Терморегулатор за аквариум/инкубатор
Изрових я бре, 15 годишна!!! Хартията вече е порядъчно жълта, още навремето съм я поостъргал с гумичката и въпреки че автоматичния молив фи 0.5 е почти непокътнат сканирането е трудна задача. В Тината не намерих '723 но така стана по-нагледно.
Подчертавам, че корпусът е DIP-14 заради вградения ценер Z3 - 6.2V. Може и външен
Датчикът D6 бе миниатюрен Si импулсен диод в стъклен корпус покрит със силикон за аквариуми. Този силикон ако не "изветрее" ден-два е токопроводим заради наличието на оцетна киселина. Правил съм и по-малоинертна сонда в тънка метална тръбичка, диодът е топнат в предварително инжектирана на върха термопаста а проводниците са поне 10см добре топлоизолирани "косъмчета".
Захранването не грееше. Писал съм, че вместо 3x5.6K / 2W може да се сложат 2x10K-12K / 2W в паралел. По-миниатюрно и сигурно... C1 да е над 47u/16V а ценерът за около 12V (в случая има и диод за индикация - нищо джамба!).
Изходният тиристор е чешкият KT505 : 400V/1A Ig max = 10mA (не ми трябваше по-мощен). Не е симистор и това много добре се връзва със схемата. C4,R11 са полезни не толкова за ограничаване на смущенията колкото за сигурното отпушване при маломощен товар.
Схемата има zero cross със R7,R8 и токоограничаващия T5 на '723. Т.е. изходът на компаратора кр.11 се разрешава само при мрежово напрежение около нулата за да разреди C3 който после при зареждането си през R9 отпушва тиристора само ако е бил разреден, т.е. компараторът е отпушил T3,T4.
R4 определя токът през сондата-диод (около 0.3mA) и влияе повече върху минималната регулируема температура.
Токът през R5,P1,R6 е стабилен - от 7.15V. R5 компенсира падът върху силиция на D6 и определя главно минималната регулируема температура а R6 главно максималната и е определящ за тока през делителя. Първоначално съм ги сметнал 680Ома и 10кОма като после съм ги сменил на 5.1кОма и 56кОма за стесняване на границите и по-фина регулировка с P1.
Схемата и на теория и на практика е адски добра, евтина и проста. Дори PIC не може да я конкурира а контролерите забиват понякога

Колко е точна: аквариумите ми бяха около 100 литрови а само 10-20 секунди след отваряне на балконската врата (остъклен балкон) нагревателите се включваха. Това как се мери ннам.
Edit: забравих да кажа, че разликите в правите напрежения на маломощните диоди не е по-голяма от разликата в съпротивленията на уж стандартните датчици. Освен това препоръчват използването на транзистор в диодно включване.