| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Сензори с едновременно цифров и аналогов изход
Имаме някаква кутийка, в конкретния случай - O2 сензор, от която излизат 2 жици - по едната върви цифров сигнал (rs232), по другата - аналогов. Питането ми е една истинска професионална батка кое от двете би избрала, за да реализира управление на някаква машинария? 
|
| Пет Яну 27, 2017 10:55 am |
|
 |
|
bobihot
|
 Re: Сензори с едновременно цифров и аналогов изход
Ako ти трябва да следиш точните стойности във времето, цифровият. Ако ти трябва сигнално като премине някаква граница, да сигнализира, може да е по-подходящо аналоговото.
|
| Пет Яну 27, 2017 12:10 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
аз даже бих опростил ак оимаш компютър/контролер който ще чете данните и имаш свободен уарт порт- ползвай рс2320то, а ако имаш контролер който има свободен аналогов вход - позвай аналоговия изход. Аналоговия също както ти е казал колегата Вельо може да си го турнеш на компаратор и прага на компаратора да ти определя кога да се вдига аларма - това ако искаш дискретно решение без пц/контролер/облаци и прочие. Също трябва да се прочете рс232 каква точност ти дава сравнено с какво ацп може да ползваш (например някой контролер на аналог девайс с 24 битово ацп  )
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 27, 2017 12:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз не бих го опростявал толкова. Зависи от нуждите и конкретното решение. Ако аналоговия изход е директен изход от сензора то вече зависи каке направена въре цифровата част. Ако цифровия сигнал ти дава 18 битов резултат с достатъчно висок рефреш рейт и точност е едно, ако ти дава 8 или 10 битов е съвсем друго. Тук вече идва момента какво ти е нужно за решаване на проблема. Ако нямаш ADC цифровия е по-добре, ако имаш ADC по-добро от това вътре и гониш точност определено аналоговия. отделно вече тов акоето са споменали колегите, но това за сигнала преминал граница, да ако си в много заспал режим и искаш да изпозлваш компаратор за будене може, но ако имаш подходящ контролер това става и с ADC. Примерно силабса може да му клокнеш АЦп по таймер, да му заредиш границите които следиш и то да ти цъка прексъване само ако ги достигнеш или преминеш, цифров компаратор, може да е полезен може и да е безполезен, зависи.
Аналоговия сигнал го четеш по един вход, за цифровия ти трябва поне един ... в твоят случай RS232. Ако имаш контролер само с един сериен порт и той ти трябва за друго идва момента как го четеш. Софтуерен RS е тривиално но зависи и какъв е битрейта. Ако си на 115kb започва да сатва дръвче, особенно ако нямаш подходящия хардуер с който да намалиш кода.
Та .... кажи какво целиш, какво предлага сензора и тогава може би ще може да се каже едното е по оптимално.
|
| Пет Яну 27, 2017 7:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако правя клозед лууп контрол на сместа аз бих избрал аналоговия сигнал, защото мога да си правя семплирането и филтрирането както ме кефи, така че да ми пасне на целия контрол процес. Ако просто ще трябва да показвам стойности бих избрал цифровия изход, щото е по-лесно. Та дето вика Тони всичко е според зависи.
|
| Съб Яну 28, 2017 7:08 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами ето това е продукта, http://www.innovatemotorsports.com/products/lc2.php тук е менюала: http://www.innovatemotorsports.com/supp ... Manual.pdfама не става много ясно подробности, от сорта на семпъл рейт, колко бита е един семпъл и т.н. И май цялото нещо движи по протокол, ако е така май цифровата жица отпада директно.
|
| Нед Яну 29, 2017 8:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не го гледах много в детайли но изглежда това което е на аналоговия да се генерира от някакъв процесор вътре който ти програмираш. Та от тази гледна точка, по-добре си изпозлвай цофровият.
|
| Нед Яну 29, 2017 9:08 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Ако беше пуснал директно модела щеше да е по добре отколкото да го разглеждаш като черна кутия. Аз съм с LM2 на бракмата и тези по пеинцип имат 12sps на двата канала. 95% съм сигурен че електрониката е същата, защото модула е на отделна платка с приблизително същите размери. Контролера е напълно цифров, аналоговият изход е с DAC и се конфирурира както ти си искаш. RS232 интерфейса е двупосочен и бачка подобно на токенринг когато са накачулени няколко уреда. Отговора на въпроса ти зависи от уменията и времето което искаш да отделиш. По спомен имаше няколко версии на протокола, затова ако гониш пълна съвместимост ще трябва да ги направиш всичко. Не забравяй че това е супер дърт модел и може да не е много дълго на пазара. Не че не върши работа, даже са си много хубави за парите едит: битовете са 10, но точността е много по малка така че са напълно достатъчни
|
| Нед Яну 29, 2017 11:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е не, ако има протокол не е оферта.  DAC-а също не звучи добре. Няма ли някъде чисто аналогови контролерчета, които единствено подкарват сензора и осигуряват някъв криво-ляво кондициониран сигнал?
|
| Пон Яну 30, 2017 12:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако от аналогов сигнал правят цифров и после от цифровия пак аналогов за изхода това вече звучи малко извратено според мен 
|
| Пон Яну 30, 2017 3:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Това са и моите аргументи.  Сам да го подкарам тоя сензор няма да се справя, твърде сложно е, но пък и разни твърде усложнени контролери също не са ми по вкуса.
|
| Пон Яну 30, 2017 3:56 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Първоизточника на сигнала след контролера е цифров. Ползват ДАК само за да изкарат аналогов изход за по прости приложения. Няма двойно преобразуване на сигнал. Сензора е хубав и отново бих купил от същата компания, просто цифровият изход е по специфичен. Физичният интерфейс е чисто РС232 което е удобно. Закачи го към logworks и виж как си обменят данните. Аз съм с УСБ директно от сензора и няма как да го преслушам на серийният канал. Конекторите за цифровият интерфейс бяха някакви на молекс специфични 3мм растер по спомен и не съм задълбавал дотам че да поя жици. Това за ЛМ2, ЛЦ2 не съм имал, но 100% са съвместими
|
| Пон Яну 30, 2017 4:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
От друга страна, ако използваш цифровия интерфейс, ще избегнеш потенциален проблем с "лупове" през масата. А не са за пренебрегване...
|
| Пон Яну 30, 2017 4:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
jig.tak, знаеш ли как точно са направили ламбда сенсор, дето направо вади цифров сигнал, а не аналогов?
|
| Пон Яну 30, 2017 5:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Какво точно има да му подкарваш? Стандартен О2 сенсор вади напрежение в някакви граници и му трябва подгряване. Демек в твоя контролер ти трябва нещо, дето да му пускаш спираш подгряването и проста схема да ти вкара изхода на сенсора в ацп-то на контролера. Да кажем да разпъне изходния му сигнал, който обикновено е между 0 и 1 волт до 0 до 5 волта да речем. Евентуално може да ти потрябва и да му мериш температурата на подгряването. До тук нищо сложно и не виждам защо трябва да се занимаваш с такива допълнителни кутии. Или изпускам нещо в цялата постановка?
|
| Пон Яну 30, 2017 5:11 pm |
|
|