| Автор |
Съобщение |
|
bborisov
Ранг: Минаващ
|
 Сервизна документация
Здравейте!
Преди една седмица картината на монитора ми се събра по хоризонталата. Както и да е взех си друг, но после ми казаха, че тово се получавало като горели транзистори и кондензатори. Отворих го и не можех да видя да има надути кондензатори, та въпросът ми е някой има ли сервизна документация за CTX VL500, че в нета не намерих нищо. Ако са ннаистина са изгорели само транзистори и кондензатори се надявам да успея да си го оправя.
Благодаря предварително!
|
| Вто Юли 31, 2007 10:42 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Не разбирам много, но транзисторите, които управляват хоризонталната развивка са 1 или 2. Провери ги тях. Обикновено имат и радиатор. Скоро питах за един BU808 - беше от ТВ. Само предполагам, че на мониторите може би е подобен.
|
| Сря Авг 01, 2007 7:52 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Малко трудно ще ти е да го оправиш с твоите познания като гледам, но не пречи да пробваш... Скоро правих един такъв CTX със същия проблем - слаба спойка, огледай добре по платката  Успех!
|
| Сря Авг 01, 2007 8:38 am |
|
 |
|
bborisov
Ранг: Минаващ
|
Проблемът ми е че не ги знам кои тррянзистори са, не знам къде да ги търся по схемата  . За това питах евентуално за някаква документация.
|
| Сря Авг 01, 2007 9:53 am |
|
 |
|
velio
|
Транзистора за хоризонталното отклонение е един голям тлъст, закачен на голям радиатор около или до ТХО.
Управлява се през трансформатор обикновено.
Ако изобщо ти свети екрана - по всяка вероятност нищо му няма. Провери за лоша спойка по веригата на бобината за ХО.
|
| Сря Авг 01, 2007 10:19 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Конкретния модел нищо не ми говори, но все пак транзисторите не са ли два??  В пове4ето монитори катодното напрежение и хоризонталната развивка са отделни и почти независими. И почти винаги захранването на крайните транзистори минава през PWM регулатори, реализиран обикновено с някакви MOS транзистор.
|
| Сря Авг 01, 2007 11:24 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Момче младо, както ти казах огледай за слаби спойки. Правих скоро същия със същия проблем. Дефекта - отворена спойка на крака на средномощен транзистор, по памет - в средата на платката. Гледай внимателно - това ти е проблема.
|
| Сря Авг 01, 2007 11:50 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
setoy,
Мога доста да поспоря доста за това твое твърдение... Хоризонталната развивка и веригата на ТХО-то са отделни само на някои от по-скъпите и по-големите монитори... на всички останали е на едно... и е един транзистор от сорта на BU2527AF или DF в зависимост от това дали има външен диод или не... Тоз модел е 15" дърво което лично аз бих посъветвал човека да изхвърли в кофата за боклук в името на зрението си (дори не е с тринитрон тръба)... Но ако все пак иска да си го гледа.. нека да послуша съвета на milenjs... Дано само да знае какво е студена спойка и да я различи...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Авг 01, 2007 1:12 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Общо ТХО и развивка на 17' монитор съм виждал единствено при по- старите модели на ProView, но сигурно има и доста други подобни дръвца  Няма нужда да спорим 
|
| Сря Авг 01, 2007 2:08 pm |
|
|