| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами не знам в София къде, но би трябвало да има щом в наше село има. Тия които съм ползвал бяха Elmark, предполагам че в магазини които продават техни неща ще има, а и Telemecanique, Merlin&Gerin, АВВ и други подобни сигурно също произвеждат подобни чаркалаци. Аз например много често ползвам кнобките (бутоните) на Telemecanique - може да излежда смешно, но там където си монтирам контролерите нищо друго не може да оцелее - сребърни контакти, здрава пластмаса, пълни с мизерия и пак работят - незаменими. И понеже наобикалям такива магазини - ползвам и други екстри от света на електротехниката 
|
| Вто Май 29, 2007 10:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Щото това си е проблем малко. Читава електромеханична/сигнална желазария малко трудно се намира. А по каталог излиза... Та ако някой знае къде може да се закупят подобни неща, на малки бройки и разумни цени... Говорим за лампи, превключватели, изключватели и пр....
Аз досега само от Комет съм пазарувал подобни неща.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 29, 2007 10:48 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Вто Май 29, 2007 11:25 am |
|
 |
|
Cekins
|
Е, не мога да кажа, че цените са чак разумни - бутон 5 - 6 лв. (зависи дали е с един или два контакта) тези с понаждащите се контактни групи стигат и до 8-9 лв., превключвател пак толкова, сигналните лампи (светодиодните) казвам по памет цена около 3-4 лв. бройката. Обикновено това не ме притеснява много, тъй като в повечето случаи си ги включвам в цената - но пък знам че няма да имам проблеми после. А и на клиента като му кажа че със скъпите ще е 100 пъти по-добре от само наполовина по-евтините турски боклуци (които ги има в изобилие при нас) плаща си като поп и няма грижи.
|
| Вто Май 29, 2007 12:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Кондензатора 10 nF задължително керамичен ли трябва да е? 
|
| Сря Май 30, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
НЕЕЕЕЕЕ!
трябва задължително да е X2 или MKP.
обикновено е полипропиленов много слоен със защита от късо и прегряваяне
http://home.comet.bg/datasheets/Capacitors/wimamkp10.pdf
|
| Сря Май 30, 2007 12:33 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Това ли е, което ми трябва?
|
| Сря Май 30, 2007 12:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
общо взето - да
"MKP10" e нещо като "Х2", но явно има разлика, защото wima произвеждат и X2 кондензатори. не са обаче 10nF
|
| Сря Май 30, 2007 1:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
аха, мерси 
|
| Сря Май 30, 2007 2:13 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Схемичката при първоначално включване ще прави  едно гооолямо БУМ !!! Липсва и нещо много важно !!!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Сря Май 30, 2007 3:10 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Даа липсва и резистор ограничаващ в първия момент тока през кондензатора
|
| Сря Май 30, 2007 3:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Верно ли, казвайте докато не съм опожарил панелката. 
|
| Сря Май 30, 2007 3:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Малко фантазийки и от мен:
Едно такова устройство е желателно да работи в различни бани, т.е. първо би било добре да не използва 220В защото такова напрежение не е желателно изобщо да се вкарва там дето се къпиш. Второ, желателно е да може да се инсталира без да къртиш плочките
Вариантита са два:
1) нещо с формата на луничка и да се вгражда в случай на окачен таван. В тоя случай може и да има някаква жица...
2) херметична кутийка, която да се залепя някъде без при това към/от нея да има жица.
Как би могло да стане това:
1) Осветлението...
Осветлението може да се детектва посредством фотоприемник като в идеалния случай това може и да служи за захранване. За целта са необходими няколко фотоклетки насочени в различни направления. Идеята е след калибрация (самокалибрация) да се отсее посоката (посоките) от които идва изкуствено осветление и такива от които идва естествено осветление. С малко логика устройството би трябвало да се осеща кога е ден, кога нощ и кога ламбата свети...
2) Влажност...
Аз не бих използвал датчик за влажност. По скоро нещо от сорта на "rain sensor", т.е. това което включва автоматично чистачкита на колата. Идеята е проста - устройството така или иначе е херметично затворено и така или иначе мери светлина, т.е. може да има стъкло, което пропуска светлината и изолира от влагата. Под 45 градуса може да се инсталира инфрачервен предавател/приемник с който да се детектва запотяване... В действителност нас не ни трябва да мерим влажност, а дали има запотени повърхности в банята...
3) Изход...
Ако няма кабели остава радио и нещо монтирано в коридора (ключа на осветлението) приема сигнала.
Ех, ще има може би проблем със захранването - не знам дали малки фотоклетки ще успеят да захранят и процесорче и инфрареди и радио... Те разбира се няма да консумират постоянно - има някакъв шанс и да стане, ако човек има гооолям мерак 
|
| Сря Май 30, 2007 4:13 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Миро, последния пост е за раздел "Безумни идеи"
едит : схемата от тук http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=2897 е пробвана и работи безпроблемно без нищо допълнително към нея.
|
| Чет Май 31, 2007 1:59 pm |
|
|