Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Флюсове и пасти за SMD 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Флюсове и пасти за SMD
Здавейте,
знам, че има тема за флюсове но искам да попитам какви и от къде може да се намерят за запояване по този начин :
http://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY

Видях го от темата за HAKO станциите. Интересува ме за малки количества, тъй като съм любител и не правя платки на конвейр. Освен флюс-а предполагам и по-специален тинол ще трябва? Видях някакъв под формата на паста в клипчето. Кажете ми какво ми трябва за да може да запоявам така, и може да пратите темата в коша :)

Пон Фев 25, 2013 3:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Флюсове и пасти за SMD
В комет имат по скромното ми мнение хубав флюс. Тинол - също. Паста и без друго ти трябва само ако ползваш стенсил, но и това имат.

Чиповете от тоя клип са направо огромни. :) Това можеш с всякакъв поялник да го запоиш.

Ако платката ти е никел-злато, добре е да я калайдисаш предварително, но не е задължително. Човка от тоя вид (калайдисана само на работната повърхност) наистина е ценно нещо. Имам такава с размер на работната повърхност 1.5 x 1 мм. С такава човка и една-две капчици калай се запояват като песен всички всички крака от едната страна на TQFP чип със стъпка 0.5мм. Това без нужда от щирмовка за обиране на излишния флюс.

В тинола няма нищо специално. По-важен е флюса. IF8300 беше тоя в Comet, ако помня добре. То друг няма.

ПП: Тинол със сечение 0.5мм си вземи. Това ти позволява много прецизно да контролираш колко да дръпне човката.

Пон Фев 25, 2013 4:24 pm
Профил ICQ
Аватар

+1. Само с уточнение, че ширмовката е задължителна на бюрото. Освен ако нямаш тренираната ръка на китайска труженичка. Все някъде ще трепнеш :)

Пон Фев 25, 2013 5:45 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
+1. Само с уточнение, че ширмовката е задължителна на бюрото. Освен ако нямаш тренираната ръка на китайска труженичка. Все някъде ще трепнеш :)

Ширмовка винаги трябва да има. Човек все някога се осира. С подобна човка обаче почти не се ползва. Самата човка си дръпва всичко излишно, ако си я почистил преди това в стружките.

И на флюс не трябва да се скъпи човек. По-добре повече, отколкото по-малко.

Пон Фев 25, 2013 5:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Я кажете само продава ли се специална ширмовка за обиране на излишния тинол, или си е от обикновен коаксиален кабел (медна оплетка де)

Пон Фев 25, 2013 5:57 pm
Профил

morpheous87 написа:
Я кажете само продава ли се специална ширмовка за обиране на излишния тинол, или си е от обикновен коаксиален кабел (медна оплетка де)

Ширмовка има във всеки магазин, дето продават тинол, поялници и прочие. Лента/ширмовка за разпояване я наричат най-често.

...ама не съм сигурен дали калайдисана ширмовка от дърт мрежов кабел не вършеше по-добра работа. В смисъл, да дръпва по-бързо тинола.

Вземи си и тел за почистване на поялник, ако нямаш. То е почти като домакинската тел за миене на загорели съдове, но е по-рехаво и от друг метал. Нищо друго не чисти човката така.

Можеш да си вземеш и блокче нишадър, ако случайно окепазиш някоя от човките си, да можеш да я почистиш и калайдисаш отново. Ползва се само в краен случай, когато друго не помага.

Пон Фев 25, 2013 6:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Ще ходя да "напазаря" тези дни, че досега си запоявах point-to-point всички SMD-та, те не са били голям брой де, ама ако има улеснение защо не :) Тези човки mini-wave, само за скъпарските станции ли ги има, или се намират и шир потреба за бедния народ :)

Пон Фев 25, 2013 6:12 pm
Профил
Аватар

Шримовки за разпояване има, но не всички стават за употреба. Ако е замърсена или медта е било окислена, резултатът е меко казано трагичен.
Последно купувах една на Gootwick която бачкаше добре...

Пон Фев 25, 2013 6:33 pm
Профил

itso.t написа:
Шримовки за разпояване има, но не всички стават за употреба. Ако е замърсена или медта е било окислена, резултатът е меко казано трагичен.
Последно купувах една на Gootwick която бачкаше добре...

Мда, Доста сериозен проблем. Имам сигурно 3-4 вида в момента, и само един работи като хората, а за нещастие свършва, а не помня от къде съм го купил. Намокрям ги с флюс, та малко се пооправя положението. Затова и предположих че калайдисана ширмовка от мрежов коаксиален кабел вероятно ще работи по-добре. Ама нямам под ръка и така и не съм пробвал до сега.

Вто Фев 26, 2013 1:01 pm
Профил ICQ

Я, и други освен мен се сетили:

http://www.semsoudage.com/HTML/gb/solde ... 19-p4.html

Тия са си калайдисани. Ще работят много по-добре предполагам. Сега остава да намерим как да се сдобием.

Вто Фев 26, 2013 1:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Достатъчно е оплетката да е чиста, без окиси и с подходящ като вид и количество флюс. По-горе говорех за следните:

Прикачени файлове:
Gootwick_CP3015.jpeg
Gootwick_CP3015.jpeg [ 3 KiB | Прегледано 3166 пъти ]

Има някои особености при разпояване с оплетка. Най-важната е, добър топлинен контакт м/у човката и оплетката.
По мои наблюдения, най-добре става с плоска, широка човка. Използването на "пирони" е неудачно.

Вто Фев 26, 2013 2:03 pm
Профил
Аватар

morpheous87 написа:
Тези човки mini-wave, само за скъпарските станции ли ги има, или се намират и шир потреба за бедния народ :)

Тук как стоят нещата? Има ли някакви що годе работещи по-евтини варианти?

Вто Фев 26, 2013 6:39 pm
Профил

morpheous87 написа:
morpheous87 написа:
Тези човки mini-wave, само за скъпарските станции ли ги има, или се намират и шир потреба за бедния народ :)

Тук как стоят нещата? Има ли някакви що годе работещи по-евтини варианти?

Има такива човки за всяка по-разпространена система поялници. Не са никаква екзотика. А например работя предимно само с такива човки, 3 размера. Най-малката 1.5x1mm, на-голямата - 7x6mm. Остри човки не използвам - не са ми удобни.

Вто Фев 26, 2013 9:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Бихте ли ми помогнали с разпознаването на reflow пастата, която се използва в клипчето. Как се казва из търговските обекти и къде може да се намери. Добре е да е в таква тубичка, като спринцовка, че да може директно да се нанася без стенсили.

http://www.youtube.com/watch?v=gu0v8lfLcKg

Пет Мар 29, 2013 10:52 am
Профил

morpheous87 написа:
Бихте ли ми помогнали с разпознаването на reflow пастата, която се използва в клипчето. Как се казва из търговските обекти и къде може да се намери. Добре е да е в таква тубичка, като спринцовка, че да може директно да се нанася без стенсили.

http://www.youtube.com/watch?v=gu0v8lfLcKg

В комет продават и паста и флюс в спринцовка. Имат и отделно спринцовки и игли (пластмасови и метални).

...но, спринцовките им нямат буталца за натискане с пръст. Аз си реших въпроса като си купих от тях флюс в бурканче (по-евтин е), купих няколко спринцовки, а буталца взех от подходяща по размер (мисля 5 или 10 кубикова) стандартна триделна спринцовка (такава, която е с гумичка на буталото - има ги масово).

Има и стандартни спринцовки с винтови игли, обаче не са масови, и трябва да се търси вносител. Той пък ги продава в кутии по 100. Иглите също не са масови, но ако някой продава такива спринцовки, той би трябвало да продава и такива игли. Нормална метална игла може да се среже и пилне с дремелче, че да не боде.

Пет Мар 29, 2013 11:55 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]