|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:07 pm
Матрица от Push Бутони <-> RS232
| Автор |
Съобщение |
|
dannito
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Апр 25, 2007 12:55 am Мнения: 10 Местоположение: Sofia
|
 Матрица от Push Бутони <-> RS232
Здравейте,
Искам да попитам някой който може да ми отговори как може да бъде изпълнено следното нещо. Преди да продължа искам да уточня, че нямам никави познания от към микроконтролери, но имам някакви спрямо изпълнението на схеми с такива.
Въпроса ми е: може ли да се изпълни матрица от Push бутони, да кажем 64x64, като натискайки произволен бутон да се изпращта точно определн код (предварително програмиран) съответстващ на местоположението на самия бутон (ID) по RS232 линия, който код в последствие аз вече ще мога да си го обработвам с помоща на настолния ми компютър?
С уважение,
Дани
|
| Сря Апр 25, 2007 1:16 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз да ти отговоря - почти всичко може да се изпълни  . Особено пък клавиатура с RS-232  .
|
| Сря Апр 25, 2007 3:04 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Може да е въпрос уловка 
|
| Сря Апр 25, 2007 6:42 am |
|
 |
|
velio
|
64x64=4096 бутона
Може би тук е уловката?
|
| Сря Апр 25, 2007 9:47 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Наистина са си множко .
Чудя се тва да не е някоя система за известяване в болница или хотел  ама 4096 си е направо садизъм  )
|
| Сря Апр 25, 2007 9:51 am |
|
 |
|
dannito
|
 Re:
Значи няма уловка!
Идеята ми е да направя под със сензори, така че когато някой ходи, тези сензори да предават информация на PC-то къде точно се намира човека в помещението. За съжаление това е идеята ми, но нямам и най-малката представа как да се изпълни. За това моля за ВАШАТА помощ
С уважение,
Дани
|
| Сря Апр 25, 2007 12:03 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами най-добре е да си платиш на някой да то го направи. От нулата да правиш нещо не е добра идея.
|
| Сря Апр 25, 2007 12:22 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
 Re:
Кви ще са тея бутони по които се стъпва. Странна идея. По скоро това би станало с тач панел огромен или много малки или нещо работешо на подобен принцип.
|
| Сря Апр 25, 2007 12:51 pm |
|
 |
|
HCL
|
Сензори за натиск. Капацитивни, индуктивни, с DMS, с пиезо-кристал, с Hall-елемент... има всякакви и идеята е много интересна. Скоро четох статия по вьпроса, спретнали са мрежа от 10000 сензора, като самите сензори са интегрирани в подовата настилка на сградата. P.S. Чудя се как ли би изглеждало реализирано с малко програмируема логика. Virtex-5 има 1200 I/O пина... и сигурно струва над 5k$ 
|
| Сря Апр 25, 2007 1:05 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Или пък примерно 10 CPLD'та с по 120 пина за по 5$ 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Сря Апр 25, 2007 1:48 pm |
|
 |
|
dannito
|
Значи да уточня, готов съм да си платя на някой (макар, че не разполагам с много средства)!
Точно за това става на въпрос. А това ме впечатли най-много
Дани
|
| Сря Апр 25, 2007 2:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
И така може, но ако го сложи в плексигласова кутия няма да е толкова красиво
Като им гледам цените на CoolRunner-ите, ако може да се раздели с някой друг долар по-добре ще стане сьс Спартанци. 100$ за близо 500 I/О, не е лошо.
@dannito майтапа на страна, но ми се струва, че е по-добре да си фиксираш пьрво сензорите и тогава да мислиш за логиката. За сенсорни мрежи има разработени най-различни протоколи, за целта обаче трябва да знаеш на какви компромиси си готов спрямо динамиката на измерването, колко бьрза реакция се очаква, на какво разстояние се намират сензорите и т.н. Нищо не пречи да ги навьржеш и на един пин  даже мисля, че Maxim имаха 1wire сензори за натиск, може и да грешa.
Мисля че не е лоша идея да се разровиш и из документите на IEEE-то.
|
| Сря Апр 25, 2007 3:05 pm |
|
 |
|
dannito
|
 Re:
 |  |  |  | HCL написа: И така може, но ако го сложи в плексигласова кутия няма да е толкова красиво Като им гледам цените на CoolRunner-ите, ако може да се раздели с някой друг долар по-добре ще стане сьс Спартанци. 100$ за близо 500 I/О, не е лошо. @dannito майтапа на страна, но ми се струва, че е по-добре да си фиксираш пьрво сензорите и тогава да мислиш за логиката. За сенсорни мрежи има разработени най-различни протоколи, за целта обаче трябва да знаеш на какви компромиси си готов спрямо динамиката на измерването, колко бьрза реакция се очаква, на какво разстояние се намират сензорите и т.н. Нищо не пречи да ги навьржеш и на един пин  даже мисля, че Maxim имаха 1wire сензори за натиск, може и да грешa. Мисля че не е лоша идея да се разровиш и из документите на IEEE-то. |  |  |  |  |
На първо четене на мен ми трябва да видя дали и как ще може да се реализира така, че сензора да изпраща RS232 сигнал (string) към PC със съоветния код за местонхождение. Колкото до практическат част с полагането на датчиците това за сега е в бъдеще време и не е толкова належащо. Относно разстояниета между отделните сензори ще между 20-40 cm (в зависимост от големината на помещението)
Практическата част от нещата не ме плаши (толкова много). Това, което ме притеснява е фактическата част по разработването на самата логика и програмирането на елементите използвани в нея, тъй като аз, признавам си, абсолютно нищо не разбирам от тези неща!!!
Дани
|
| Сря Апр 25, 2007 3:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
До тук предложенията са добри, но какво ще стане ако са натиснати повече от един сензор. Всъщност идеята ми е, че възможните комбинации ще са не 64^2 а 2^64, което си е множко
едит : Може би ще е по-лесно с обикновенни ТТЛ-ки да се изпълни, малко ще е голямо но пък по-евтино и няма да има нужда от софт.
|
| Сря Апр 25, 2007 3:51 pm |
|
 |
|
dannito
|
Хммммм това прави: 2^64 = 1.84467441 × 10^19
P.S. Големината за сега не е прблем!
|