| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Имам вирус Eternablue
Четох в нета но нещо не се ориентирам. Некви съвети.
|
| Сря Окт 04, 2017 12:24 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Имам вирус Eternablue
Още ли му мислиш?! Пусни поне два от коментираните в другата тема антивируса. https://en.wikipedia.org/wiki/EternalBlueВ общи линии: това не е вирус, а начин да ти се присвои компа. Използва се от любимия на всички WannaCry и др. На твое място веднага бих изключил бозъта и бих пуснал Dr.Web LiveDisk, след което Malwarebytes и/или SUPERAntiSpyware. И като се уверя, че всичко е наред да сложа Mint или поне Puppy Linux и да ползвам бозъ само ако се налага 
|
| Сря Окт 04, 2017 3:57 am |
|
 |
|
pipilica
|
Турнах Malwarebytes и намери 95 гадости и ги изтри. Ся да видим дали ще има ефект. Е на кой му е притрябвал моя дърт комп.
|
| Сря Окт 04, 2017 4:35 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Преинсталирай и ще се оправи.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 04, 2017 10:38 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
На вирусите - да се разпространяват. Нали затова се влачеше нетя. И да не те мързи! Сканирай пак поне с DrWeb CureIt, той поне не се инсталира. Щом имаш яки бубулеци не трябва да се разчита на един антивирус. После шляпни един realtime, например Comodo Cloud Antivirus, че е по-лекичък, но гледай да не ти сложи и екстри като поддръжка и т.н. щото са безсмислени и пречат. Или по-полезния Comodo Programs Manager - лови ти инсталиранията с цел пълното им премахване, ползва и антивирусна база. И не забравяй специално да инсталираш пача на М$ описан във Викито, че да не ривеш пак. Най-добре е Linux за ежедневна употреба. На това древно лаптопче имам три + WinXP и никак не си пречат. Фаворитът ми е Mint xfce, май с версия 17.1 е най-добре, нищо че съм на 18.1. https://sites.google.com/site/easylinux ... intxfceold
|
| Сря Окт 04, 2017 10:58 am |
|
 |
|
pipilica
|
Ми пак има зараза, тва Малваре само ги лови като се стартират ексетата и ги маха, но не може да намери източника на тия ексета. Ще ги пусна и другите дето си дал линкове.
|
| Чет Окт 05, 2017 4:15 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Работата е дебела, вирусът ти е нова и умна генерация (2017г.) и както виждаш мързелът не мори а мъчи  Значи правиш на друг комп Dr.Web LiveDisk и го пущаш колкото пъти трябва, после в Safe Mode без мрежа пущаш Malwarebytes поне два пъти с рестартиране и накрая SUPERAntiSpyware и/или направо Comodo Cloud. Всъщност добре е да гуглосаш истинското име на вируса и да заредиш специализирано тулче за него от някоя от големите антивирусни компании. Преинсталирането си струва само ако старата бозъ и без това вече е била за ремонт.
|
| Чет Окт 05, 2017 11:10 am |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Сравни времето за преинсталация с времето за чистене и трепане на буби, освен ако борбата не е за спорта де.
|
| Чет Окт 05, 2017 11:17 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Преинсталацията е най-малкото. Почва се със запазване на всички необходими данни, затриване на диска, инсталиране, камара настройки, актуализации с които трябва и да внимаваш, инсталиране на програмите, възстановяване на данните и накрая се оказва, че доста неща си пропуснал. А чистенето е почти автоматично. Edit: Въх, сега зацепих, че pipilica не е зад рутър! Ако няма под ръка, освен антивирус ще трябва и Firewall, тя комодската е добра ама като се стигне до там е по-добре Comodo Internet Security, пък компа му бил дърт... Мъка, мъка! И аз съм на дърти, понякога и на древни, ама бозъ ползвам само ако нЕма начин. Иначе кръпката на М$ е тук .
|
| Чет Окт 05, 2017 12:26 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Има рутер pipilica WRT 300N и на него има Firewall тоя дето си е фабричен инсталиран. Интересно от къде съм лепнал вируса, компа ходи в 4-5 форума, продавалника и фейса, а и по няколко новинарски сайта.
|
| Чет Окт 05, 2017 10:13 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Да си купувал нов софтуер наскоро? 
|
| Пет Окт 06, 2017 12:03 am |
|
 |
|
pipilica
|
Ами скоро не съм, имам един диск с това което ми трябва и от него качвам на компа, интересното е че на другия комп дето няма вирус има същия софт и ходи на същите места като тоя дето има вирус. А тва Малваре нещо не се разбира с Хрома и го прецаква, не може да зареди никаква страница.
|
| Пет Окт 06, 2017 12:32 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз затова отдавна гледам да е Опън соурс, щото "купуването" не е като в доброто старо време. Така без грам стрес минах на линукс и вече бозъта само ми е досадна. Нищо, че от мързел все още не знам какво означава "bash", а "sudo" съм ползвал няколко пъти, ама с копи-пейст. Той и линукса не е каквото беше, т.е. само за хакери.
А, pipilica писал. Да ти имам диска! Пък Малварето го имам на всичката бозъ (за всеки случай) и Хрома си работи, май, щото не го ползвам - Гуглето и без него знае достатъчно за мен.
|
| Пет Окт 06, 2017 12:38 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ако ползваш компютъра само за скайп, фейсбук, твоята тръба и браузване, можеш да минеш и с някоя андроидска джаджа...
|
| Пет Окт 06, 2017 12:45 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Щото е по-устойчива на буболечки, има повече възможности, софтуер, периферия, или просто за да приличам на тинейджър? Умнофоня в къщи го ползвам само да чета книжки в леглото, че екранът на компа става "портрет", а лаптопът ми тежи на корема. А, и някви таблети се мотаят, ама те са по средата и скоро не съм ги пущал. Edit: това се доближава до офтопик, ама и бразуърът хич не е за пренебрегване. А приставките против реклами Аз тъпо и упорито си карам на Pale Moon с Adblock Latitude / Plus и uBlock Origin и ако щете вярвайте, ама почти забравих к'во е реклама, пък всичко си бачка. Даже и в тубата изчезнаха. Отделно са другите за повишена сигурност за които съм мелил 100 пъти.
|
| Пет Окт 06, 2017 12:51 am |
|
|