Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Имам вирус Eternablue 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Имам вирус Eternablue
Четох в нета но нещо не се ориентирам.
Некви съвети.

Сря Окт 04, 2017 12:24 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Имам вирус Eternablue
Още ли му мислиш?! Пусни поне два от коментираните в другата тема антивируса.
https://en.wikipedia.org/wiki/EternalBlue
В общи линии: това не е вирус, а начин да ти се присвои компа. Използва се от любимия на всички WannaCry и др.
На твое място веднага бих изключил бозъта и бих пуснал Dr.Web LiveDisk, след което Malwarebytes и/или SUPERAntiSpyware. И като се уверя, че всичко е наред да сложа Mint или поне Puppy Linux и да ползвам бозъ само ако се налага :D

Сря Окт 04, 2017 3:57 am
Профил

Турнах Malwarebytes и намери 95 гадости и ги изтри.
Ся да видим дали ще има ефект.
Е на кой му е притрябвал моя дърт комп.

Сря Окт 04, 2017 4:35 am
Профил

Преинсталирай и ще се оправи.

Сря Окт 04, 2017 10:38 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
..... Е на кой му е притрябвал моя дърт комп.

На вирусите - да се разпространяват. Нали затова се влачеше нетя.
И да не те мързи! Сканирай пак поне с DrWeb CureIt, той поне не се инсталира. Щом имаш яки бубулеци не трябва да се разчита на един антивирус.
После шляпни един realtime, например Comodo Cloud Antivirus, че е по-лекичък, но гледай да не ти сложи и екстри като поддръжка и т.н. щото са безсмислени и пречат.
Или по-полезния Comodo Programs Manager - лови ти инсталиранията с цел пълното им премахване, ползва и антивирусна база.
И не забравяй специално да инсталираш пача на М$ описан във Викито, че да не ривеш пак.

Най-добре е Linux за ежедневна употреба. На това древно лаптопче имам три + WinXP и никак не си пречат. Фаворитът ми е Mint xfce, май с версия 17.1 е най-добре, нищо че съм на 18.1.
https://sites.google.com/site/easylinux ... intxfceold
Цитат:
Note: there's also a Mint 17.2 and a Mint 17.3. They lack some advantages that Mint 17.1 has, so I don't recommend those (technical background information: their default kernel series isn't long term supported and their graphics stack isn't fit for a particular legacy non-free Nvidia driver).

Сря Окт 04, 2017 10:58 am
Профил

Ми пак има зараза, тва Малваре само ги лови като се стартират ексетата и ги маха, но не може да намери източника на тия ексета.
Ще ги пусна и другите дето си дал линкове.

Чет Окт 05, 2017 4:15 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
..... На твое място веднага бих изключил бозъта и бих пуснал Dr.Web LiveDisk, след което Malwarebytes и/или SUPERAntiSpyware......

Работата е дебела, вирусът ти е нова и умна генерация (2017г.) и както виждаш мързелът не мори а мъчи :)
Значи правиш на друг комп Dr.Web LiveDisk и го пущаш колкото пъти трябва, после в Safe Mode без мрежа пущаш Malwarebytes поне два пъти с рестартиране и накрая SUPERAntiSpyware и/или направо Comodo Cloud.
Всъщност добре е да гуглосаш истинското име на вируса и да заредиш специализирано тулче за него от някоя от големите антивирусни компании.
Преинсталирането си струва само ако старата бозъ и без това вече е била за ремонт.

Чет Окт 05, 2017 11:10 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Сравни времето за преинсталация с времето за чистене и трепане на буби, освен ако борбата не е за спорта де.

Чет Окт 05, 2017 11:17 am
Профил
Аватар

Преинсталацията е най-малкото. Почва се със запазване на всички необходими данни, затриване на диска, инсталиране, камара настройки, актуализации с които трябва и да внимаваш, инсталиране на програмите, възстановяване на данните и накрая се оказва, че доста неща си пропуснал.
А чистенето е почти автоматично.

Edit: Въх, сега зацепих, че pipilica не е зад рутър! Ако няма под ръка, освен антивирус ще трябва и Firewall, тя комодската е добра ама като се стигне до там е по-добре Comodo Internet Security, пък компа му бил дърт... Мъка, мъка! И аз съм на дърти, понякога и на древни, ама бозъ ползвам само ако нЕма начин.
Иначе кръпката на М$ е тук .

Чет Окт 05, 2017 12:26 pm
Профил

Има рутер pipilica WRT 300N и на него има Firewall тоя дето си е фабричен инсталиран.
Интересно от къде съм лепнал вируса, компа ходи в 4-5 форума, продавалника и фейса, а и по няколко новинарски сайта.

Чет Окт 05, 2017 10:13 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
...Интересно от къде съм лепнал вируса, компа ходи в 4-5 форума, продавалника и фейса, а и по няколко новинарски сайта.

Да си купувал нов софтуер наскоро? :D

Пет Окт 06, 2017 12:03 am
Профил

Ами скоро не съм, имам един диск с това което ми трябва и от него качвам на компа, интересното е че на другия комп дето няма вирус има същия софт и ходи на същите места като тоя дето има вирус.
А тва Малваре нещо не се разбира с Хрома и го прецаква, не може да зареди никаква страница.

Пет Окт 06, 2017 12:32 am
Профил
Аватар

Аз затова отдавна гледам да е Опън соурс, щото "купуването" не е като в доброто старо време. Така без грам стрес минах на линукс и вече бозъта само ми е досадна. Нищо, че от мързел все още не знам какво означава "bash", а "sudo" съм ползвал няколко пъти, ама с копи-пейст. Той и линукса не е каквото беше, т.е. само за хакери.

А, pipilica писал. Да ти имам диска! Пък Малварето го имам на всичката бозъ (за всеки случай) и Хрома си работи, май, щото не го ползвам - Гуглето и без него знае достатъчно за мен.

Пет Окт 06, 2017 12:38 am
Профил
Аватар

Ако ползваш компютъра само за скайп, фейсбук, твоята тръба и браузване, можеш да минеш и с някоя андроидска джаджа...

Пет Окт 06, 2017 12:45 am
Профил
Аватар

Щото е по-устойчива на буболечки, има повече възможности, софтуер, периферия, или просто за да приличам на тинейджър?
Умнофоня в къщи го ползвам само да чета книжки в леглото, че екранът на компа става "портрет", а лаптопът ми тежи на корема. А, и някви таблети се мотаят, ама те са по средата и скоро не съм ги пущал.

Edit: това се доближава до офтопик, ама и бразуърът хич не е за пренебрегване. А приставките против реклами :roll:
Аз тъпо и упорито си карам на Pale Moon с Adblock Latitude / Plus и uBlock Origin и ако щете вярвайте, ама почти забравих к'во е реклама, пък всичко си бачка. Даже и в тубата изчезнаха.
Отделно са другите за повишена сигурност за които съм мелил 100 пъти.

Пет Окт 06, 2017 12:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща