Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Удачна ли е тази схема? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Удачна ли е тази схема?
Правя си проектче за табло на колата, което да замести оригиналното. Сигнала за обороти на оригиналното табло се взима от негативния край на бобината. Аз трябва да го вкарам в uC. Измъдрих ей това творение. Удачно ли е, или да се откажа да се правя на хардуерист? :) Може би ще е добре да се сложи и един кондензатор преди оптрона да филтрира някви високочестотни бози, ако се появят.

Прикачени файлове:
tacho.GIF
tacho.GIF [ 2.29 KiB | Прегледано 2761 пъти ]
Пет Юни 27, 2008 11:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
П.С. Резистора зависи от конкретния оптрон, в случая приемаме че е около 10 mA.

Пет Юни 27, 2008 11:56 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Схемата би трябвало да работи така,
диода в оптрона свети (отпушва транзистора в оптрона) само в ситуация на отпушен ключов транзисто на бобината (респективно и неточно казано лог 1 на базата или гейта)
А какво ше се получи след оптрона зависи от схемното решание за транзистора в опртона повторител или инвертнат сигнал.
А за бозата трябва да се види на скоп, и тогава ще решиш какъв тип филтър да се слага на входа

Пет Юни 27, 2008 12:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, точно, идеята е да свети при отпушен транзистор и да не изгаря при индуктивния отскок на бобината. :)

Пет Юни 27, 2008 12:48 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Може би няма да е лошо и един ценер паралелно на диода на оптрона - да ти го пази от изгаряне.

Пет Юни 27, 2008 12:55 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
Да, точно, идеята е да свети при отпушен транзистор и да не изгаря при индуктивния отскок на бобината. :)

според мен индуктивния отскок не е само един, и от там имам леки съмнения, че тази схема ще дава не един, а 2 или повече импулси на всяка искра, 1К ми се струва малко, защото се натоварва същия този отскок със значим активен товар и променя времеконстантата на първичната верига на боината, оттам влошава искрата.

Пет Юни 27, 2008 1:27 pm
Профил

Мнение 
Ако беше за смъкване сигнала от датчик Хол, имам хубава схема свалена от SUZUKI Bandit GSF600 2001г. на DENSO.
А за въпроса за обратното напрежение в/у диодите при запушване на кл. тр. на зап. бобина(разпределено спрямо токовете на запушените им преходи)
мисля че ще е около 3*U захранващо. Предполагам че 5-6mA няма да са фатални за искрообразуването, и при това допълнителния товар
който ще се получи от присадената схема е исцяло активен.

Пет Юни 27, 2008 3:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи отново напомням, че става въпрос за замяна на оригинален оборотомер. :) А оригиналния е електромеханичен и консумацията му е сигурно - леле-мале. :) Така, че едва ли взимането на 10-тина mA от 10 А ще окажат някакво влияние.

Пет Юни 27, 2008 3:15 pm
Профил

Мнение 
Оригиналния оборотомер не гълта "леле мале"... Системката да е най-много 1мА за пълно отклонение а от пред пред нея също има електроника... Товори го и го разгледай... Може и от там да си вземеш идеята за входния формирувател...

Пет Юни 27, 2008 4:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не разбирам защо ти е външния диод :oops: Ако ще има отскоци на напрежението върху диода на оптрона, според мен е по-добре външния диод да го свържеш паралелно на диода на оптрона, но в обратната посока.

Пет Юни 27, 2008 4:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Не разбирам защо ти е външния диод :oops: Ако ще има отскоци на напрежението върху диода на оптрона, според мен е по-добре външния диод да го свържеш паралелно на диода на оптрона, но в обратната посока.

Тоест при отскок да окъсява към 12V? Нема ли да горне? :)

Пет Юни 27, 2008 9:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
¶ написа:

Тоест при отскок да окъсява към 12V? Нема ли да горне? :)

Защо да окъсява ? Имаш си товарен резистор от 1к, ще мине през него и ще се затвори през плюса на батерията към земя. Или осигуряваш път за подтискане на отскока. Колко волта е този отскок и за колко време ?

Пет Юни 27, 2008 10:26 pm
Профил WWW

Мнение 
Аз мисля, че би било по-добре да замениш диода (не че е грешно) с бобина и да сложиш кондензатор както някой предложи паралелно на оптрона

Съб Юни 28, 2008 1:01 pm
Профил

Мнение Хъх
kiiid написа:
Аз мисля, че би било по-добре да замениш диода (не че е грешно) с бобина и да сложиш кондензатор както някой предложи паралелно на оптрона

Защо да е просто като може да е сложно :D
Я изхвърли тоя оптрон и сложи един най обикновен NPN транзистор и ще си решиш пробема, може би е добре и някакъв малък кондензотор Б-Е но първо виж сигнала на колектора нещо такова :

Прикачени файлове:
tranz.jpg
tranz.jpg [ 26.63 KiB | Прегледано 1880 пъти ]

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Нед Юни 29, 2008 3:58 am
Профил

Мнение 
Скоро се занимавах да правя един икономайзер за газово на инжекцион. Имах същия проблем - да хвана от някъде оборотите.
Както казва kasparov ако взимаш от бобината голяма вероятност има там да има повече от един импулс - с цел по добро изгаряне - многоискрово запалване май се казваше - не съм сигурен. Схемата на plameniv ще свърши работа - само дето без скоп и донастройка няма да мине. Слагай някъде един тример - за да можеш с него да си регулираш чувствителността. Номера е от всички импулси които могат да се появят там да ловиш само най-силния. Спокойно по тази схема можеш да врътнеш и 5-6 намотки на кабела на свещите и пак да си работи - абе опити му е майката...

Може да се сложи и някакъв кондензатор - последователно на входа - така ще ловиш само отскока...

Нед Юни 29, 2008 9:13 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща