Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Повреден инкубатор 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Повреден инкубатор
Дадоха ми един инкубатор да видя дали ще мога да го оправя. Не е точно по моята част но няма как да откажа поне да пробвам. Термостата му работи, но губи настройката на температурата след определен интервал от време, и е нужно пак да се настройва и т.н. което не е особено практично. Ето как изглежда платката (кофти е че няма схема поне):
Изображение
Мисля, че проблема е в квадратният елемент (който не съм сигурен какъв в точно, някакъв термистор ли...) На него има малко винтче, чрез което се регулира. Въпросът ми е какъв е точно този елемент и дали може да се намери друг такъв. И дали изобщо в това може да е проблема?
Изображение
Изображение

Пет Дек 24, 2010 3:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Повреден инкубатор
morpheous87 написа:
...квадратният елемент...
... e български многооборотен потенциометър ДЖ-3, копие на съветския СП5-2.

Стойност 3K3 = 3.3kΩ

Пет Дек 24, 2010 3:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Някаква идея от къде може да се намери такъв или някакъв алтернативен?

Пет Дек 24, 2010 4:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
> Фирми и магазини за електронни компоненти в София

Пет Дек 24, 2010 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси, определено ще се намери елемента. Остава въпроса дали на него се дължи проблема с неподдържането на температурата?

Пет Дек 24, 2010 4:59 pm
Профил

Мнение 
morpheous87 написа:
Мерси, определено ще се намери елемента. Остава въпроса дали на него се дължи проблема с неподдържането на температурата?

Възможно е да му откача механиката , доста са стари тия елементи. Може и обикновен тример да ти свърши работа, не е нужно да е многооборотен, само да е с по-големичък размер, че малките по-трудно се настройват. Например тия на PIHER са добри, има ги в Комет.

Пет Дек 24, 2010 5:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
morpheous87 написа:
Остава въпроса дали на него се дължи проблема с неподдържането на температурата?
Аз бих започнал със свалянето на схемата, за да се види какво е искал да каже авторът на произведението. :)

Пет Дек 24, 2010 6:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Силно ме съмнява да намеря схема на устройството. Инкубатора бил купуван, но ми изглежда че си е малко home made. Няма марка, модел. Нито пък приложена схема.

Пет Дек 24, 2010 6:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имах предвид да пречертаеш схемата от платката.
Устройството е правено във времената преди Интернет. :)

Пет Дек 24, 2010 6:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е да, като в доброто старо време. Само дано имам толкова време да си играя покрай тези празници...

Пет Дек 24, 2010 7:23 pm
Профил

Мнение 
Що бре, 15-20 мин. не може ли да отделиш? Сигурен ли си че регулатора не работи? То на това няма какво да се повреди - има 1 ОУ, транзистор, не се вижда термодатчика, много вероятно да е термистор или диод.

Пет Дек 24, 2010 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Утре ще я начертая, че ми е мерак да видя какво му е. Иначе проблема е, че променя температурата, а трябва да стои постоянна.

Пет Дек 24, 2010 11:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
morpheous87, не си играй - схемата е бъгава. Навремето ми бяха носили за оправяне няколко такива инкубатора и всички бяха с посочения дефект. Не си спомням от къде идваше но ако си изкарал схемата пусни я да видим. Аз замествах платката с моя със '723 и заспиваше. Ето една схема и подробно описание:
http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm - някъде от средата надолу. Там е с реленце но спокойно го заместваш с тиристор.
Ще видя за една много добра моя от време оно и ще я пусна. Обаче те съветвам да си купиш готов, дори цифров. Един за 12лв:
http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm

Съб Дек 25, 2010 4:01 pm
Профил
Аватар

Мнение Терморегулатор за аквариум/инкубатор
Изрових я бре, 15 годишна!!! Хартията вече е порядъчно жълта, още навремето съм я поостъргал с гумичката и въпреки че автоматичния молив фи 0.5 е почти непокътнат сканирането е трудна задача. В Тината не намерих '723 но така стана по-нагледно.
Подчертавам, че корпусът е DIP-14 заради вградения ценер Z3 - 6.2V. Може и външен :)

Датчикът D6 бе миниатюрен Si импулсен диод в стъклен корпус покрит със силикон за аквариуми. Този силикон ако не "изветрее" ден-два е токопроводим заради наличието на оцетна киселина. Правил съм и по-малоинертна сонда в тънка метална тръбичка, диодът е топнат в предварително инжектирана на върха термопаста а проводниците са поне 10см добре топлоизолирани "косъмчета".

Захранването не грееше. Писал съм, че вместо 3x5.6K / 2W може да се сложат 2x10K-12K / 2W в паралел. По-миниатюрно и сигурно... C1 да е над 47u/16V а ценерът за около 12V (в случая има и диод за индикация - нищо джамба!).

Изходният тиристор е чешкият KT505 : 400V/1A Ig max = 10mA (не ми трябваше по-мощен). Не е симистор и това много добре се връзва със схемата. C4,R11 са полезни не толкова за ограничаване на смущенията колкото за сигурното отпушване при маломощен товар.

Схемата има zero cross със R7,R8 и токоограничаващия T5 на '723. Т.е. изходът на компаратора кр.11 се разрешава само при мрежово напрежение около нулата за да разреди C3 който после при зареждането си през R9 отпушва тиристора само ако е бил разреден, т.е. компараторът е отпушил T3,T4.

R4 определя токът през сондата-диод (около 0.3mA) и влияе повече върху минималната регулируема температура.

Токът през R5,P1,R6 е стабилен - от 7.15V. R5 компенсира падът върху силиция на D6 и определя главно минималната регулируема температура а R6 главно максималната и е определящ за тока през делителя. Първоначално съм ги сметнал 680Ома и 10кОма като после съм ги сменил на 5.1кОма и 56кОма за стесняване на границите и по-фина регулировка с P1.

Схемата и на теория и на практика е адски добра, евтина и проста. Дори PIC не може да я конкурира а контролерите забиват понякога :D Колко е точна: аквариумите ми бяха около 100 литрови а само 10-20 секунди след отваряне на балконската врата (остъклен балкон) нагревателите се включваха. Това как се мери ннам.

Edit: забравих да кажа, че разликите в правите напрежения на маломощните диоди не е по-голяма от разликата в съпротивленията на уж стандартните датчици. Освен това препоръчват използването на транзистор в диодно включване.

Прикачени файлове:
TERMOREGULATOR-723.JPG
TERMOREGULATOR-723.JPG [ 71.09 KiB | Прегледано 2071 пъти ]
Съб Дек 25, 2010 8:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за схемата колега! Само дето този инкубатор не е за мене и не мисля, че си заслужава толкова мъки (както каза в по-горният пост). Варианта с регулатора от МК ми изглежда подходящ. Прочетох и указанията им, но само не успях да разбера как се избира температурата, която се иска да се поддържа?

Съб Дек 25, 2010 9:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща