| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Няма нужда да го указваш, а и няма къде да го укажеш. Успех, колега!
_________________ Хайде де!
|
| Сря Авг 18, 2010 9:40 am |
|
 |
|
glupcho
Ранг: Минаващ
|
Благодаря!
Лелеее как се въодушевих!!! Почти си написах програмата обезпечаваща работата на SPI  Сигурно е , че ще има много грешки, ама нещата не са ми вече толкова тъмни, та ще се наредят. Ето тук слагам схемата. И тя още подлежи на 'ремонт", ама да я видите, че може да съм объркал нещо много сериозно и да ме спрете навреме.
|
| Чет Авг 19, 2010 3:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На първо, четене схемата ти е със замасен кварц и може да ползваш само 4 жички за данните към дисплея, вместо 8. Краче 15 на LSD дисплея мисля, че трябва да е през резистор, не дирекно в 5V.
Леле как само обичам да критикувам другите  без в живота си да съм направил нищо, даже мигащо светодиодче 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Авг 19, 2010 5:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Зависи от ЛЦД-то - има някой дето са си с резисторче на подсветката. Между кварца и масите се слагат кондензаторчета в зависимост от кварца. Базата на транзистора не е зле да е през резистор. На двете ключета S6 и S7 пулъп резистори за да не се чуди мцу-то каква точно нула му подаваш - електрическата или космическата 
|
| Чет Авг 19, 2010 6:26 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Прочетох и аз че може с 4-битов интерфейс за сметка на леко усложнение в програмата. Ама на мен и без тва ми е сложно, пък крачета колкото искаш - та това ми е оправданието за многото жица
Иначе той тоя транзистор още не съм го сметнал и измислил, сложен е само да се знае, че ще го има.
Благодаря за поправките - отново изключително полезни!
При мен нещата обаче вървят мноооого бавно, така чеее търпение хора  Ще се опитам утре да ви покажа кода за SPI.
|
| Чет Авг 19, 2010 7:36 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Хора, къде в цялата програма е мястото на инициализацията на SPI-я  В началото правя инициализация на крачетата на процесора и на Опшън регистъра, ама пак там ли да бутна и регистрите на SPI.
Направо ми зе здравето с тая програма, а до никъде още не е докарана 
|
| Сря Авг 25, 2010 12:04 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
1. Карай нещата едно по едно.
2. Първо симулирай нещо с този контролер.
3. Двата крака на кварца са ти замасени. На мястото на всяка маса трябва да сложиш по един кондензатор(примерно 15 пф).
4. Инициализацията на SPI можеш да я направиш по всяко време, стига да е преди изпращането на данните.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Авг 25, 2010 2:00 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Вижте сега какво успях да измисля и пооправих малко схемичката. Иии ето и това което разбрах за SPI-я . Моля кажете ми правилно ли е.
В инициализацията първо си определям активните нива на фронтовете и там другите настройки на двата регистъра. След което пускам CS, и доколкото разбирам данните от датчика сами тръгват към изместващият регистър и се запазват автоматично в буферния. Та после ги взимам от там и ги местя в работния регистър. И от него към регистъра на ЛЦД-то (там още не съм се светнал как ще се обръща от двоично в десетично,ама има време) и спирам CS. След това всичко отначало за получаването на новите стойности от датчика 
|
| Пет Авг 27, 2010 1:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе човек, като ти казах, че се хвърляш на дълбокото ти не ми повярва
Сложи най-после един резистор към 5В на тези ключета!
После напиши програмка която да пали последователно един от 4-5 светодиода: като натиснеш едното ключе да ходи напред, с другото назад
После накарай дисплея да изписва на всичките си разряди знаците от 0 до 9.
И в този ред...
|
| Пет Авг 27, 2010 8:32 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Ох ми забравих ги, сега ще ги сложа вече.
А да разбирам ли, че не съм се справил с SPI-я  И евентуално къде ми е грешката
Много ми тежи тоя SPI и искам първо него да разбера, понеже квото и да правя все си мисля за него та да ми се махне от главата 
|
| Пет Авг 27, 2010 8:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Ми кво толкова му се чудиш на тоя SPI. Даже може и софтуерно : цъкаш клока и четеш датата. От тва пък по-просто не виждам накъде.
|
| Пет Авг 27, 2010 10:55 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Такаааа, до тук вече всичко добре, само ми остана надявам се последния въпрос.
Какво се прави след като TC77 праща 13 бита информация, а буфера приема само 8 
|
| Сря Сеп 01, 2010 10:31 am |
|
 |
|
michev
|
Ей тук Микрочеп са дали демо за използване на въпросният температурен датчик.
Тъй като гледам кода, на софтуерно SPI ми прилича.
|
| Сря Сеп 01, 2010 7:06 pm |
|
 |
|
sthx
|
Пускаш spi два пъти последователно, четеш 16 бита, махаш последните 3 и си готов.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Сеп 01, 2010 7:38 pm |
|
 |
|
glupcho
|
ОХ пак проблем
Тоя датчик нали дава двоична информация, а дисплея работи с ASCII кодовете ... Та как се предполага че ще ми визуализира температурата в десетично число 
|
| Сря Сеп 08, 2010 9:00 am |
|
|