|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:47 pm
"Z" - като ZX80 или разказ по картинка
| Автор |
Съобщение |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
 Re: "Z" - като ZX80 или разказ по картинка
Да, фирмуера на 6805-цата беше мой. Голямо тестване беше за ROM версията  До скоро имах от първите ROM чипове, на които капачето още не беше запоено. Показвах го наколегите и сега не мога да се сетя къде го оставих  Ако намеря къде да си прочета дискетите, сигурно и асемблерският сорс мога да намеря  Надявам се да е на 3.5 дискети и да мога да си го намеря  Сега като се замисля колко съм съпортвал марката Правец..... Имаше и един маргаритков принтер (не помняточно как му беше модела) и от скука му бях написал драйвер за П-коде паскала, че стандартният не работеше с него. По 50 принтера на ден май ми беше "рекорда" за препрограмиране.... ама пусто беше още социализъм и нищо не усети банковата ми сметка  ПП: Сори за спама. Ама като спонехате Правец почнах да си спомням  Иначе със z80 нямам много опит.
|
| Сря Окт 23, 2013 10:45 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Ако си писал и версията за П16 на 86 клавишните български клавиатури ( в момента пиша от такава  ) явно има и там няколко ревизии защото на едната от клавиатурите ми в АТ режим autorepeat-a не може да се сетне от BIOS и винаги ставаше най голямо време и най малко брой символи , докато на другата ми 86-клавишна всичко си работи. Ианче си пишете тук не не притеснява какво пишете . По скоро бих питал дали на някой не му се намират още от тези клавиатури защото си ме кефят пък и мога да си я включвам на "Пълдина" без да правя поредния емулатор.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Сря Окт 23, 2013 10:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
На моят 8C се наложи аз да му пиша програмата за фонетична защото нямаше такова нещо. Направих го по най-елегантният начин: 256 байта между DOS буферите и графиката а разните Hello и прекодиращи таблици някъде из допълнителния RAM, всичкото адресно независим код.
Би трябвало още да го имам ама ако се четат дискетите...
|
| Чет Окт 24, 2013 9:07 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
TheHungry, и аз бих взел една П16 клавиатура. Ако случайно ти изпаднат.  Иначе ще ти подаря една малка и много компактна, идеална за този вид хобита. Vesko, мерси за информацията. Да не би да сме пекли собствени 6805 с ROM маски тук? Ако си в София и имаш нужда от помощ или мотивация за спасяване на информацията - налице съм. Маргаритков принтер се сещам единствено "Бултекст", нещо такова. P.S. Само тези които са правили ROM маски знаят тръпката. 
|
| Чет Окт 24, 2013 9:17 pm |
|
 |
|
Vesko
|
 |  |  |  | woody написа: TheHungry, и аз бих взел една П16 клавиатура. Ако случайно ти изпаднат.  Иначе ще ти подаря една малка и много компактна, идеална за този вид хобита. Vesko, мерси за информацията. Да не би да сме пекли собствени 6805 с ROM маски тук? Ако си в София и имаш нужда от помощ или мотивация за спасяване на информацията - налице съм. Маргаритков принтер се сещам единствено "Бултекст", нещо такова. P.S. Само тези които са правили ROM маски знаят тръпката.  |  |  |  |  |
Да, правихме 6805 ром маски. Дори едната разновидност на 6805 нямаше аналог по това време на Моторола  Беше с изведен бъс за външна памет. В института по микролектроника (надявам се да не бъркам името) ги правиха. Намираше се на 7ми километър в края на дългата кавява зграда. Сега там след някакъв голям ремонт не знам какво се помещава там. ПП: Май е време да си архивирам поне 3.5инчовите дискетки, докато все още има къде да се чеъат 
|
| Съб Окт 26, 2013 11:43 am |
|
 |
|
741
|
Помня го това. И Моторола имаха с изведен бъс, само дето нашите бяха решили, че ще изведат поотделно адреси и данни, вместо мултиплексирани като в оригинала. Резултатите бяха два: 1) шантав 48-пинов дип корпус 2) с него можеха да работят само посветени, щото документация - ядец. Аз така и не успях да се добера до нея. Ако говориш за чистата стая - след чиповете там почнаха да правят соковете "БББ" мисля 
|
| Съб Окт 26, 2013 12:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ремонта го направи агенцията за защита на личните данни (блондинката цвета). имаше едни пари за харчене, и ги усвоиха. после изпадна в немилост при ББ и в новата сграда се настани главната дирекция за борба с обикновения потребител. осраха района... то и преди си беше трудно за паркиране и навигация, ама те взеха паркинзите, забраниха да се спира околовръст сградата, а за наглостта с която излизат с мръсна газ и всички трябва да им правят път, няма нужда да ви убеждавам.
да, чистата стая отдавна я комерсиализираха. в ДЗУ-то пък имаше чисти помещения с далеч по-голяма площ. верно, не чак толкова чисти, но ги имаше. последно разбрах, че са складове за бельо, чорапи и подобни чувствителни артикули. а в тези 2 направления (микроелектроника и дискове) бяха наляти поне 3 милиарда долара, които ни виснаха като дълг. по днешните стандарти са джобни пари за някой, но тогава си беше мноо парА.
