| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Датчикът на влажност в случая е елементарен. Забъркващ малко гипс със сол между 2 електрода и измерваш съпротивления само, че бързо. Подаваш му напрежение примерно през 1 s и за малко (кокото да измери АЦП-то), иначе става електролиза. При влажност към 100% съпротивлението на този датчик рязко намалява. Естествено най-добре е да се подава променливо напрежение. Това, че е инерционен, едва ли те бърка. И без това всички датчици на температура са инерционни. Може да го и доизкосуриш. Да го подгряваш леко с един резистор.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Май 25, 2007 3:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Като си нямат работа хората ккви неща правят, а освен измиването дали има и друго екстри за жените .. а и за мъжете също?
Иначе датчика наистина може да го подгряваш, ще те псаси от конденза, въздушния поток също миже да те спаси от конденз, а за температурата той датчика му дават данни при разлини температури.
Лошото е че в банята при пуснат душ, и някой който си пада мазохист и подгряването може да не свърши работа при обилното количество пара която ще се отделя.
|
| Пет Май 25, 2007 4:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ония швейцарските датчици за влага с I2C (STH11 май бяха) си имат вграден нагревател в тях - може такъв да сложи  .
|
| Пет Май 25, 2007 5:52 pm |
|
 |
|
sthx
|
Aз мисля, че ще трябва и тензодатчик. Така времето за действие на вентилатора може да се сметне като фунция от разликата в тежестта в началото и в края на на сядане и времевата продължителност на същото. Иначе рискуваш при всяко влизане в помещението не по предназначение вентилаторът да духа по 15 минути.
А не може ли, да се направи просто. Две копчета (оцапано и изплакнато) с различни задания за таймера. Айде от мене да мине - нека да бъде с професор, щото е по-лесно да се реализират големи времеви интервали.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Май 25, 2007 9:55 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Забелязва се основен пропуск: ако банята/тоалета са 1 помещение то вентилатора не трябва да се включва като отидеш да си миеш зъбите.По добре вместо датчик - проверяваш през 5 мин дали лампата е включена.Ако две-три проверки са положителни - значи си ходил да разтовариш самосвала-> и след изключване вентилатора работи още 15 мин за да се измирише.При брой положителни проверки над 3 -> значи се къпеш и след изключване на ключа го оставяш да работи още 30 мин.
|
| Пет Май 25, 2007 10:40 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Най-просто е вентилатора да работи толкова,колкото е светила лампата. Пък и за банята си е добре да се проветрява по-често. Тук важи принципа "От много глава не боли". Освен това така всъщност се проветряват всички помещения защото се създава подналягане и отвън навлиза въздух в апартамента (стига дограмата да не е херметик  .
|
| Пет Май 25, 2007 11:56 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ти май не четеш в кенефа 
|
| Съб Май 26, 2007 9:51 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Ами не чета но имам приятел дето има библиотечен рафт в кенефа. А и съм чувал че влагата била вредна за книгите.А и при престой над 15 мин.(ако толкова е било интересно четивото,а и си насъбрал материал от вечеря) сигурно кенефа ще е обгазен прилично,така че не е излишно повечко да се вентилира 
|
| Съб Май 26, 2007 11:12 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
|
| Съб Май 26, 2007 11:16 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Бате,трите поста се получиха поради нещо сгъбено в php скрипта
|
| Съб Май 26, 2007 12:34 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Добре, значи ще пробвам на Никола Киров схемата, утре ще купя чарковете. Молете се да не запаля нещо. 
|
| Нед Май 27, 2007 11:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз съм правил на кичо схемата и работи добре, резистора загрява до около 35-40 С, което е нормално, само, че има и електролит след греца (да държи оптрона когато минава през нулата и да не цъка постоянно на входа на проц.)
За датчика на Sensirion - има си вградено подгряване и е много удобно - аз съм го направил с още един датчик за температура и като влажността стигне точката на конденз (Dew Point) включвам отоплението и по обратния начин преизчислявам влажността на база другия термометър - малко е сложничко но там където съм го сложил влагата винаги минава точката на конденз и става мазало.
|
| Пон Май 28, 2007 3:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз имам едно подобно питане:
Понеже съм голяма блейка, имам навика да позабравям. Печката ми е малко стара (но пък си работи на пушка) и няма централна индикация, че нещо е включено. Искам да туря нещо да свети като някой от консуматорите е включен (котлони, фурна и пр.). Лампа, LED, все тая - да блести там нещо да ми дърпа погледа, щото копчетата на 6 и 12 часа си изглеждат еднакви ...
Сега решения ми хрумват поне 3, най-ме влече към токов трансофрматор, ама от професионално изкривяване, току виж съм го направил с ARM. Нещо хитро и елегантно ( и най-вече безопасно) да ви хрумва?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 28, 2007 4:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Глим лампа
едит : ако искаш да е високотехнологично, по магазините за промишленни електротехнически материали има едни за 22мм. дупка дето светят като слънце, със светодиоди и са за 220 волта - направо са убиец.
|
| Пон Май 28, 2007 4:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Кажи един такъв магазин, че и за друго може да ми свършат работа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 29, 2007 8:28 am |
|
|