| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Удачна ли е тази схема?
Правя си проектче за табло на колата, което да замести оригиналното. Сигнала за обороти на оригиналното табло се взима от негативния край на бобината. Аз трябва да го вкарам в uC. Измъдрих ей това творение. Удачно ли е, или да се откажа да се правя на хардуерист?  Може би ще е добре да се сложи и един кондензатор преди оптрона да филтрира някви високочестотни бози, ако се появят.
|
| Пет Юни 27, 2008 11:54 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
П.С. Резистора зависи от конкретния оптрон, в случая приемаме че е около 10 mA.
|
| Пет Юни 27, 2008 11:56 am |
|
 |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
Схемата би трябвало да работи така,
диода в оптрона свети (отпушва транзистора в оптрона) само в ситуация на отпушен ключов транзисто на бобината (респективно и неточно казано лог 1 на базата или гейта)
А какво ше се получи след оптрона зависи от схемното решание за транзистора в опртона повторител или инвертнат сигнал.
А за бозата трябва да се види на скоп, и тогава ще решиш какъв тип филтър да се слага на входа
|
| Пет Юни 27, 2008 12:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да, точно, идеята е да свети при отпушен транзистор и да не изгаря при индуктивния отскок на бобината. 
|
| Пет Юни 27, 2008 12:48 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Може би няма да е лошо и един ценер паралелно на диода на оптрона - да ти го пази от изгаряне.
|
| Пет Юни 27, 2008 12:55 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
според мен индуктивния отскок не е само един, и от там имам леки съмнения, че тази схема ще дава не един, а 2 или повече импулси на всяка искра, 1К ми се струва малко, защото се натоварва същия този отскок със значим активен товар и променя времеконстантата на първичната верига на боината, оттам влошава искрата.
|
| Пет Юни 27, 2008 1:27 pm |
|
 |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
Ако беше за смъкване сигнала от датчик Хол, имам хубава схема свалена от SUZUKI Bandit GSF600 2001г. на DENSO.
А за въпроса за обратното напрежение в/у диодите при запушване на кл. тр. на зап. бобина(разпределено спрямо токовете на запушените им преходи)
мисля че ще е около 3*U захранващо. Предполагам че 5-6mA няма да са фатални за искрообразуването, и при това допълнителния товар
който ще се получи от присадената схема е исцяло активен.
|
| Пет Юни 27, 2008 3:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Значи отново напомням, че става въпрос за замяна на оригинален оборотомер.  А оригиналния е електромеханичен и консумацията му е сигурно - леле-мале.  Така, че едва ли взимането на 10-тина mA от 10 А ще окажат някакво влияние.
|
| Пет Юни 27, 2008 3:15 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Оригиналния оборотомер не гълта "леле мале"... Системката да е най-много 1мА за пълно отклонение а от пред пред нея също има електроника... Товори го и го разгледай... Може и от там да си вземеш идеята за входния формирувател...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Юни 27, 2008 4:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не разбирам защо ти е външния диод  Ако ще има отскоци на напрежението върху диода на оптрона, според мен е по-добре външния диод да го свържеш паралелно на диода на оптрона, но в обратната посока.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юни 27, 2008 4:33 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Тоест при отскок да окъсява към 12V? Нема ли да горне? 
|
| Пет Юни 27, 2008 9:28 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Защо да окъсява ? Имаш си товарен резистор от 1к, ще мине през него и ще се затвори през плюса на батерията към земя. Или осигуряваш път за подтискане на отскока. Колко волта е този отскок и за колко време ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юни 27, 2008 10:26 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Аз мисля, че би било по-добре да замениш диода (не че е грешно) с бобина и да сложиш кондензатор както някой предложи паралелно на оптрона
|
| Съб Юни 28, 2008 1:01 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хъх
Защо да е просто като може да е сложно
Я изхвърли тоя оптрон и сложи един най обикновен NPN транзистор и ще си решиш пробема, може би е добре и някакъв малък кондензотор Б-Е но първо виж сигнала на колектора нещо такова :
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Юни 29, 2008 3:58 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Скоро се занимавах да правя един икономайзер за газово на инжекцион. Имах същия проблем - да хвана от някъде оборотите.
Както казва kasparov ако взимаш от бобината голяма вероятност има там да има повече от един импулс - с цел по добро изгаряне - многоискрово запалване май се казваше - не съм сигурен. Схемата на plameniv ще свърши работа - само дето без скоп и донастройка няма да мине. Слагай някъде един тример - за да можеш с него да си регулираш чувствителността. Номера е от всички импулси които могат да се появят там да ловиш само най-силния. Спокойно по тази схема можеш да врътнеш и 5-6 намотки на кабела на свещите и пак да си работи - абе опити му е майката...
Може да се сложи и някакъв кондензатор - последователно на входа - така ще ловиш само отскока...
|
| Нед Юни 29, 2008 9:13 am |
|
|