Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Точково заваряване на батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Точково заваряване на батерии
Здравейте,

Става дума за един стар винтоверт. Батерията сдаде багажа доста отдавна. Разглобих я. 15 килеово-кадмиеви елемента. 4 от тях бяха дали на късо.
Пуснах им 12V от друг акумулатор за по около секунда около 5 пъти. Оправиха се. Заредих всички елементи на хубаво зарядно. Пробвах да ги товаря с два резистора от по 0,33 Ohm в паралел. Всяка клетка държи 1,2 1,1 V.

Сега ми се налага да ги върна обратно в кутията на батерията, но нямам апарат за точково заваряване.
Някой би ли ми помогнал с това. Предлагам, скромна почерпка или заплащане.

Пет Сеп 09, 2016 1:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Точково заваряване на батерии
Не си играй, щом няколко са заминали няма оправия. Дори да изглеждат в момента ОК. Качи ги на зарядно което мери капацитета, направи им няколко цикъла и ще разбереш истината.
Не си струва играчката - днес един елемент, утре друг умрял...сменят се всичките.
За проба може са си ги запоиш с поялника, или със съществуващите лентички или с проводник. С мощен поялник и добър флюс няма да усетят :)

Пет Сеп 09, 2016 9:44 pm
Профил
Аватар

Пък един литиев винтоверт вече струва по-малко от пакет кадмиеви батерии :)
Да не вземеш ново BMW от любов към очукания си Москвич?!

Пет Сеп 09, 2016 11:02 pm
Профил

Абе хубавите винтонавивни не са евтини дори оттатък локвата, за под 120-150$ трудно да намериш добър LiOn, в бг още по-трудно, говоря за такъв с който наистина да работиш а не да завиеш 10 винта.

Съб Сеп 10, 2016 12:43 am
Профил
Аватар

Лидълските са корави. Аз на майтап взех един, спукахме го от работа. Макитата сдава багажа, тоя се държи.

Съб Сеп 10, 2016 10:56 am
Профил ICQ
Аватар

И аз лидълските имах предвид - в сервиза ги ползвахме нонстоп, дори за четкане на ръжда.
Скоро пуснаха точно като моя за 120лв, пък аз преди години го взех в гръчко за 45 евра...
Те и племенниците на жената от дойчко се шляпаха по челата: "*ахти скъпотията тука!".

А предимствата на литиевата батерия нямат нищо общо с винтоверта :idea:
Скоро един познат ми го искаше да пробие 4 дупки по колата и 5 пъти ми напомни да го заредя. Да бе, нали го зареждах преди месец-два и оставих батерията някъде наполовина...!

П.С.: Ценното на моя модел е, че освен прецизна "щТракалка" има и автоматична спирачка. Да знаете колко бързо се сменят бургии/накрайници :roll:

Съб Сеп 10, 2016 4:30 pm
Профил

И аз да потвърдя че лидълския (PABS 20-Li A1) си е стабилен и върши чудесна работа.
bongo_x2 написа:
...
Скоро пуснаха точно като моя за 120лв, пък аз преди години го взех в гръчко за 45 евра...
Те и племенниците на жената от дойчко се шляпаха по челата: "*ахти скъпотията тука!".
...

И тоя беше толкова. В последно време ми се виждат доста кофти цените на машинариите за домашните майстори там.

Съб Сеп 10, 2016 8:54 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

зависи за какво и колко го ползваш. За сериозна работа панасоник или макита. Имах една дърта макита която къса болт М8 ако не си внимателен и зарядното зарежда тотално празна 3Ач литиййон с 9А за под 25мин

Нед Сеп 11, 2016 10:42 pm
Профил
Аватар

Здравейте,

Реших въпроса като монтирах един оловен акумулатор 12V 1,3Ah за 9.60лв. Влезе идеално в кутията за батериите. Мотора е 18V, но и на 12 върти идеално.
Преправих малко зареждачката. Сложих един LM317, като го нагласих на 14,4V, и монтирах един 0.33 Ohm резистор да ограничи тока (в обратната връзка).

Винтоверта е на 10 години, но е свършил доста работа.
Иначе аз лично използвам един лидълски на 14,4V с li-ion батерия. Много корава машинка.

Пон Сеп 12, 2016 12:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]