Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Запознаване с МК vol.2 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Запознаване с МК vol.2
Такаа.Преди около година бях решил да пробвам малко да се позанимавам с МК - любителски т.е от любопитство да си начеша крастата и щото ми беше интересно.Впоследствие малко интересите ми се поизместиха (телешка работа-почти всичко ново,непознато и интересно го подхващам от раз и зарязвам предишното :roll: ) и след един неуспешен опит и батисана мега се отказах.Сега крастата пак ме сърби и съм решил пак да си пробвам късмета.Намерих в нета една схемичка на програматор (тоя пър с буфер,не като преди само с резистори) ама преди да съм я налепил искам да си изясня няколко неща.Ето я схемата.Въпросите са ми следните:
1.Изходите от програматора т.е MISO,MOSI,SCK и Reset,се връзват директно към съответните изводи на процесора,захранването също към съответните крака и се подава напрежение на тях.Извода PROG,предполагам не се връзва никъде,a и не служи за нищо или поне аз доколкото огледах така ми се струва?
2.Като гледам,не би трябвало да има проблем да се храни сехмата за по-удобно през една 7805-ца от USB-то на компа.Някой пробвал ли е тоя вариант?
Апропо схемата пробвал ли я е някой,за да сподели впечатление,или аз ще съм първия похвалил се/изпищял? :)
Отделно от хардуерната част, ми е леко мътна частта с първоначалното програмиране и fuse bit-овете.Доколкото успях да се информирам от прочетеното тук-там ,тия битове (които служат за това де) могат да се настройват при всяко програмиране така ,че да се избира различен източник на тактов сигнал и ако избера например кварц в настройката при програмирането,а не е закачен физически за съответните изводи на МК,става мяу т.е се заключва процесора и няма ни четене ,ни писане.Така ли е?.И последно (за сега) питане.Като вържа за пръв път мегата за програмиране (т.е е празна), трябва ли задължително да я пусна с кварц и съответно да настроя битовете,или може да си я оставя без кварц и съответно да нацъкам битовете ,така че да използва вътрешния RC генератор ,понеже най-вероятно за начало ще пробвам прости програмки, при които няма да се изисква голяма точност?
Благодарско на всички отзовали се :)

Пон Авг 30, 2010 7:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
да се храни сехмата за по-удобно през една 7805-ца от USB-то на компа

Какво точно трябва да стане като го направиш това. Я вземи прочети за 7805.

Вто Авг 31, 2010 10:18 am
Профил

Мнение 
7805 е линеен стабилизатор на напрежение,много добре знам за какво служи :).Идеята е да си изкарам 12 В от някой молекс ,например на някакво конекторче допълнително изведено на задния панел на компа,от там да отива в платката на програматора на която ше има 7805-ца и след него си използвам стабилизираните вече 5В да си храня програматора и контролера докато се програмира.С една дума за улесниение ,за да не се разправям с трафове,грецове,3 метра кабеляк до разклонителя и т.н

Вто Авг 31, 2010 12:12 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Закво са ти тез 12v? просто си я захрани през усб-то. Едно от нещата които ползвам аз е конвертор усб<->232 с фтди232 в кутишка за два-дб9 ( от тези за преходниците) през нея си изкарвам 5v от порта , нищо не ти пречи да си земеш един стабилизиран адаптер за 12v .Скоро правих един байтбластер с 3.3в изходи към спи-интерфейс , и го захраних с усб ... тез нагоди не са за атмели ама нещата са аналогични. Намери си готово хибридно или направи едно конверторче 5->12 за когато ти потрябват 12в .. а пък усб-то е предостатъчно за хранене на всякви прототипи ..500ма си е ТОК :).

Изходите си ги буферирвай с 7417 с по 100-тина ома последователно резистори , а пулъп резисторите да са откъм прототипа -дигат към неговото Vcc - така си спестяваш ядове ако прототипа е на 3,3v или 2,5v ... дори и от двете страни да си на 5v пак е по добро от директен изход на 244-ка ... дори ти остава възможност да комбинираш изходите в схема "жично или" и през един кабел да имаш няколко интерфейса на общ куплунг към прототипа ...

Последна промяна sigkill на Вто Авг 31, 2010 1:24 pm, променена общо 1 път

Вто Авг 31, 2010 12:56 pm
Профил

Мнение 
Със захранването ще се оправя,другите неща повече ме глождят :)

Вто Авг 31, 2010 1:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
showMANiak, ако наистена искаш да започнеш, зарежи това. Купи си дебъгер за контролера, който си избрал и действай! В момента само си губиш времето.

