| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Странен шум от климатик.
С две думи, на комшията външното тяло на климатика е на около десетина метра от едно от кучетата ми и ми направи впечатление че привечер като търгне климатика и кучето почва да лае и вие, аз поне трябва да се напрегна да го чуя, работи тихо и плавно вдига и сваля обороти. Та въпроса е мое ли кучето да чува нещо друго което климатика генерира като високо или нискочестотни звуци. Идея си нямам какво е управленито и какъв е компресора му. Налага се вечер да местя кучето поради непрекъснато лаене и виене. Просто ми е любопитно има ли такъв вариант. Не съм обърнал внимание на марката но ако е важно утре ще я видя.
|
| Съб Ное 07, 2015 9:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Странен шум от климатик.
Високочестотно пищене. Чувал съм много такива истории. На времето на ДОС и WIN 3.11 един човек всеки път, когато пуснел уиндоуса дотичвало кучето му и почвало да го хапе. Не му давало да пусне уиндоус, дори когато кучето било в друга стая пак дотичвало и го хапело. Оказало се че когато мине в графичен режим 800х600 под уиндоус монитора започвал да пищи с високочестотен звук, който хората не го чуват, но кучетата и котките го чуват. Щом кучето реагира така, звука може да е много силен и да е вреден за теб и за семейството ти.  Виж кривата може да излъчва 100 децибела на 22KHz и не се чува, но това не значи че този звук е безвреден за теб.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Ное 07, 2015 10:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ще пищи не ами и пушек ще се вдига, те новите ги напълниха с какви ли не щурутии, кой зане на каква честота му е инвертора, може да пищи намотка, а може и да е хидравлично в изпарителя .. кой го знае ...
|
| Съб Ное 07, 2015 10:25 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Е ся го гледах Мидея голям сандък сигурно е 24-ка. Интересно но цяло лято не го пускаха и лани също само есен и пролет за отопление го ползва. На клоко метра е вреден тоя ВЧ шум и как да го измеря.
|
| Съб Ное 07, 2015 10:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе чак вреден .. едва ли, виж нямаш ли апп за мобилния, микрофона му хваща много, зависи вече до колко го реже ADC-то
|
| Съб Ное 07, 2015 10:44 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ми нямам такъв АП нещо да ми предложиш. Има ли някви норми за подобни шумове, все пак сте по-запознати с тия неща.
|
| Съб Ное 07, 2015 10:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Норми има ама ...сложна работа, последно преди 4-5 месеца ме мъчиха по някакви такива ама единственото което помня е че нищо не помня. За моя случай имаше параметър средно дневна експозиция или нещо такова .... трябва д апитам консултанта ни по OHSAS къде се гледаха тия норми. Едва ли е над нормите, може би кучето ти е твърде чуствително, и не мисля че ще е близо до вредните за човек нива, поне не тези които са записани в стандартите. Там май инфразвука и ултразвука присъстват от скоро и не знам колко точно са засегнати.
|
| Съб Ное 07, 2015 10:53 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Моля те провери.
|
| Съб Ное 07, 2015 10:56 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако до теб достига звуково налягане 100db на 22 кила, със сигурно ще го усетиш. Че е извън чуваемият диапазон, е така. Но над определено ниво и се усеща... Ако имаш предвид приложение за телефон, с което да измериш звуковото налягане или спектъра в тоя диапазон, е малко вероятно да има такова. Най-малкото, честотния диапазон на микрофоните използвани в телефоните е доста по-надолу. Ако хващат нещо над 8 - 10 кила, ще е чудо. Можеш да направиш "измерване" със звукова карта и компютър. Изискването към картата е да има семплираща честота поне 96 кила. А по-добре 192. Съответно, трябва да се сдобиеш с подходящ микрофон, и софтуер. Последното е лесно. За микрофона не се сещам за достъпна алтернатива. Не казвам че няма, но нищо не ми хрумва в момента...
|
| Нед Ное 08, 2015 12:39 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама всички микрофонни входове са с яко орязани честоти. Входовете за линия - малко по-малко. Навремето разбутвах разни Audigy-та, че затова. По-скоро с цифров скоп, ама ме съмнява микрофон да лови много над 20кХц.
|
| Нед Ное 08, 2015 6:27 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
До 40kHz. Може да се наложат модификации за аналогов изход или да се ползва само сензора. http://www.dx.com/p/hc-sr04-ultrasonic-sensor-distance-measuring-module-133696#.Vj9rS2deDrgИмаше едни интересни уредчета за подслушване на прилепите , с честотно изместване в човешкия обхват. Направо викай еколозите да го натирят тоя защо тормози прилепите и кучетата. 
|
| Нед Ное 08, 2015 6:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Става и за над звукови честоти бре. Вервай ми. Със скопа вероятно ще има един дребен проблем - за да видиш спектъра, някой трябва да издялка някакво фурие. Имам няколко скопа и определено има какво да се желае. Отделно, вертикалната им резолюция е доста скромна на фона на съвременните звукови карти. Всичко това, съобразено с честотния диапазон който се коментира де - докъм 95 - 96 кила...
|
| Нед Ное 08, 2015 6:58 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Проверено : Някви дребни микрота , може от Комет да съм ги купувал . Ловяха си към 24.7 KHz , бе кучегон беше излъчвателя.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Ное 13, 2015 4:41 pm |
|
 |
|
nik
|
аз пък подозирам инфразвук кучетата полудяват от такъв, така усещат земетресения и други природни катаклизми веднъж носих един лист ламарина в една фабрика, имаше куче пазач, старо куче което живееше много години там и си изпълняваше перфектно задълженията като се разклати тази ламарина издаде много странен звук, за пръв път видях това куче да бяга панически.... моя климатик не е инверторен но понякога ламарините му бучат много странно, тихо е но кой знае какво чува кучето...
|
| Съб Ное 14, 2015 8:30 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Май инфразвук се мери доста трудно, сещам се за звука от разклатена голяма ламарина.
|
| Нед Ное 15, 2015 1:18 am |
|
|