| Автор |
Съобщение |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
 Точково заваряване на батерии
Здравейте,
Става дума за един стар винтоверт. Батерията сдаде багажа доста отдавна. Разглобих я. 15 килеово-кадмиеви елемента. 4 от тях бяха дали на късо. Пуснах им 12V от друг акумулатор за по около секунда около 5 пъти. Оправиха се. Заредих всички елементи на хубаво зарядно. Пробвах да ги товаря с два резистора от по 0,33 Ohm в паралел. Всяка клетка държи 1,2 1,1 V.
Сега ми се налага да ги върна обратно в кутията на батерията, но нямам апарат за точково заваряване. Някой би ли ми помогнал с това. Предлагам, скромна почерпка или заплащане.
|
| Пет Сеп 09, 2016 1:15 pm |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Точково заваряване на батерии
Не си играй, щом няколко са заминали няма оправия. Дори да изглеждат в момента ОК. Качи ги на зарядно което мери капацитета, направи им няколко цикъла и ще разбереш истината. Не си струва играчката - днес един елемент, утре друг умрял...сменят се всичките. За проба може са си ги запоиш с поялника, или със съществуващите лентички или с проводник. С мощен поялник и добър флюс няма да усетят 
|
| Пет Сеп 09, 2016 9:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък един литиев винтоверт вече струва по-малко от пакет кадмиеви батерии  Да не вземеш ново BMW от любов към очукания си Москвич?!
|
| Пет Сеп 09, 2016 11:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе хубавите винтонавивни не са евтини дори оттатък локвата, за под 120-150$ трудно да намериш добър LiOn, в бг още по-трудно, говоря за такъв с който наистина да работиш а не да завиеш 10 винта.
|
| Съб Сеп 10, 2016 12:43 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Лидълските са корави. Аз на майтап взех един, спукахме го от работа. Макитата сдава багажа, тоя се държи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 10, 2016 10:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И аз лидълските имах предвид - в сервиза ги ползвахме нонстоп, дори за четкане на ръжда. Скоро пуснаха точно като моя за 120лв, пък аз преди години го взех в гръчко за 45 евра... Те и племенниците на жената от дойчко се шляпаха по челата: "*ахти скъпотията тука!". А предимствата на литиевата батерия нямат нищо общо с винтоверта  Скоро един познат ми го искаше да пробие 4 дупки по колата и 5 пъти ми напомни да го заредя. Да бе, нали го зареждах преди месец-два и оставих батерията някъде наполовина...! П.С.: Ценното на моя модел е, че освен прецизна "щТракалка" има и автоматична спирачка. Да знаете колко бързо се сменят бургии/накрайници 
|
| Съб Сеп 10, 2016 4:30 pm |
|
 |
|
michev
|
И аз да потвърдя че лидълския (PABS 20-Li A1) си е стабилен и върши чудесна работа. И тоя беше толкова. В последно време ми се виждат доста кофти цените на машинариите за домашните майстори там.
|
| Съб Сеп 10, 2016 8:54 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
зависи за какво и колко го ползваш. За сериозна работа панасоник или макита. Имах една дърта макита която къса болт М8 ако не си внимателен и зарядното зарежда тотално празна 3Ач литиййон с 9А за под 25мин
|
| Нед Сеп 11, 2016 10:42 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
Здравейте,
Реших въпроса като монтирах един оловен акумулатор 12V 1,3Ah за 9.60лв. Влезе идеално в кутията за батериите. Мотора е 18V, но и на 12 върти идеално. Преправих малко зареждачката. Сложих един LM317, като го нагласих на 14,4V, и монтирах един 0.33 Ohm резистор да ограничи тока (в обратната връзка).
Винтоверта е на 10 години, но е свършил доста работа. Иначе аз лично използвам един лидълски на 14,4V с li-ion батерия. Много корава машинка.
|
| Пон Сеп 12, 2016 12:15 pm |
|
|