|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
DAC-овете за аудио (от 44.1kHz до 352.8kHz), които имат монотонност 16 бита, се броят на пръстите на едната ми ръка (в момента се произвеждат два, струват няколко десетки долари). И нито един от тях не е (и не е бил) сигма-делта. "Обявеният" брой на битове е просто ширината на регистъра за данни.
|
| Чет Сеп 09, 2010 12:22 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ехххх - теория - теория.....
Мисля, че повечето тук говорят за неща за които само са чели.
Колко са ЧУВАЛИ
това: http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... m1798.html
или това: http://www.cirrus.com/en/products/pro/detail/P1023.html
Да не говорим и за сравнение с нещо друго.
Сега още масло в огъня.
Кой каза че кабелите нямали "собствен звук" и собствен шум?
НЕ Е ВЯРНО !!!
Имат и още как! Питайте китаристите... /разбирай всякакви инструменти с голямо изходно съпротивление и слаб сигнал/.
Сега по сериозно - въпреки, че горното е вярно на 100%.
Звука на аудио апаратурите, естествено не зависи само от дака. Има си аналогова част, захранване, цялостно изпълнение и т.н.
Въпреки това, през годинити са се "отбрали" или т.н. "доказали" някои аудио дакове които звучат "по-добре" от други. Доказани са от пазара - а не може да се каже, че пазара в тая област се определя само от "изкуфели аудиофили". Повечето професионално занимаващи се с това си търсят като всеки от вас оптималното решение цена качество...
Ключовата дума в цялата работа в "звук". А това пък е доста субектовно понятие.
Отделно от това - как ще коментирате факта, че съвременните дакове вървят по един или друг начин все в посока към "по-вярно" възпроизвеждане на аудио картината. И въпреки това - едновремешните записи - правени на "смешни" от днешна гледна точка аналогови апаратури - предимно ленти, звучат по "ушеприятно", въпреки, че лентата нито е по линейна, нито по безшумна - бе изобщо не може да се сравнява с днешните технологии...
Стана въпрос някъде по-нагоре за плочи. Ами записите на тия плочи с какво са записвани - с какви дакове а???
Едва ли ония свирят - и направо на плочата.
Ленти господа - ленти ленти... и пак ленти. Това беше на времето. И освен това и "хора" - които стоят зад цялата продукция.
Та въпроса беше за даковете. Битовете са само една част от характеристиките на един дака. Единствения цялостен обобщен параметър е "ЗВУК", а той за съжаление няма еднозначно измерение.
С нетърпение чакаме момента в който ще измислят "СТОП КАДЪРА" в аудиото. Тогава ще стават чудеса.
До тогава - е така ще я караме... 
|
| Чет Сеп 09, 2010 1:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
С аудиофил не се спори  Това е все едно да спориш с вярващ човек. Те имат свойта вяра - Звука. Това се чувало, онова не се чувало, това дрънкало, онова звучало по меко. Колкото и теоретични аргументи да им вадиш, те накрая винаги си стигат до свойто - "звука, та звука".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 09, 2010 1:38 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Обобщения параметър не е "ЗВУК" , а е "МОЗЪК" !
Нормалния човешки мозък може адаптивно да филтрира естествен топлинен шум 16 бита, но ако е натрениран като на аудиофил, може и с 32бита да се справи. 
|
| Чет Сеп 09, 2010 2:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз по принцип съм съгласен с аудио-оценките.
признавам, че отдавна не съм имал време да слушам и да се кефя, железата така и прашясват в къщи.
едно време бях запален, имах съсед, който работеше точно по тази схема - плоча се свири един път и се копира върху метална лента на 38-ма скорост на триглаво сони. след това се презаписва от него...
не знам на какво се дължи, ама тогава музика се намираше трудно, но всичко живо слушаше музика. книги също се намираха трудно, но много хора четяха.
дори и в родната музика можеше да се намерят стойностни неща. студията бяха аналогови и всичко се свиреше поне по 200 пъти докато се уцели звученето.
но това си е минала епоха. след време хората сигурно ще надават жални вопли по 32-битовите аудио дакове
понеже знам какво чудо е да влезеш в 1ppm зоната на мерене, се възмущавам за злоупотребите с термините.
вярно, моите разсъждения (и на повечето постнали п отази тема) се отнасят за интрументални преобазователи и за точни/прецизни измервания.
мога само да се надявам, че са били от образователна полза.
-----
да разширя малко темата или дори да я форкна.
термоелектичния потенциал на мед-спойка(калай/олово)-мед е доста висок. респективно и шума не е малък (относително, разбира се)
чудя се ако са намесени безоловни елементи, запоени с оловен или безоловен припой, какво ли ще е нивото на термалния шум в този турлюгувеч от химични елементи?
някой да е мяркал информация по тази тема?
|
| Чет Сеп 09, 2010 3:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Какво 1ppm, 32 бита си е 1/4 от това.... Не е да не съм мерил това и онова обаче
за моите представи 10-ина ppm/C драйф е практически пренебрежим. Очевидно има и
надолу де, ама аз не съм ходил там (моите събития траят все пак наносекунди, там
много надолу в точността ако отиде човек току виж и фундаментални открития
направил).
Нямам представа какви са шумовете от спойки, ама бих очаквал да са доста над 1 LSB
от 1 волт p-p сигнал (колко идва, 1/1*4е-9, това май четвърт нановолт прави...  ).
Ти си нямай работа да пускаш мухи за ROHS и аудиофили, току виж някой изровил,
че ROHS-чавите спойки шумят 10nV срещу 10.5 за нормалните и да видиш какво
яко рамо ще им удариш на тия измамници с ROHS-а  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Сеп 09, 2010 5:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Вие двамата, дето само сте чели и не сте ЧУВАЛИ да мълчите  . Да не говорим, пък че ти слушаше само едно нещо и те взеха та ти го спряха вече и него  .
|
| Чет Сеп 09, 2010 7:05 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Пуснаха ми го пак бе - тия дни може да ги проконтролирам какво закъснение ми внасят
по сигнала като ми писне от работа 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Сеп 09, 2010 7:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе аз като ви казвах да зарежете микроконтролерите и да почнете да бичите ламБи...
Прави са си аудиофилите: за стандарт на "кристалност" се въведе CD-то което е "майка плаче" с най-многото си 14 бита и само 41кХц. Още като се появи имаше много статии, че 80-те му децибела са само на теория. А ниската тактова честота е... Със сигурност винилът се чува по-добре ако не броим брумът, съскането и пукането които може да се доведат до минимум пък и ние сме свикнали с тях - естествени са.
Освен това при прехвърляне на цифров носител обикновено се чувстват длъжни да шляпнат някоя-друга обработка която допълнително влошава положението.
Иии... така се появи религията... Ако CD-то бе 16 бита на 96кХц всеки щеше да се смее на миналото, макар и понякога накриво.
Колкото за звука на жицата: сигурен съм, че обикновена усукана двойка ще им хареса най-много стига да изглежда солидна, да е позлатена и да струва над $100 метъра.
А един приятел има много скъп усилвател за китара (професионален). В него има и ламБа двоен триод който обаче се използва само в ефекта за ретро звучене 
|
| Чет Сеп 09, 2010 7:53 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Bongo_x2
Тоя усилвател - за китарата - да знаеш че е най-много ПОЛУ-професионален.

|
| Чет Сеп 09, 2010 8:11 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Не отмина ли най-после модата на декоративните ЛАМБИ ? Естествено с подсветка от сини лед-чета ... че в китай други нема ...
|
| Пет Сеп 10, 2010 12:58 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Нед Сеп 12, 2010 4:39 pm |
|
|