Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Как да стане? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Датчикът на влажност в случая е елементарен. Забъркващ малко гипс със сол между 2 електрода и измерваш съпротивления само, че бързо. Подаваш му напрежение примерно през 1 s и за малко (кокото да измери АЦП-то), иначе става електролиза. При влажност към 100% съпротивлението на този датчик рязко намалява. Естествено най-добре е да се подава променливо напрежение. Това, че е инерционен, едва ли те бърка. И без това всички датчици на температура са инерционни. Може да го и доизкосуриш. Да го подгряваш леко с един резистор.

Пет Май 25, 2007 3:58 pm
Профил

Мнение 
Като си нямат работа хората ккви неща правят, а освен измиването дали има и друго екстри за жените .. а и за мъжете също?
Иначе датчика наистина може да го подгряваш, ще те псаси от конденза, въздушния поток също миже да те спаси от конденз, а за температурата той датчика му дават данни при разлини температури.
Лошото е че в банята при пуснат душ, и някой който си пада мазохист и подгряването може да не свърши работа при обилното количество пара която ще се отделя.

Пет Май 25, 2007 4:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ония швейцарските датчици за влага с I2C (STH11 май бяха) си имат вграден нагревател в тях - може такъв да сложи 8) .

Пет Май 25, 2007 5:52 pm
Профил

Мнение 
Aз мисля, че ще трябва и тензодатчик. Така времето за действие на вентилатора може да се сметне като фунция от разликата в тежестта в началото и в края на на сядане и времевата продължителност на същото. Иначе рискуваш при всяко влизане в помещението не по предназначение вентилаторът да духа по 15 минути.
А не може ли, да се направи просто. Две копчета (оцапано и изплакнато) с различни задания за таймера. Айде от мене да мине - нека да бъде с професор, щото е по-лесно да се реализират големи времеви интервали.

Пет Май 25, 2007 9:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Забелязва се основен пропуск: ако банята/тоалета са 1 помещение то вентилатора не трябва да се включва като отидеш да си миеш зъбите.По добре вместо датчик - проверяваш през 5 мин дали лампата е включена.Ако две-три проверки са положителни - значи си ходил да разтовариш самосвала-> и след изключване вентилатора работи още 15 мин за да се измирише.При брой положителни проверки над 3 -> значи се къпеш и след изключване на ключа го оставяш да работи още 30 мин.

Пет Май 25, 2007 10:40 pm
Профил

Мнение 
Най-просто е вентилатора да работи толкова,колкото е светила лампата. Пък и за банята си е добре да се проветрява по-често. Тук важи принципа "От много глава не боли". Освен това така всъщност се проветряват всички помещения защото се създава подналягане и отвън навлиза въздух в апартамента (стига дограмата да не е херметик :) .

Пет Май 25, 2007 11:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
При брой положителни проверки над 3 -> значи се къпеш и след изключване на ключа го оставяш да работи още 30 мин.

Ти май не четеш в кенефа :D

Съб Май 26, 2007 9:51 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами не чета но имам приятел дето има библиотечен рафт в кенефа. А и съм чувал че влагата била вредна за книгите.А и при престой над 15 мин.(ако толкова е било интересно четивото,а и си насъбрал материал от вечеря) сигурно кенефа ще е обгазен прилично,така че не е излишно повечко да се вентилира :D

Съб Май 26, 2007 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Леле, Ки4о, ако всичко го правиш по три пъти, сигурно не можеш да се отървеш от обожателки :lol: :lol: :lol:

Съб Май 26, 2007 11:16 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате,трите поста се получиха поради нещо сгъбено в php скрипта

Съб Май 26, 2007 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре, значи ще пробвам на Никола Киров схемата, утре ще купя чарковете. Молете се да не запаля нещо. [-o<

Нед Май 27, 2007 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм правил на кичо схемата и работи добре, резистора загрява до около 35-40 С, което е нормално, само, че има и електролит след греца (да държи оптрона когато минава през нулата и да не цъка постоянно на входа на проц.)
За датчика на Sensirion - има си вградено подгряване и е много удобно - аз съм го направил с още един датчик за температура и като влажността стигне точката на конденз (Dew Point) включвам отоплението и по обратния начин преизчислявам влажността на база другия термометър - малко е сложничко но там където съм го сложил влагата винаги минава точката на конденз и става мазало.

Пон Май 28, 2007 3:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И аз имам едно подобно питане:

Понеже съм голяма блейка, имам навика да позабравям. Печката ми е малко стара (но пък си работи на пушка) и няма централна индикация, че нещо е включено. Искам да туря нещо да свети като някой от консуматорите е включен (котлони, фурна и пр.). Лампа, LED, все тая - да блести там нещо да ми дърпа погледа, щото копчетата на 6 и 12 часа си изглеждат еднакви ...

Сега решения ми хрумват поне 3, най-ме влече към токов трансофрматор, ама от професионално изкривяване, току виж съм го направил с ARM. Нещо хитро и елегантно ( и най-вече безопасно) да ви хрумва?

Пон Май 28, 2007 4:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Глим лампа :)

едит : ако искаш да е високотехнологично, по магазините за промишленни електротехнически материали има едни за 22мм. дупка дето светят като слънце, със светодиоди и са за 220 волта - направо са убиец.

Пон Май 28, 2007 4:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Кажи един такъв магазин, че и за друго може да ми свършат работа.

Вто Май 29, 2007 8:28 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща