Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Миниатюрна клапа? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Миниатюрна клапа?
Да ви питам нещо, моля?
Налага ми се да сложа нещо много миниатюрно дето има много ниска консумация (като за батерия) и работи на 3-8V и да ми позволи да контролирам воден поток през тънка тръбичка. Никога не съм се занимавал с тия неща та се чудя ако някой се е сблъсквал да ми препоръча нещо. Гугъл ми вади само някакви индустриални кютуци по сума ти пари и за огромни тоци :?

Пет Юли 16, 2010 1:08 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Миниатюрна клапа?
kiiid написа:
Да ви питам нещо, моля?
Налага ми се да сложа нещо много миниатюрно дето има много ниска консумация (като за батерия) и работи на 3-8V и да ми позволи да контролирам воден поток през тънка тръбичка. Никога не съм се занимавал с тия неща та се чудя ако някой се е сблъсквал да ми препоръча нещо. Гугъл ми вади само някакви индустриални кютуци по сума ти пари и за огромни тоци :?

Погледни към медицинската техника, където има подобни регулатори на системите за вливания.

Пет Юли 16, 2010 2:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами май няма да намериш това дето ти трябва - поради спецификата на вентилите, си се иска точец за да се задържа. Даже в момента се ръчкам с едни вентили за вода - тия от пералните. Само че им пренавивам бобините с много дебела жица и им правя регулатор на тока, че да мога да си ги цъкам на каквото искам напрежение. Та там за да отвори и тгрябват поне 500-600 ма на 12 волта, и около 200 за задържане. И колкото по високо е входното налягане, толкова повече ток и требе за да отвори. Да приемем че ги умалим нещата на 1/10 от това за което говоря - може и да стане ама няма да изкара кой знае колко на батерия. Да минем нататък ... виждал съм (а и ги има да се продават в магазините за градинска техника) програмируеми клапани за поливане с батерии - две 1.5 волта от средните изкарват цяло лято - като го пуснах бях удивен - моторче - редукторче - кранче. Ток харчи само при отваряне и затваряне. Сега ще ти дам идея - едно моторче с някакво винтче, то да притиска някакъв маркуч - най-добре от система. Малко електроника и си готов. По CD-тата има разни такива ама не знам ще има ли вътък това дето движи каретката.

Пет Юли 16, 2010 6:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Със сигурност има, но сега не се сещам къде съм гледал, те са така конструирани че изпозлват налягането за да улеснят отваряне / затваряне. Същозависи за какъв дебит ти трябв аи какво налягане. Има иглени, които изискват минимално усилие за затваряне отваряне.

Пет Юли 16, 2010 7:44 pm
Профил

Мнение 
kiiid,
Ако дадеш повече инфо за какво става въпрос - може и да ти спестим разните "принципно работещи", но неподходящи за приложението ти идеи.
Примерно какво значи "тънка тръбичка? За какъв дебит и за какво налягане говорим?
С каква честота (колко често) ще се спира и пуска потока през "тръбичката"?

Та ето и моята "принципно работеща", но вероятно неподходяща за приложението ти идея:
Купуваш си за 7-10лв една сервомашинка за радиоуправляеми модели (примерно от конрад), с която притискаш и мачкаш маркуча през който тече водата. Маркуча може да ти е примерно от система за кръвопреливане. Сервомашинката се захранва с 4-6V и се управлява с импулси.
Така даже можеш до някъде и "пропорционално" да управляваш дебита на водата.

Пет Юли 16, 2010 9:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е аз нещо такова имах предвид. Ама се ми идват идеи за използване на скрапа :twisted:

Пет Юли 16, 2010 10:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Опа, май забравих да уточня детайли :)
Това ще е част от един смахнат контролер за измервания на почвената влага. Системата му на работа е доста идиотска и изисква да се налива вода в едно казанче дето оттам ходи надолу и т.н. Тая тръбичка ми трябва за да мога първоначално да пусна малко вода за да излезнат мехурите понеже те прецакват измерванията.
Честотата е практически нулева - един път ми трябва да отворя кранчето за няколко секунди и после да го затворя обратно. И това в началото на измерване т.е. за целия си живот уредът едва ли ще отваря-затваря повече от 1000-2000 пъти това кранче.
Тръбичката ми е с диаметър 4.8мм вътрешен, гъвкава гумена. Налягането също е много ниско - около 5-6кПа максимум.

Съб Юли 17, 2010 4:07 am
Профил

Мнение 
Е, значи серво, което да "мачка" маркуча ще ти свърши работа. Даже можеш да му спираш и захранването, когато не ти трябва. Сервото ще издържи 1000-2000 цикъла притискане отпускане на маркуча.