с чистата стая на ИМЕ-то проблема беше близостта на булеварда. мина много време докато някой се усети, че маски за йонната имплантация трябва да се снимат в 2 посред нощ, а не в 2 на обед. според мен се беше натрупало критичното количество преживяни грешки, за да се премине към по-качествен процес, просто времето се смени и коня ойде у ряката. и докато нещата в ботевград и правец бяха безнадеждни, в ИМЕ-то успяваха да издялкат по някой работещ чип. но нещата бяха по-скоро ювелирно ръкоделие на уникални екзотики, отколкото от масово производство.
|
| Съб Окт 26, 2013 12:43 pm |
|
 |
|
Vesko
|
Имахме добри връзки с разработчиците и намахм проблем с докумнетацията  Бях "избарал" доста добър хардуерен емулатор на 6805м със почти 100% емулация и 100% ресурси за симулираната система. На практока имаше виртуална памет и систем/узер режим. И наистина не мога да разбера защо принципите на виртуалната памет да е много повече от физически адрисируемата от процесора са ги забравили някъде след 85-90 година......
|
| Съб Окт 26, 2013 11:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми що... щото М$ и особено IBM бяха импотентни да го направят. били каза "640К трябва да са достатъчни за всички". а по онова време имах платка за епъла с 1М (на страници) М$ по онова време беше един прост файлов монитор, а не ОС. можеше да си копираш файл, да го изтриеш, дори да го заредиш в паметта и да го стартираш дори. концепцията за драйверите беше рудиментарна и като функции и като функционалност. мултитаскинга беше някакво мъгливо понятие. да не говорим изобщо за много процесори. като се почне още от оригиналната схема на XT. в комплекта 8086 има два чипа, за които в IBM май не са и чували. единия е арбитър на шината 8289. малко чипче (28 пина) с проста логика и стейт машина. обаче ти дава възможност да закачиш няколко процесора, като всеки може да си има и локална памет, а достъпа до общата минава през арбитър. във VME си го правехме с 2 пала и закачахме по един кашон процесорни платки. и докато XT бъса успяваше да провлачи 1 MB/s, по същото време VME ефективно местеше 40MB/s с опция за удвояване. обаче XT бъса беше прост, с 3 чипа си правиш много лесно контролер и си на пазара. после го усложниха, а накрая го заключиха съвсем и вече никой даже не си помисля да си прави контролер. другия чип беше комуникационен копроцесор (най-общо казано) 8089. имаше си собствени инструкции, вече не помня дали бяха самостоятелни или като копроцесорни, но IO-то в днешните компютри щеше да изглежда различно, ако го бяха сложили още в началото. но понеже никой не е мислил още на концептуално ниво за бъдещето, софтуера следва същия подход на закърпване на положението. BIOS-а е всичко друго, но не и 'IOS'. замисъла е добър (той в никакъв случай не идва от M$ или IBM), но реализацията е отвратителна. почти нито една функция не е реентрантна. за скоростта на работа пък да не говорим. реализацията е толкова куца, че в крайна сметка никой не го ползва, дори най-първите DOS-ове. служи само да зареди няколко сектора от лоудера... дори в днешно време, с всичките си мега-/гигабайти и шарении, BIOS-а е само за сетване на дъно и зареждане на ОС. DR-DOS беше доста повече ОС от М$-DOS. човека дори пусна реализация на Concurent DR-DOS. жалко че се гътна толкова млад, сигурно днес (Д)ОС-овете щяха да са други... всичките черчевета до win98 включително ползват 386 процесора във v86 режим. демек - забрави за мултитаскинг, виртуална памет, много процесори и т.н. първата истинска ОС на М$ е NT, която даже не е разработена от тях, а от DEC. имаха я готова за всички актуални процесори тогава - Alpha, MIPS, PowerPC - но заверата стана само с 386. добре, че все пак минаха на нея, та в днешно време все пак има някаква подходяща ОС за този чудовищен хардуер. М$ имаха и тяхна версия на unix - xenix. но нито те, нито потребителите знаеха какво да правят с нея  още повече, че не го продаваха на крайни потребители. ако бяха стъпили на unix още 90-та и да си бяха направили прозорците, офиса и мейла върху unix, днес надали щяхме да се лутаме така в тъмното къде ни е четвъртият гигабайт. е да, ама не...  трябва непрекъстнато да имаме някакви граници за преодоляване - 640К, 16М, 4Г. все маркетингови подходи за преборване на измислени ограничения. затова им викам M$
|
| Нед Окт 27, 2013 9:51 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Имаше едно изказване на Стив Джибс от края на 80-те, че ако микромеките и айбием завземат пазара ще последват 20-на години dark ages ... не знам някоя друга фирма да е направила толкова мизерии и да е забатачила индустрията така като тях. А, че на интел архитектурата е калпава спор да няма, но с всичките и малоумия, това което се ползва от виндовс е само сянка на това което може да се постигне с нея. Виж моторолската е с пъти по елегантна, нищо че като видиш PDP11 се намират странно много прилики даже във кодирането на инструкциите, ама я баталясаха.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Окт 27, 2013 8:53 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Още го има в сериозните архитектури, ама му казват по друг начин - addres tag, address space, кажгодето. Дори и DOS-ът и програмите пак го ползваха - я за някой видео режим, я за клавиатурка или друго I/O. А днес все още се ползва, най-малкото за ACPI, и като някой виден производител скалъпи пореден BIOS с грешни таблици/десктриптори и почва едно скубане на коси и надежда за софтуерен workaround докато евентуално не пуснат по-нов, пооправен BIOS. Не знам с EFI решават ли въобще нещо, или просто дообогатяват проблема с още дименсии. 
|
| Вто Окт 29, 2013 3:37 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Забравих да пиша че ме отвяха други работи , ето го завършения продукт. П.С Относно грешката в първата снимка то ТоНи позна , на снимката това не е Z80 процесор а PIO  .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Пон Дек 09, 2013 4:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Супер, добре изглежда.
|
| Пон Дек 09, 2013 4:49 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Книжка, куфарче... Добре си се постарал. Изглежда привлекателно. Колко биткоина ще му търсиш като излезе в продажба? 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Дек 09, 2013 8:43 pm |
|
|