Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Помощ с програмирането на PLC 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ с програмирането на PLC
Здравейте,
Нов съм тук и се нуждая от помощ за програмирането на PLC контролер .
Захванах се на дърти години да уча магистратура(ест. заради работата ми) и сега правя проект на концентратор на слънчева енергия, който следи слънцето. Използвал съм сензор за дъжд, слънце, ниски температури Hunter Solar Sync Sensor и контролер MTC-CSP-S, въпросът е там, че преподавателят не иска да се използва типов контролер, а държи да се използва PLC- без значение на марка и модел, но да се програмира - ето тук аз удрям на камък и търся помощ от вас за избора на логически контролер и съответно за програмирането му. Ще съм благодарен ако на някой можещ му се занимава с това, готов съм естествено да почерпя/платя :)

Вто Фев 21, 2017 10:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Помощ с програмирането на PLC
Виж развойната среда на Allen-Bradley. Сравнително лесно се оправих с тях.

Сря Фев 22, 2017 9:35 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

CPU 1200 ( 1211C) на Сименс
е едно от най-евтините сега решения. Около 500 лв е.
Има си вградени входове и изходи.
Сваляш и Tia Portal от сайта.

Пет Фев 24, 2017 4:20 pm
Профил

Трябва да го направя само нагледно за пред доцента, но хич ме няма в програмирането- затова търся помощ тук и съм готов да си платя за това стига на някой да му се занимава.

Пет Фев 24, 2017 6:38 pm
Профил

Не е точно заданието - не ти трябва помощ да програмираш контролер, а помощ да напишеш курсова работа (което личеше де).

Само от частта "Използвал съм сензор за дъжд, слънце ..." човек можеше и да се обърка, че реално си тръгнал да правиш нещо.

Преподавателят ти не иска да ползваш контролер от типа на MTC-CSP-S, защото това е специфичен контролер за управление на слънчеви концентратори и то от точно определен тип. С него курсовата ти работе щеше да се сведе до: слагаме един контролер MTC-CSP-S и готово. Явно целта е да се види научили ли сте нещо свързано с PLC контролерите и затова настоява да се ползва такъв.

В подбора ти на сензори не виждам никаква логика. За какво са ти сензори за дъжд, ниски температури и този Hunter Solar Sync Sensor, който се оказа, че е част от система за управление на напоителни системи.

За избрания 'сензор за слънце' нищо по подробно не казваш?

При следящите системи има общо взето два подхода. Единият е с няколко сензора със засенчващи прегради и местиш на база разликата в показанията, докато всички покажат близки максимални стойности - значи гледаш към слънцето. Другият е без никакви сензори, както е при посоченият от теб MTC-CSP-S. Там има един GPS, от който знаеш къде на земята се намираш и точното време. След това изчисляваш позицията на слънцето за съответното място в съответния момент и завърташ концентратора да гледа в тази посока.

Пет Фев 24, 2017 7:46 pm
Профил
Аватар

valioval написа:
Трябва да го направя само нагледно за пред доцента, но хич ме няма в програмирането- затова търся помощ тук и съм готов да си платя за това стига на някой да му се занимава.

5k без ДДС. Трябва да ти стиска да "почерпиш".

Някъф тарикат ли се явяваш?

Захванал се бил да учи, ама не му се учело. И после ще се праска с "дипломата" си. И понеже си знае възможностите /никакви/ ще подбива и цената.
Ще лиже гъзове за да го държат на работа, докато някой кадърен се чуди защо му задават въпроси за трети клас по интервютата....

Спасявай се на мерата да пасеш овцете.

Нед Фев 26, 2017 9:19 pm
Профил ICQ WWW

Адекватен отговор. :D
На автора от темата, от готов модул по лесно няма. Напъни се ще го направиш и сам а може и за напред да ти трябва.
@relsys, такива отпадат колкото и да се натискат професионално не са заплаха но е добре да си плащат за геволъка.
Не са конкуренция!

Пон Фев 27, 2017 1:12 am
Профил
Аватар

Оооо... хич не се притеснявам аз от конкуренция. То е ясно, че не е.
Но не може да им се позволява на такива трикати да заемат места и да им толерираме мързела.
Но все пак съм направил оферта...

Пон Фев 27, 2017 1:45 am
Профил ICQ WWW

Siemens-а си е Siemens :) Но преди време помагах на един колега да пишат програма за PLC на Moeller и беше приятно за работа (само да не се налага да чете NTC сензор :) ) пък и цената тогава беше добра. Но и аз съм на мнение, че каквото и да правиш трябва да се помъчиш сам а и ще ти трябва евентуално като се спреш на PLC-то да си го купиш за да пипнеш на живо с какво ще се занимаваш. А може и да пробваш да питаш дали едно Visuino което като среда за програмиране наподобява PLC-тата.

Съб Мар 11, 2017 10:54 am
Профил
Аватар

Siemens далеч не евтино и далеч не е чак толкова елементарно. А ако ще е Сименс е по-добре да е от Logo! серията (най добре 8-ма) - за тях средата е безплатна и е далеч по-лека от TIA. Иначе като цени около 450 лв. е S7-1200 1212. 1211 е по-евтин но е съвсем базов контролер без възможност за разширителни модули. А просто информативно S7-1500 средна хубост струва 2000 евро.

С TIA може да се мине без да се пипа на живо, ама докато направи нещо ако си няма хабер ще мине доста време.

Пон Мар 13, 2017 9:28 am
Профил ICQ

https://www.amazon.com/Fatek-PLC-Contro ... B015FKKGEE
Ако не бъркам фирмата, това е надеждно и евтино.

Пон Мар 13, 2017 9:13 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

fatek ми е любимия :д

Вто Мар 14, 2017 9:34 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]