М/у другото стана ми интересно какъв е принципа на мерене на влагата в почвата за който говориш?
Виждал съм разни "капацитивни" сензори за тази цел.
В твойта система за какво се използва водата? за да се "насити" почвата с влага в зоната на "референтен" електрод ли?

Съб Юли 17, 2010 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Е, значи серво, което да "мачка" маркуча ще ти свърши работа...

На този принцип работят дозиращите помпи за химиите в професионалните миячки на чинии. Скъпички са, ама ако си намериш втора употреба и сложиш ново маркуче... С тефлонова или силиконова смазка, не с оригиналния вазелин!

Иначе се сещам за няк'ви еднополярни релета или за сърцевина от размагнитен магнит - ама играчка.

Уф, ама помпите съвсем не са миниатюрни :( Ама за идея стават.

Съб Юли 17, 2010 9:41 pm
Профил

Мнение 
http://www.ascovalve.com/Applications/P ... alves.aspx

http://www.valcor.com/Pinch%20Valves.htm

http://www.hargravesfluidics.com/magnum.php

Виж тук

Съб Юли 17, 2010 10:20 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Е, значи серво, което да "мачка" маркуча ще ти свърши работа. Даже можеш да му спираш и захранването, когато не ти трябва. Сервото ще издържи 1000-2000 цикъла притискане отпускане на маркуча.

М/у другото стана ми интересно какъв е принципа на мерене на влагата в почвата за който говориш?
Виждал съм разни "капацитивни" сензори за тази цел.
В твойта система за какво се използва водата? за да се "насити" почвата с влага в зоната на "референтен" електрод ли?

Проблемът с притискането е че трябва и допълнителен контрол кога да спре (за да не изгори моторчето).
Принципът е много елементарен - от едно казанче се пуска вода която отива в почвата и се мери дебитът. Аз всъщност правя преработка на оригинален прототип който вече съществува за един университет

Нед Юли 18, 2010 2:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е добре де ама може и хардуерно, най-елементарно да го направиш някак спирането
на моторчето. Механични ограничителя в двата края, изключвател по ток и толкова.
Пускаш на едната страна и го забравяш, после обратното. Е, пускането може и да не
е най-елементарно, ще трябва да елиминираш защитата по ток за малко, ама и това не
е ракетна техника :-).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юли 18, 2010 5:47 am
Профил WWW

Мнение 
Тоя вариант с притискането изглежда прост, обаче не е чак толкова, трябва добре да си измислиш закрепването на маркуча и това дето ще го притиска, за да си сигурен че ще спира напълно водата.
Ако налягането не е голямо, а то не би трябвало да е, може да направиш и нещо друго. Вземи един възварен клапан малък, закрепи към клапичката някое железо или магнитче, няма да е голяма философия, и го монтирай така че потока да е насрещно. Нанижи отвън една бобинка и си имаш почти истински клапан. Млко трябва да си поиграеш но мисл ще стане доста по лесно от сервото, само трябва да намериш подходящо възвратно клапанче, но такива се намират лесно.

Нед Юли 18, 2010 7:38 am
Профил

Мнение 
tgi написа:
Е добре де ама може и хардуерно, най-елементарно да го направиш някак спирането
на моторчето. Механични ограничителя в двата края, изключвател по ток и толкова.
Пускаш на едната страна и го забравяш, после обратното. Е, пускането може и да не
е най-елементарно, ще трябва да елиминираш защитата по ток за малко, ама и това не
е ракетна техника :-).

RC серво машинката си ги има тия работи, държи позиция, пид и т.н. но като спре тока ще се върне обратно под действие на обратната сила. Затова , вместо да мачка маркучи, може да върти малък сферичен кран.
Има такива кранчета за градинско поливане за под 1 $. Сервото ще консумира около 100 мА за кратко време, евтино е. Може да се подбере по въртящ момент и ъгъл на отклонение. Повечето са за 60° но има и за 90.
Ще трябва ообаче да се генерират сервоимпулси.

Нед Юли 18, 2010 11:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Може да опиташ да си направиш нещо подобно на канела за буре. Две пластмасови втулки една в друга с минаимална хлабина. Смазваш ги с малко смазка и ще държат перфектно течността, щом нямаш голямо налягане. Завъртането може да го направищ с реленце, чиято котва да завърта вътрешната или външната втулка. При малки отвори, мисля 20 градуса на завъртане ще са достатъчни за пълно отваряне/затваряне на притока.

P.S. В принтерите може да се намерят подходящи втулки, където са пластмасовите зъбни задвижвания.

Нед Юли 18, 2010 2:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща