| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Миниатюрна клапа?
Да ви питам нещо, моля?
Налага ми се да сложа нещо много миниатюрно дето има много ниска консумация (като за батерия) и работи на 3-8V и да ми позволи да контролирам воден поток през тънка тръбичка. Никога не съм се занимавал с тия неща та се чудя ако някой се е сблъсквал да ми препоръча нещо. Гугъл ми вади само някакви индустриални кютуци по сума ти пари и за огромни тоци 
|
| Пет Юли 16, 2010 1:08 pm |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Миниатюрна клапа?
Погледни към медицинската техника, където има подобни регулатори на системите за вливания.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Юли 16, 2010 2:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами май няма да намериш това дето ти трябва - поради спецификата на вентилите, си се иска точец за да се задържа. Даже в момента се ръчкам с едни вентили за вода - тия от пералните. Само че им пренавивам бобините с много дебела жица и им правя регулатор на тока, че да мога да си ги цъкам на каквото искам напрежение. Та там за да отвори и тгрябват поне 500-600 ма на 12 волта, и около 200 за задържане. И колкото по високо е входното налягане, толкова повече ток и требе за да отвори. Да приемем че ги умалим нещата на 1/10 от това за което говоря - може и да стане ама няма да изкара кой знае колко на батерия. Да минем нататък ... виждал съм (а и ги има да се продават в магазините за градинска техника) програмируеми клапани за поливане с батерии - две 1.5 волта от средните изкарват цяло лято - като го пуснах бях удивен - моторче - редукторче - кранче. Ток харчи само при отваряне и затваряне. Сега ще ти дам идея - едно моторче с някакво винтче, то да притиска някакъв маркуч - най-добре от система. Малко електроника и си готов. По CD-тата има разни такива ама не знам ще има ли вътък това дето движи каретката.
|
| Пет Юли 16, 2010 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Със сигурност има, но сега не се сещам къде съм гледал, те са така конструирани че изпозлват налягането за да улеснят отваряне / затваряне. Същозависи за какъв дебит ти трябв аи какво налягане. Има иглени, които изискват минимално усилие за затваряне отваряне.
|
| Пет Юли 16, 2010 7:44 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
kiiid,
Ако дадеш повече инфо за какво става въпрос - може и да ти спестим разните "принципно работещи", но неподходящи за приложението ти идеи.
Примерно какво значи "тънка тръбичка? За какъв дебит и за какво налягане говорим?
С каква честота (колко често) ще се спира и пуска потока през "тръбичката"?
Та ето и моята "принципно работеща", но вероятно неподходяща за приложението ти идея:
Купуваш си за 7-10лв една сервомашинка за радиоуправляеми модели (примерно от конрад), с която притискаш и мачкаш маркуча през който тече водата. Маркуча може да ти е примерно от система за кръвопреливане. Сервомашинката се захранва с 4-6V и се управлява с импулси.
Така даже можеш до някъде и "пропорционално" да управляваш дебита на водата.
|
| Пет Юли 16, 2010 9:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е аз нещо такова имах предвид. Ама се ми идват идеи за използване на скрапа 
|
| Пет Юли 16, 2010 10:14 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Опа, май забравих да уточня детайли
Това ще е част от един смахнат контролер за измервания на почвената влага. Системата му на работа е доста идиотска и изисква да се налива вода в едно казанче дето оттам ходи надолу и т.н. Тая тръбичка ми трябва за да мога първоначално да пусна малко вода за да излезнат мехурите понеже те прецакват измерванията.
Честотата е практически нулева - един път ми трябва да отворя кранчето за няколко секунди и после да го затворя обратно. И това в началото на измерване т.е. за целия си живот уредът едва ли ще отваря-затваря повече от 1000-2000 пъти това кранче.
Тръбичката ми е с диаметър 4.8мм вътрешен, гъвкава гумена. Налягането също е много ниско - около 5-6кПа максимум.
|
| Съб Юли 17, 2010 4:07 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Е, значи серво, което да "мачка" маркуча ще ти свърши работа. Даже можеш да му спираш и захранването, когато не ти трябва. Сервото ще издържи 1000-2000 цикъла притискане отпускане на маркуча.
М/у другото стана ми интересно какъв е принципа на мерене на влагата в почвата за който говориш?
Виждал съм разни "капацитивни" сензори за тази цел.
В твойта система за какво се използва водата? за да се "насити" почвата с влага в зоната на "референтен" електрод ли?
|
| Съб Юли 17, 2010 10:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
На този принцип работят дозиращите помпи за химиите в професионалните миячки на чинии. Скъпички са, ама ако си намериш втора употреба и сложиш ново маркуче... С тефлонова или силиконова смазка, не с оригиналния вазелин!
Иначе се сещам за няк'ви еднополярни релета или за сърцевина от размагнитен магнит - ама играчка.
Уф, ама помпите съвсем не са миниатюрни  Ама за идея стават.
|
| Съб Юли 17, 2010 9:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
|
| Съб Юли 17, 2010 10:20 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Проблемът с притискането е че трябва и допълнителен контрол кога да спре (за да не изгори моторчето).
Принципът е много елементарен - от едно казанче се пуска вода която отива в почвата и се мери дебитът. Аз всъщност правя преработка на оригинален прототип който вече съществува за един университет
|
| Нед Юли 18, 2010 2:22 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е добре де ама може и хардуерно, най-елементарно да го направиш някак спирането
на моторчето. Механични ограничителя в двата края, изключвател по ток и толкова.
Пускаш на едната страна и го забравяш, после обратното. Е, пускането може и да не
е най-елементарно, ще трябва да елиминираш защитата по ток за малко, ама и това не
е ракетна техника  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 18, 2010 5:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Тоя вариант с притискането изглежда прост, обаче не е чак толкова, трябва добре да си измислиш закрепването на маркуча и това дето ще го притиска, за да си сигурен че ще спира напълно водата.
Ако налягането не е голямо, а то не би трябвало да е, може да направиш и нещо друго. Вземи един възварен клапан малък, закрепи към клапичката някое железо или магнитче, няма да е голяма философия, и го монтирай така че потока да е насрещно. Нанижи отвън една бобинка и си имаш почти истински клапан. Млко трябва да си поиграеш но мисл ще стане доста по лесно от сервото, само трябва да намериш подходящо възвратно клапанче, но такива се намират лесно.
|
| Нед Юли 18, 2010 7:38 am |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
 |  |  |  | tgi написа: Е добре де ама може и хардуерно, най-елементарно да го направиш някак спирането на моторчето. Механични ограничителя в двата края, изключвател по ток и толкова. Пускаш на едната страна и го забравяш, после обратното. Е, пускането може и да не е най-елементарно, ще трябва да елиминираш защитата по ток за малко, ама и това не е ракетна техника  . |  |  |  |  |
RC серво машинката си ги има тия работи, държи позиция, пид и т.н. но като спре тока ще се върне обратно под действие на обратната сила. Затова , вместо да мачка маркучи, може да върти малък сферичен кран.
Има такива кранчета за градинско поливане за под 1 $. Сервото ще консумира около 100 мА за кратко време, евтино е. Може да се подбере по въртящ момент и ъгъл на отклонение. Повечето са за 60° но има и за 90.
Ще трябва ообаче да се генерират сервоимпулси.
|
| Нед Юли 18, 2010 11:28 am |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Може да опиташ да си направиш нещо подобно на канела за буре. Две пластмасови втулки една в друга с минаимална хлабина. Смазваш ги с малко смазка и ще държат перфектно течността, щом нямаш голямо налягане. Завъртането може да го направищ с реленце, чиято котва да завърта вътрешната или външната втулка. При малки отвори, мисля 20 градуса на завъртане ще са достатъчни за пълно отваряне/затваряне на притока.
P.S. В принтерите може да се намерят подходящи втулки, където са пластмасовите зъбни задвижвания.
|
| Нед Юли 18, 2010 2:56 pm |
|
|