| Автор |
Съобщение |
|
glupcho
Ранг: Минаващ
|
ще прегледам всичко отново... Обаче ми се прецака симулатора, незнайно защо (ползвах някакъв PIC simulator IDe ) , ако можете препоръчайте няккакъв друг.
|
| Пон Окт 18, 2010 11:10 am |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
Не се е прецакал, изтекъл ти е пробния период. Коя версия ползваш?
|
| Пон Окт 18, 2010 12:09 pm |
|
 |
|
glupcho
|
6.40 е версията
Ами той нали е уж кракнат. Върви си, ама неправдоподобно, таймерът си брой както си иска и повечето му регистри се менят и те както си искат.
Пробвах с протеус, ама демо версия(не намирам кракната), но пък там не мога да си сейвам проекта, та малко тегаво ако нещо се прецака както обикновено ми се случва 
|
| Пон Окт 18, 2010 12:31 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Според мен симулатора показва, не каквото си иска, а каквото си му задал като програма. Сложи го на бавна скорост или стъпка по стъпка, и виж кои команди променят регистрите и таймера. Като гледам какви проблеми имаш то въобще нещо работи ли при теб? Мисля, че ти не знаеш какво правиш а като решиш какво да правиш - не знаеш как да го направиш. Защо не качиш тук сорса или хекса да го погледнем и да го тестваме ?
|
| Пон Окт 18, 2010 7:27 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хм. Стана ми интересно какво беше началото на темата. Ама ти май още не си направил нищо. Само информативно да те питам : докъде си стигнал с инфрачервения датчик?
И май ще е най-добре първо да разцъкаш един светодиод - ама на живо, не на сим. Сега поне за да разцъкаш един пик (на живо) ти трябват съвсееем малко средства и малко четене.
Щото пък инфрачервения датчик е цяла наука.
протеус тук : http://rutracker.org
|
| Пон Окт 18, 2010 7:39 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Ами уж всичко е направено, само дето не върви много, да не кажа хич. Свалих си протеус, благодаря ти. Тия дни като имам повече преработвам каквото мога и ако пак не тръгне нищо, ви показвам целия ми код (че е ужасно дълъг).
А дистанционният датчик остана доооста настрана на тоя етап, тъй като няма да е включен по никакъв начин към контролира ( поне за сега)
А пък за прецакването на симулатора съдя и по това че го пробвах със 100% работеща програма и всеки път си изписваше различно на дисплея, без да има нищо общо със зададеното.
|
| Пон Окт 18, 2010 8:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е не е нужно да го постваш. Можеш да го атачнеш като файл. Ама и схемата с която тестваш постни за да е сигурно че е от кода а не от джилязото.
|
| Пон Окт 18, 2010 10:32 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Ей това ми е мисля последната програма и схемата, само дето липсва транзистора на RC7, но по-важното е, че не ще да ми изкара нито една буква на дисплей. И такам, вече се изчерпах от към идеи за инициализацията, смених я няколко пъти, включително и по препоръките на производителя (изобщо не тръгна), но не мога да разбера какво бъркам  Ако някой има желание, нека прегледа, пък може и да ми види грешката (или по-скоро грешките) 
|
| Сря Окт 20, 2010 11:39 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
А Р-Ц група на МЦЛР входа ? или поне пълъп резистор няма ли ?Вържи го поне директно на 5-те волта и за по-сигурно активирай PWRTE. Не съм гледал кода .
|
| Сря Окт 20, 2010 11:52 pm |
|
 |
|
glupcho
|
А да, има си принципно, не съм ъпдейтнал схемата, или съм взел по предна версия.
|
| Чет Окт 21, 2010 12:02 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Проблема ти определено е в кода. Тотално си се оплел. Няма конфигурация в кода. Тръгва на RC осцилатор и понеже такъв няма контролера не работи. Watchdog'а също работи. Ако ще го ползваш трябва и да го нулираш от време на време. И банките са объркани. Не си задал Порт А да работи като цифров вход/изход. Кода ти забива в SPI'a. Явно чака сигнал от датчика. И докато не получи такъв цикли на едно място и нищо друго не работи. Иначе като се бутне ръчно да прескочи изписва на първия ред 0'С zadadena и веднага след това пак на първия ред изписва 0'С izmerena. В реални условия първия надпис въобще няма да го видиш и ще се вижда само втория. Трябва или много сериозно преправяне на кода или да го започнеш на чисто.
edit:
и по схемата има грешки, разменил си Chip Select и VDD на TC77
|
| Чет Окт 21, 2010 1:43 pm |
|
 |
|
glupcho
|
ООоле тръгна най-послее  Ей ся ми изкара букви цифри, сичко, ииии бутоните ми работят правдоподобно.Оправям си само скрийновете да са като хората. Остава ми само проблема с SPI Не мога да се ориентирам по тоя симулатор изобщо дали работи и така ли се правят инициализациите му и всички там подробности около него. Той трябва да е постоянно включен и постоянно да се получават данни от него. На вас изглежда ли ви правилно инициализиран или имате ли някакви примерни програми за SPI да ми просветне малко повече?
|
| Чет Окт 21, 2010 7:29 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
В подпрограма START след нулирането на TRISA добави следното:
след TRISC добави това:
В MAIN_loop след като запушиш транзистора трябва да добавиш BCF CS
Имай предвид, че SSPBUF е в банка 0 а SSPSTAT е в банка 1 и всеки път, преди да се обърнеш към съответния регистър, трябва да избереш и съответната бакна. Преди btfss SSPSTAT,BF трябва да избереш банка 1, а преди movf SSPBUF,w - банка 0. В твоя случай вместо BF контролера проверява всъщност бит SSPM0, който се намира в регистър SSPCON само защото не си избрал правилната банка.
|
| Пет Окт 22, 2010 1:31 am |
|
 |
|
glupcho
|
Ааааа абе гледам го аз вчера на симулатора стъпка по стъпка ми проверява тоя бит SSPM0, и не мога с не мога да се усетя защо  . Ясно вече, отново хиляди благодарности за помощта!!! Довечера ще поправям и дано вече окончателно тръгне та да ви се похваля 
|
| Пет Окт 22, 2010 4:31 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Е не мога да се стърпя и да не постна следното:
Добрах се до програматор ICD-2 на олимекс иииии свързвам го към USB, и допълнително захранване от адаптер, конектва си се като хората и всичко е приказка, докато не сложа ICSP-то и дам Program - Почват се едни терзания, едни чудесии. Дава ми нещо от сорта на "cannot validate target device" . Проверих си връзките по платката и всичко е изрядно, настройх си фюзовете, абе всичко като по ръководство, ама това е резултатът  Някой да е имал подобен проблем, или идеи на какво може да се дължи?
|
| Сря Окт 27, 2010 12:15 am |
|
|