|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 1:34 pm
Регулиране на температура
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Като пишеш код, го ограждаш с "code" таг, или натискаш бутона горе.
|
| Вто Сеп 14, 2010 2:13 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
о, мерси много
който може го може
|
| Вто Сеп 14, 2010 4:35 pm |
|
 |
|
glupcho
Ранг: Минаващ
|
didofen, повече от прекрасно обяснение. Безкрайно ти благодаря за което. Най-после разбрах за какво иде реч
Ясноо, значи не ми върши никаква работа тоз регистър. Ще видим на живо какво ще се получи, и аз реших, че заради симулатора нещо не иска да се ресетва.
Сега май вече идва момента за запояването и да видим какво ще покаже сабята.
А бихте ли ми препоръчали някой по-лесен и достъпен начин за програмирането на процесора, че досега никога не ми се е случвало самостоятелно да го правя?
|
| Чет Сеп 16, 2010 9:48 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
pickit2 е твоя избор - само не си вземай на sirius pcb клонинга - щото не стига че е скъп ами и е куц.
|
| Чет Сеп 16, 2010 1:39 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Ще мина тези дни в комета да видя дали го имат. Дано не объркам нещо. От това което видях в нета всичките ги пишат като някакви клонинги, ама ще гледам да не е на долупосочените.
Иначе вижте ми главната програма
 |  |  |  | Код: MAIN_loop BCF PORTC,RC7 ;turn of transistor Start bsf SSPCON1,SSPEN ;Turn_on SPI Again btfss SSPSTAT,BF ;Check BF goto Again movf SSPBUF,w movwf TEMP_H Reagain btfss SSPSTAT,BF ;Check BF goto Reagain movf SSPBUF,w movwf TEMP_L bcf SSPCON1,SSPEN ;Turn_off SPI btfsc TEMP_H,7 ;Check TEMP_H,7bit goto MAIN_loop btfsc TEMP_L,7 bsf STATUS,C btfss TEMP_L,7 bcf STATUS,C rlf TEMP_H,w movwf NumH call LCD_Decimal subwf TEMP_ZAD,w btfss STATUS,C goto MAIN_loop bsf PORTC,RC7 goto Start END
|  |  |  |  |
С други думи: Първо спирам транзистора след което почвам да проверявам за данните от SPI, като първия 1 байт го бутам в регистър TEMP_H, втория в TEMP_L и от онова софтуерно SPI което видях ми дойде идеята да взема старшия бит от TEMP_L и чрез флага C да го изместя в TEMP_H като ми изчезва бита за знака, тъй като той не ми трябва, понеже ще меря само положителни температури. А в програмата е направено ако случайно дойде отрицателна да я игнорира, тоест да продължи да си чака положителната. И така си сравнява зададената и измерената и си взима решенията какво да спира или да пуска транзистора.
Някакви забележки? 
|
| Съб Сеп 18, 2010 10:57 am |
|
 |
|
glupcho
|
И друго да питам
В Mplab-a като искам да си билдна програмата и ми дава като грешка имената на всичките ми етикети. Пише ми примерно Symbol not previously defined (TEMP_ZAD)  Не мога да разбера какво иска. Някой да има представа на какво се дължи това?
|
| Нед Сеп 19, 2010 10:42 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако името на етикета е TEMP_ZAD а ти препращаш към temp_zad ще даде грешка. МПлаб прави разлика между малки и големи букви относно етикетите. Другата причина е някаква грешка/разлика в имената. Провери как си изписал името на етикета и дали го пишеш точно по същия начин след това.
|
| Нед Сеп 19, 2010 11:28 am |
|
 |
|
glupcho
|
За съжаление не е от това
Всичките са проверени и поправени с копи и пейст. Някакъв друг проблем има, но не мога да се усетя каква е причината. Иначе гледам една друга програма с подобни да не кажа същите етикети, но там всичко върви безпроблемно 
|
| Нед Сеп 19, 2010 12:48 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Като гледам кода, който си пуснал за пример, TEMP_ZAD е променлива а не етикет. Ако е така трябва да се декларира в началото.
|
| Нед Сеп 19, 2010 1:31 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Това в случая - да. То е поправено вече. Но всички останали имена на подпрограмите( за LCD-то, прекъсванията, абе всички), както и за мое учудване регистрите на SPI не ги разпознава и ми дава, че не са дефинирани. А е абсолютно сигурно, че са написани правилно.
|
| Нед Сеп 19, 2010 1:37 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Написани правило къде и от къде си ги видял че имената им са така? Не видях include за ползвания процесор?
|
| Нед Сеп 19, 2010 2:05 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Има си инклудето, то това горе е само част от програмата ми
ОПРАВИХ ГО!!! Да ви кажа ако случайно на някой му се случи така - при мене причинате беше че END-a ми е на средата на програмата. И от него надолу нищо не признава. При подреждането съм забравил да го върна накрая и .... така стана. 
|
| Нед Сеп 19, 2010 2:26 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
ами енд-а точно това означава - край на програмата
задаването на всички променливи става преди да се използват
|
| Пон Сеп 20, 2010 1:14 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Хора, здравейте отново!
Аз да ви се оплача. Вчера ходих да си купувам елементите и се оказа, че тоя сензор TC77 го имат само за SMD монтаж, потърсих и по интернет за други корпуси, ама Ц  На мен ми трябва да е PTH, та сега май ще трябва го сменям с тоя DS1820.
УЖАС, всичко пак отначало. Ако имате нещо примерно като програма за такъв сензор ще е добре дошло, както и всякакви съвети и насоки за работата с него и подкарването му.
|
| Чет Окт 07, 2010 12:30 pm |
|
 |
|
relsys
|
Е, да не е голям зор 8 крачета да ги направиш със жички. Ако ти е малко разстоянието между крачетата, обърни ги през един нагоре. Само внимавай, защото носват по едно огъване.
|
| Чет Окт 07, 2010 12:49 pm |
|
|