Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Матрица от Push Бутони <-> RS232 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Матрица от Push Бутони <-> RS232
Здравейте,

Искам да попитам някой който може да ми отговори как може да бъде изпълнено следното нещо. Преди да продължа искам да уточня, че нямам никави познания от към микроконтролери, но имам някакви спрямо изпълнението на схеми с такива.

Въпроса ми е: може ли да се изпълни матрица от Push бутони, да кажем 64x64, като натискайки произволен бутон да се изпращта точно определн код (предварително програмиран) съответстващ на местоположението на самия бутон (ID) по RS232 линия, който код в последствие аз вече ще мога да си го обработвам с помоща на настолния ми компютър?

С уважение,
Дани

Сря Апр 25, 2007 1:16 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз да ти отговоря - почти всичко може да се изпълни :D . Особено пък клавиатура с RS-232 8) .

Сря Апр 25, 2007 3:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Аз да ти отговоря - почти всичко може да се изпълни :D . Особено пък клавиатура с RS-232 8) .

Може да е въпрос уловка :D

Сря Апр 25, 2007 6:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
64x64=4096 бутона 8O :?:

Може би тук е уловката?

Сря Апр 25, 2007 9:47 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
ex-man написа:
64x64=4096 бутона 8O :?:

Може би тук е уловката?

Наистина са си множко .

Чудя се тва да не е някоя система за известяване в болница или хотел :) ама 4096 си е направо садизъм :))

Сря Апр 25, 2007 9:51 am
Профил ICQ

Мнение Re:
Значи няма уловка! :)

Идеята ми е да направя под със сензори, така че когато някой ходи, тези сензори да предават информация на PC-то къде точно се намира човека в помещението. За съжаление това е идеята ми, но нямам и най-малката представа как да се изпълни. За това моля за ВАШАТА помощ :D

С уважение,
Дани

Сря Апр 25, 2007 12:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами най-добре е да си платиш на някой да то го направи. От нулата да правиш нещо не е добра идея.

Сря Апр 25, 2007 12:22 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re:
dannito написа:
Значи няма уловка! :)

Идеята ми е да направя под със сензори, така че когато някой ходи, тези сензори да предават информация на PC-то къде точно се намира човека в помещението. За съжаление това е идеята ми, но нямам и най-малката представа как да се изпълни. За това моля за ВАШАТА помощ :D

С уважение,
Дани

Кви ще са тея бутони по които се стъпва. Странна идея. По скоро това би станало с тач панел огромен или много малки или нещо работешо на подобен принцип.

Сря Апр 25, 2007 12:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сензори за натиск. Капацитивни, индуктивни, с DMS, с пиезо-кристал, с Hall-елемент... има всякакви и идеята е много интересна. Скоро четох статия по вьпроса, спретнали са мрежа от 10000 сензора, като самите сензори са интегрирани в подовата настилка на сградата.

P.S. Чудя се как ли би изглеждало реализирано с малко програмируема логика. Virtex-5 има 1200 I/O пина... и сигурно струва над 5k$ :D

Сря Апр 25, 2007 1:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
P.S. Чудя се как ли би изглеждало реализирано с малко програмируема логика. Virtex-5 има 1200 I/O пина... и сигурно струва над 5k$

Или пък примерно 10 CPLD'та с по 120 пина за по 5$ :P

Сря Апр 25, 2007 1:48 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Значи да уточня, готов съм да си платя на някой (макар, че не разполагам с много средства)!

Цитат:
Сензори за натиск. Капацитивни, индуктивни, с DMS, с пиезо-кристал, с Hall-елемент...
Точно за това става на въпрос.

Цитат:
Или пък примерно 10 CPLD'та с по 120 пина за по 5$
А това ме впечатли най-много :oops:

Дани

Сря Апр 25, 2007 2:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
BrainStorm написа:

И така може, но ако го сложи в плексигласова кутия няма да е толкова красиво 8)
Като им гледам цените на CoolRunner-ите, ако може да се раздели с някой друг долар по-добре ще стане сьс Спартанци. 100$ за близо 500 I/О, не е лошо.

@dannito майтапа на страна, но ми се струва, че е по-добре да си фиксираш пьрво сензорите и тогава да мислиш за логиката. За сенсорни мрежи има разработени най-различни протоколи, за целта обаче трябва да знаеш на какви компромиси си готов спрямо динамиката на измерването, колко бьрза реакция се очаква, на какво разстояние се намират сензорите и т.н. Нищо не пречи да ги навьржеш и на един пин :) даже мисля, че Maxim имаха 1wire сензори за натиск, може и да грешa.
Мисля че не е лоша идея да се разровиш и из документите на IEEE-то.

Сря Апр 25, 2007 3:05 pm
Профил WWW

Мнение Re:
HCL написа:
BrainStorm написа:

И така може, но ако го сложи в плексигласова кутия няма да е толкова красиво 8)
Като им гледам цените на CoolRunner-ите, ако може да се раздели с някой друг долар по-добре ще стане сьс Спартанци. 100$ за близо 500 I/О, не е лошо.

@dannito майтапа на страна, но ми се струва, че е по-добре да си фиксираш пьрво сензорите и тогава да мислиш за логиката. За сенсорни мрежи има разработени най-различни протоколи, за целта обаче трябва да знаеш на какви компромиси си готов спрямо динамиката на измерването, колко бьрза реакция се очаква, на какво разстояние се намират сензорите и т.н. Нищо не пречи да ги навьржеш и на един пин :) даже мисля, че Maxim имаха 1wire сензори за натиск, може и да грешa.
Мисля че не е лоша идея да се разровиш и из документите на IEEE-то.
На първо четене на мен ми трябва да видя дали и как ще може да се реализира така, че сензора да изпраща RS232 сигнал (string) към PC със съоветния код за местонхождение. Колкото до практическат част с полагането на датчиците това за сега е в бъдеще време и не е толкова належащо. Относно разстояниета между отделните сензори ще между 20-40 cm (в зависимост от големината на помещението)
Практическата част от нещата не ме плаши (толкова много). Това, което ме притеснява е фактическата част по разработването на самата логика и програмирането на елементите използвани в нея, тъй като аз, признавам си, абсолютно нищо не разбирам от тези неща!!!

Дани

Сря Апр 25, 2007 3:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
До тук предложенията са добри, но какво ще стане ако са натиснати повече от един сензор. Всъщност идеята ми е, че възможните комбинации ще са не 64^2 а 2^64, което си е множко 8O

едит : Може би ще е по-лесно с обикновенни ТТЛ-ки да се изпълни, малко ще е голямо но пък по-евтино и няма да има нужда от софт.

Сря Апр 25, 2007 3:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
До тук предложенията са добри, но какво ще стане ако са натиснати повече от един сензор. Всъщност идеята ми е, че възможните комбинации ще са не 64^2 а 2^64, което си е множко 8O

едит : Може би ще е по-лесно с обикновенни ТТЛ-ки да се изпълни, малко ще е голямо но пък по-евтино и няма да има нужда от софт.
Хммммм това прави: 2^64 = 1.84467441 × 10^19
P.S. Големината за сега не е прблем!

Сря Апр 25, 2007 3:59 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща