| Автор |
Съобщение |
|
valioval
Ранг: Минаващ
|
 Помощ с програмирането на PLC
Здравейте, Нов съм тук и се нуждая от помощ за програмирането на PLC контролер . Захванах се на дърти години да уча магистратура(ест. заради работата ми) и сега правя проект на концентратор на слънчева енергия, който следи слънцето. Използвал съм сензор за дъжд, слънце, ниски температури Hunter Solar Sync Sensor и контролер MTC-CSP-S, въпросът е там, че преподавателят не иска да се използва типов контролер, а държи да се използва PLC- без значение на марка и модел, но да се програмира - ето тук аз удрям на камък и търся помощ от вас за избора на логически контролер и съответно за програмирането му. Ще съм благодарен ако на някой можещ му се занимава с това, готов съм естествено да почерпя/платя 
|
| Вто Фев 21, 2017 10:00 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Помощ с програмирането на PLC
Виж развойната среда на Allen-Bradley. Сравнително лесно се оправих с тях.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Фев 22, 2017 9:35 am |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
CPU 1200 ( 1211C) на Сименс е едно от най-евтините сега решения. Около 500 лв е. Има си вградени входове и изходи. Сваляш и Tia Portal от сайта.
|
| Пет Фев 24, 2017 4:20 pm |
|
 |
|
valioval
|
Трябва да го направя само нагледно за пред доцента, но хич ме няма в програмирането- затова търся помощ тук и съм готов да си платя за това стига на някой да му се занимава.
|
| Пет Фев 24, 2017 6:38 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не е точно заданието - не ти трябва помощ да програмираш контролер, а помощ да напишеш курсова работа (което личеше де).
Само от частта "Използвал съм сензор за дъжд, слънце ..." човек можеше и да се обърка, че реално си тръгнал да правиш нещо.
Преподавателят ти не иска да ползваш контролер от типа на MTC-CSP-S, защото това е специфичен контролер за управление на слънчеви концентратори и то от точно определен тип. С него курсовата ти работе щеше да се сведе до: слагаме един контролер MTC-CSP-S и готово. Явно целта е да се види научили ли сте нещо свързано с PLC контролерите и затова настоява да се ползва такъв.
В подбора ти на сензори не виждам никаква логика. За какво са ти сензори за дъжд, ниски температури и този Hunter Solar Sync Sensor, който се оказа, че е част от система за управление на напоителни системи.
За избрания 'сензор за слънце' нищо по подробно не казваш?
При следящите системи има общо взето два подхода. Единият е с няколко сензора със засенчващи прегради и местиш на база разликата в показанията, докато всички покажат близки максимални стойности - значи гледаш към слънцето. Другият е без никакви сензори, както е при посоченият от теб MTC-CSP-S. Там има един GPS, от който знаеш къде на земята се намираш и точното време. След това изчисляваш позицията на слънцето за съответното място в съответния момент и завърташ концентратора да гледа в тази посока.
|
| Пет Фев 24, 2017 7:46 pm |
|
 |
|
relsys
|
5k без ДДС. Трябва да ти стиска да "почерпиш". Някъф тарикат ли се явяваш? Захванал се бил да учи, ама не му се учело. И после ще се праска с "дипломата" си. И понеже си знае възможностите /никакви/ ще подбива и цената. Ще лиже гъзове за да го държат на работа, докато някой кадърен се чуди защо му задават въпроси за трети клас по интервютата.... Спасявай се на мерата да пасеш овцете.
|
| Нед Фев 26, 2017 9:19 pm |
|
 |
|
timt
|
Адекватен отговор. На автора от темата, от готов модул по лесно няма. Напъни се ще го направиш и сам а може и за напред да ти трябва. @relsys, такива отпадат колкото и да се натискат професионално не са заплаха но е добре да си плащат за геволъка. Не са конкуренция!
|
| Пон Фев 27, 2017 1:12 am |
|
 |
|
relsys
|
Оооо... хич не се притеснявам аз от конкуренция. То е ясно, че не е. Но не може да им се позволява на такива трикати да заемат места и да им толерираме мързела. Но все пак съм направил оферта...
|
| Пон Фев 27, 2017 1:45 am |
|
 |
|
frxbg
|
Siemens-а си е Siemens  Но преди време помагах на един колега да пишат програма за PLC на Moeller и беше приятно за работа (само да не се налага да чете NTC сензор  ) пък и цената тогава беше добра. Но и аз съм на мнение, че каквото и да правиш трябва да се помъчиш сам а и ще ти трябва евентуално като се спреш на PLC-то да си го купиш за да пипнеш на живо с какво ще се занимаваш. А може и да пробваш да питаш дали едно Visuino което като среда за програмиране наподобява PLC-тата.
|
| Съб Мар 11, 2017 10:54 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Siemens далеч не евтино и далеч не е чак толкова елементарно. А ако ще е Сименс е по-добре да е от Logo! серията (най добре 8-ма) - за тях средата е безплатна и е далеч по-лека от TIA. Иначе като цени около 450 лв. е S7-1200 1212. 1211 е по-евтин но е съвсем базов контролер без възможност за разширителни модули. А просто информативно S7-1500 средна хубост струва 2000 евро.
С TIA може да се мине без да се пипа на живо, ама докато направи нещо ако си няма хабер ще мине доста време.
|
| Пон Мар 13, 2017 9:28 am |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Пон Мар 13, 2017 9:13 pm |
|