Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Странен шум от климатик. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Странен шум от климатик.
С две думи, на комшията външното тяло на климатика е на около десетина метра от едно от кучетата ми и ми направи впечатление че привечер като търгне климатика и кучето почва да лае и вие, аз поне трябва да се напрегна да го чуя, работи тихо и плавно вдига и сваля обороти. Та въпроса е мое ли кучето да чува нещо друго което климатика генерира като високо или нискочестотни звуци. Идея си нямам какво е управленито и какъв е компресора му.
Налага се вечер да местя кучето поради непрекъснато лаене и виене.
Просто ми е любопитно има ли такъв вариант.
Не съм обърнал внимание на марката но ако е важно утре ще я видя.

Съб Ное 07, 2015 9:40 pm
Профил

Мнение Re: Странен шум от климатик.
Високочестотно пищене.

Чувал съм много такива истории. На времето на ДОС и WIN 3.11 един човек всеки път, когато пуснел уиндоуса дотичвало кучето му и почвало да го хапе. Не му давало да пусне уиндоус, дори когато кучето било в друга стая пак дотичвало и го хапело. Оказало се че когато мине в графичен режим 800х600 под уиндоус монитора започвал да пищи с високочестотен звук, който хората не го чуват, но кучетата и котките го чуват.

Щом кучето реагира така, звука може да е много силен и да е вреден за теб и за семейството ти.

Изображение
Виж кривата може да излъчва 100 децибела на 22KHz и не се чува, но това не значи че този звук е безвреден за теб.

Съб Ное 07, 2015 10:18 pm
Профил

Ами ще пищи не ами и пушек ще се вдига, те новите ги напълниха с какви ли не щурутии, кой зане на каква честота му е инвертора, може да пищи намотка, а може и да е хидравлично в изпарителя .. кой го знае ...

Съб Ное 07, 2015 10:25 pm
Профил

Е ся го гледах Мидея голям сандък сигурно е 24-ка. Интересно но цяло лято не го пускаха и лани също само есен и пролет за отопление го ползва.
На клоко метра е вреден тоя ВЧ шум и как да го измеря.

Съб Ное 07, 2015 10:30 pm
Профил

Абе чак вреден .. едва ли, виж нямаш ли апп за мобилния, микрофона му хваща много, зависи вече до колко го реже ADC-то

Съб Ное 07, 2015 10:44 pm
Профил

Ми нямам такъв АП нещо да ми предложиш.
Има ли някви норми за подобни шумове, все пак сте по-запознати с тия неща.

Съб Ное 07, 2015 10:49 pm
Профил

Норми има ама ...сложна работа, последно преди 4-5 месеца ме мъчиха по някакви такива ама единственото което помня е че нищо не помня. За моя случай имаше параметър средно дневна експозиция или нещо такова .... трябва д апитам консултанта ни по OHSAS къде се гледаха тия норми. Едва ли е над нормите, може би кучето ти е твърде чуствително, и не мисля че ще е близо до вредните за човек нива, поне не тези които са записани в стандартите. Там май инфразвука и ултразвука присъстват от скоро и не знам колко точно са засегнати.

Съб Ное 07, 2015 10:53 pm
Профил

Моля те провери.

Съб Ное 07, 2015 10:56 pm
Профил
Аватар

ike написа:
...Виж кривата може да излъчва 100 децибела на 22KHz и не се чува, но това не значи че този звук е безвреден за теб.

Ако до теб достига звуково налягане 100db на 22 кила, със сигурно ще го усетиш. Че е извън чуваемият диапазон, е така. Но над определено ниво и се усеща...

pipilica написа:
Ми нямам такъв АП нещо да ми предложиш...

Ако имаш предвид приложение за телефон, с което да измериш звуковото налягане или спектъра в тоя диапазон, е малко вероятно да има такова. Най-малкото, честотния диапазон на микрофоните използвани в телефоните е доста по-надолу. Ако хващат нещо над 8 - 10 кила, ще е чудо.

Можеш да направиш "измерване" със звукова карта и компютър. Изискването към картата е да има семплираща честота поне 96 кила. А по-добре 192.
Съответно, трябва да се сдобиеш с подходящ микрофон, и софтуер. Последното е лесно.
За микрофона не се сещам за достъпна алтернатива. Не казвам че няма, но нищо не ми хрумва в момента...

Нед Ное 08, 2015 12:39 am
Профил
Аватар

Да ама всички микрофонни входове са с яко орязани честоти. Входовете за линия - малко по-малко. Навремето разбутвах разни Audigy-та, че затова.
По-скоро с цифров скоп, ама ме съмнява микрофон да лови много над 20кХц.

Нед Ное 08, 2015 6:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

До 40kHz. Може да се наложат модификации за аналогов изход или да се ползва само сензора.
http://www.dx.com/p/hc-sr04-ultrasonic-sensor-distance-measuring-module-133696#.Vj9rS2deDrg
Имаше едни интересни уредчета за подслушване на прилепите , с честотно изместване в човешкия обхват.
Направо викай еколозите да го натирят тоя защо тормози прилепите и кучетата. :D

Нед Ное 08, 2015 6:37 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Да ама всички микрофонни входове са с яко орязани честоти. Входовете за линия - малко по-малко. Навремето разбутвах разни Audigy-та, че затова.
По-скоро с цифров скоп, ама ме съмнява микрофон да лови много над 20кХц.

Става и за над звукови честоти бре. Вервай ми. :D
Със скопа вероятно ще има един дребен проблем - за да видиш спектъра, някой трябва да издялка някакво фурие. Имам няколко скопа и определено има какво да се желае.
Отделно, вертикалната им резолюция е доста скромна на фона на съвременните звукови карти. Всичко това, съобразено с честотния диапазон който се коментира де - докъм 95 - 96 кила...

Нед Ное 08, 2015 6:58 pm
Профил

bongo_x2 написа:
...ама ме съмнява микрофон да лови много над 20кХц.

Проверено : Някви дребни микрота , може от Комет да съм ги купувал . Ловяха си към 24.7 KHz , бе кучегон беше излъчвателя.

Пет Ное 13, 2015 4:41 pm
Профил ICQ

аз пък подозирам инфразвук
кучетата полудяват от такъв, така усещат земетресения и други природни катаклизми
веднъж носих един лист ламарина в една фабрика, имаше куче пазач, старо куче което живееше много години там и си изпълняваше перфектно задълженията
като се разклати тази ламарина издаде много странен звук, за пръв път видях това куче да бяга панически....
моя климатик не е инверторен но понякога ламарините му бучат много странно, тихо е но кой знае какво чува кучето...

Съб Ное 14, 2015 8:30 pm
Профил

Май инфразвук се мери доста трудно, сещам се за звука от разклатена голяма ламарина.

Нед Ное 15, 2015 1:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща