Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Сервизна документация 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Сервизна документация
Здравейте!
Преди една седмица картината на монитора ми се събра по хоризонталата. Както и да е взех си друг, но после ми казаха, че тово се получавало като горели транзистори и кондензатори. Отворих го и не можех да видя да има надути кондензатори, та въпросът ми е някой има ли сервизна документация за CTX VL500, че в нета не намерих нищо. Ако са ннаистина са изгорели само транзистори и кондензатори се надявам да успея да си го оправя.
Благодаря предварително!

Вто Юли 31, 2007 10:42 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Не разбирам много, но транзисторите, които управляват хоризонталната развивка са 1 или 2. Провери ги тях. Обикновено имат и радиатор. Скоро питах за един BU808 - беше от ТВ. Само предполагам, че на мониторите може би е подобен.

Сря Авг 01, 2007 7:52 am
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Малко трудно ще ти е да го оправиш с твоите познания като гледам, но не пречи да пробваш... Скоро правих един такъв CTX със същия проблем - слаба спойка, огледай добре по платката :D Успех!

Сря Авг 01, 2007 8:38 am
Профил

Мнение 
Проблемът ми е че не ги знам кои тррянзистори са, не знам къде да ги търся по схемата :oops: . За това питах евентуално за някаква документация.

Сря Авг 01, 2007 9:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Транзистора за хоризонталното отклонение е един голям тлъст, закачен на голям радиатор около или до ТХО.
Управлява се през трансформатор обикновено.
Ако изобщо ти свети екрана - по всяка вероятност нищо му няма. Провери за лоша спойка по веригата на бобината за ХО.

Сря Авг 01, 2007 10:19 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Конкретния модел нищо не ми говори, но все пак транзисторите не са ли два?? :idea: В пове4ето монитори катодното напрежение и хоризонталната развивка са отделни и почти независими. И почти винаги захранването на крайните транзистори минава през PWM регулатори, реализиран обикновено с някакви MOS транзистор.

Сря Авг 01, 2007 11:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Момче младо, както ти казах огледай за слаби спойки. Правих скоро същия със същия проблем. Дефекта - отворена спойка на крака на средномощен транзистор, по памет - в средата на платката. Гледай внимателно - това ти е проблема.

Сря Авг 01, 2007 11:50 am
Профил

Мнение 
setoy,

Мога доста да поспоря доста за това твое твърдение... Хоризонталната развивка и веригата на ТХО-то са отделни само на някои от по-скъпите и по-големите монитори... на всички останали е на едно... и е един транзистор от сорта на BU2527AF или DF в зависимост от това дали има външен диод или не... Тоз модел е 15" дърво което лично аз бих посъветвал човека да изхвърли в кофата за боклук в името на зрението си (дори не е с тринитрон тръба)... Но ако все пак иска да си го гледа.. нека да послуша съвета на milenjs... Дано само да знае какво е студена спойка и да я различи...

Сря Авг 01, 2007 1:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Koleto написа:
setoy,

Мога доста да поспоря доста за това твое твърдение... Хоризонталната развивка и веригата на ТХО-то са отделни само на някои от по-скъпите и по-големите монитори... на всички останали е на едно...

Общо ТХО и развивка на 17' монитор съм виждал единствено при по- старите модели на ProView, но сигурно има и доста други подобни дръвца :) Няма нужда да спорим :)

Сря Авг 01, 2007 2:08 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]