Вто Авг 31, 2010 7:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абе наистина вече взех да се чудя. Хора, дето тепърва започват с микроконтролери, първата им задача е да си сглобят програматор. Вземи си купи, вече не са толкова скъпи, даже хич, ако поддържат и дебъг-прекрасно. Запази сглобяването за схемите на контролерите, върху които се учиш. Иначе се почва: нещо програматора не ми тръгва, не поддържа еди кой си чип, забива ми и т.н. И докато се усети човек, му се изпарило желанието.
Без лоши чувства, и мен ме е чоплило да си сглобя нещо сам - кефа е голям. Но тук говорим за устройство, което се ползва постоянно(като мултицета). Прежали малко парички (колкото за една хубава вечеря с гаджето) и няма да съжаляваш.

P.S. С Leo сме писали заедно, ама горе-долу едно и също :)

Вто Авг 31, 2010 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Но пък най-бързо учи човек докато прави неща, които му трябват...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Авг 31, 2010 8:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Що така? Аз PicKit-а си го изджурках сам - и даже го направих с екстри :P

Вто Авг 31, 2010 9:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да докладвам-понеже днеска ме цепи страшно главата и не ми се дишаше разтопен колофон,ама пък ми се ровичкаше ,взех че нахаках на една от тия пластмасовите платки с дупките (veroboard май им викаха американята) най-разпространената в нета схема за програматор т.е тая дето е само със резисторчетата между входовете за програмиране и канона.Захранването в крайна сметка реших последно да е от USB-то,като за всеки случай го прекарах през един ценер със резистор и нахаках един електролит 1000мф (малко презапасено,ама тва ми попадна първо пред очите) и паралелно на него 100нф за филтрация и работата заспа.Малко настройки на порта и на понито ,няколко реда на mikrobasic и вече от половин час се радвам на мигащо светодиодче на пин0 на портб :P .За сега не мисля да наливам пари за тая джиджавка,тъй като надали ще задълбочавам чак толкова,че да ми се налага да програмирам кви ли не чипове,ама за по-натам знае ли човек....На първо време трябва да понауча асемблера и да попрактикувам,и ако потръгнат нещата и ме напънат идеи,най-вероятно ше се ориентирам към някой по-добър програматор :).В тоя ред на мисли,някой може ли да линкува някакво полезно и добре обяснено четиво,като за пълен noob за асемблера,че нещо не успях да намеря нещо читаво т.е след изчитане винаги остават въпроси без отговор ? :)

Вто Авг 31, 2010 10:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
showMANiak написа:
Да докладвам-понеже днеска ме цепи страшно главата и не ми се дишаше разтопен колофон,ама пък ми се ровичкаше ,взех че нахаках на една от тия пластмасовите платки с дупките (veroboard май им викаха американята) най-разпространената в нета схема за програматор т.е тая дето е само със резисторчетата между входовете за програмиране и канона.Захранването в крайна сметка реших последно да е от USB-то,като за всеки случай го прекарах през един ценер със резистор и нахаках един електролит 1000мф (малко презапасено,ама тва ми попадна първо пред очите) и паралелно на него 100нф за филтрация и работата заспа.Малко настройки на порта и на понито ,няколко реда на mikrobasic и вече от половин час се радвам на мигащо светодиодче на пин0 на портб :P .За сега не мисля да наливам пари за тая джиджавка,тъй като надали ще задълбочавам чак толкова,че да ми се налага да програмирам кви ли не чипове,ама за по-натам знае ли човек....На първо време трябва да понауча асемблера и да попрактикувам,и ако потръгнат нещата и ме напънат идеи,най-вероятно ше се ориентирам към някой по-добър програматор :).В тоя ред на мисли,някой може ли да линкува някакво полезно и добре обяснено четиво,като за пълен noob за асемблера,че нещо не успях да намеря нещо читаво т.е след изчитане винаги остават въпроси без отговор ? :)

За Майкрочипските - "Пик микроконтролери" 1 и 2 част. За другите - не знам. Ако си добре с английския - интернет е пълен с каквото ти душа иска - справка с чичко Гугъл :)

Вто Авг 31, 2010 11:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ShowManiak, за асемблера кой знае колко писано няма да намериш като цяло. За асемблера при конкретна платформа/процесор да, но обобщаващо няма как. За сметка на това, ако можеш да напишеш читава програма, би трябвало да се справиш и с написването и на асеблер - само дето доста по-бавно.

Вто Авг 31, 2010 11:22 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]