, Доста сериозен проблем. Имам сигурно 3-4 вида в момента, и само един работи като хората, а за нещастие свършва, а не помня от къде съм го купил. Намокрям ги с флюс, та малко се пооправя положението. Затова и предположих че калайдисана ширмовка от мрежов коаксиален кабел вероятно ще работи по-добре. Ама нямам под ръка и така и не съм пробвал до сега.
|
| Вто Фев 26, 2013 1:01 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Я, и други освен мен се сетили: http://www.semsoudage.com/HTML/gb/solde ... 19-p4.htmlТия са си калайдисани. Ще работят много по-добре предполагам. Сега остава да намерим как да се сдобием.
|
| Вто Фев 26, 2013 1:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Достатъчно е оплетката да е чиста, без окиси и с подходящ като вид и количество флюс. По-горе говорех за следните: Има някои особености при разпояване с оплетка. Най-важната е, добър топлинен контакт м/у човката и оплетката. По мои наблюдения, най-добре става с плоска, широка човка. Използването на "пирони" е неудачно.
|
| Вто Фев 26, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
Тук как стоят нещата? Има ли някакви що годе работещи по-евтини варианти?
|
| Вто Фев 26, 2013 6:39 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Има такива човки за всяка по-разпространена система поялници. Не са никаква екзотика. А например работя предимно само с такива човки, 3 размера. Най-малката 1.5x1mm, на-голямата - 7x6mm. Остри човки не използвам - не са ми удобни.
|
| Вто Фев 26, 2013 9:39 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
Бихте ли ми помогнали с разпознаването на reflow пастата, която се използва в клипчето. Как се казва из търговските обекти и къде може да се намери. Добре е да е в таква тубичка, като спринцовка, че да може директно да се нанася без стенсили. http://www.youtube.com/watch?v=gu0v8lfLcKg
|
| Пет Мар 29, 2013 10:52 am |
|
 |
|
sparkybg
|
В комет продават и паста и флюс в спринцовка. Имат и отделно спринцовки и игли (пластмасови и метални). ...но, спринцовките им нямат буталца за натискане с пръст. Аз си реших въпроса като си купих от тях флюс в бурканче (по-евтин е), купих няколко спринцовки, а буталца взех от подходяща по размер (мисля 5 или 10 кубикова) стандартна триделна спринцовка (такава, която е с гумичка на буталото - има ги масово). Има и стандартни спринцовки с винтови игли, обаче не са масови, и трябва да се търси вносител. Той пък ги продава в кутии по 100. Иглите също не са масови, но ако някой продава такива спринцовки, той би трябвало да продава и такива игли. Нормална метална игла може да се среже и пилне с дремелче, че да не боде.
|
| Пет Мар 29, 2013 11:55 am |
|
|