Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 13 мнения ] 
Търся Evaluation Board за ucLinux 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Отговори с цитат
Мнение Търся Evaluation Board за ucLinux
Здравейте,
Търся някакъв evaluation board с хардуер, върху който мога да пусна ucLinux. Може би поставям каручката преди коня, като търся хардуер спрямо софтуера, но цялата идея е да се пообразовам малко на тема ембедед операционни системи и ucLinux ми се струва подходящ, така че нямам никакви конкретни изисквания към хардуера. Приемам предложения от къде мога да купя нов борд или нещо втора ръка ще е още по добре.

Пет Сеп 10, 2010 7:22 pm
Докладвай
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Незнам дали има смисъл да се хващаш с u-версията на Лайнукса. Като ще ползваш Линукс, явно ти трябва по ячка система, та вземи направо нещо с ММУ и заеби микрото.

Линукса си е благина но иска яко ресурси като мипсове и памет. Така че едва ли ще го търкаляш на нещо простичко. А като ще слагаш мощно ядро, вземи такова с ММУ т.е. ARM9, MIPS и пр.

Олимекс имаха някакви платки по въпроса. Отделно, че из нета имаше разни решения върху готови устройства - рутери, геймконзоли и прочие. Така май излиза най тънко.

микролинукса е малко ни риба ни рак. Правен е уж да върви върху по прости контролери (без ММУ), ама те пък по дефиниция нямат кой знае какви ресурси.... и въобще не са правени линукс да търкалят.

Пет Сеп 10, 2010 8:00 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
И ако ще е ARM гледай да не е някоя от ония смешки със сбъркания кеш, дето
е изцяло по логически адрес та трябва да го пишеш целия всяко превключване
на таск. Наскоро разбрах, че ги има и такива покрай едни приказки в comp.arch.embedded,
http://groups.google.com/group/comp.arc ... a0554ab1b#

Ако ще се глезиш си вземи power architecture (PPC), аз ползвам напоседък MPC5200B.
Но това ще е разглезване, след това всички други архитектури навярно ще ти се виждат
нескопосани (както на мене), а не е да няма и други не лоши използваеми неща.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Сеп 10, 2010 8:35 pm
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
Мнение 
мнооого арм9-ки с линукси разни, даже и "чени кутии" като за целта има:
http://microcontrollershop.com/default. ... 54_170_280

това радва:
http://www.quickembed.com/Tools/Shop/ARM/200905/1.html

това е каквото искаш, ама ако продадеш бъбрек може и да го вземеш (пу, грешно съм гледал, ама айде, каменица е виновна):
http://www.armkits.com/Product/s3cev40. ... 2Aod41YqGQ
обаче имат и други прекрасни неща на доста по-сносни цени гледам :idea:

абе гуглето му е майката... и пари :lol:

ЕДИТ: ей това http://www.quickembed.com/Tools/Shop/ARM/200908/43.html направо го заобичах. и парите чак са приемливи за това животно дето са му го сложили и тоя телевизор дет ти го дават с него :roll:

Пет Сеп 10, 2010 10:20 pm
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
Мнение 
tgi написа:
И ако ще е ARM гледай да не е някоя от ония смешки със сбъркания кеш

Пич, не се засягай, ама не ги чуваш кешовете :D

А в случая не познаваш и ядрото тъй че странно как си решил че тоя тип кеш е неподходящ, ама карай... хич и нямам желание да споря на тема колко ангела могат да танцуват на върха на топлийка както казва един от събеседниците ти...

Пет Сеп 10, 2010 10:51 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
miro_atc написа:
tgi написа:
И ако ще е ARM гледай да не е някоя от ония смешки със сбъркания кеш

Пич, не се засягай, ама не ги чуваш кешовете :D

А в случая не познаваш и ядрото тъй че странно как си решил че тоя тип кеш е неподходящ, ама карай... хич и нямам желание да споря на тема колко ангела могат да танцуват на върха на топлийка както казва един от събеседниците ти...

Ами прочети usenet темата дето постнах връзка към нея и ми обясни тогава, щом мислиш,
че имаш какво да обясниш. Аз там съм казал каквото има за казване в тая връзка, то е и
толкова очевидно, че не си струва приказките.

Инак така с общи приказки в техниката не се върши работа, не и ако ще правиш нещо.

Пет Сеп 10, 2010 11:21 pm
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
На тия двамата трябва да им забранят да пишат в една и съща тема :)

Пет Сеп 10, 2010 11:25 pm
Докладвай
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Хмм. И къде сбърках сега - или в предишна тема - ама ако може конкретно.

Това, че някой току скача и пише глупости на които понякога се налага да отговарям
не е нещо, което мога да контролирам, инак и на мене не ми харесва повече отколкото
на всеки друг, предполагам.

Пет Сеп 10, 2010 11:36 pm
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
Мнение 
tgi написа:

Аз ти го казах съвсем конкретно - не си запознат с кешовете и винаги когато стане дума за тях стигаме до глупави спорове.
Пак казвам, не искам да те засегна, знам че си добър практик, просто не си запознат с теорията. Ако имаше една ИТ специалност и с твоя опит щеше да бъдеш истински гений ;-)

Иначе, конкретно за кешовете накратко е обяснено тук По-специално разликите между VIVT и VIPT... Подчертавам *разлики*, защото дали една разлика е предимство или недостатък зависи от ядрото към което се свързва. Както двойния заден мост е много хубаво нещо за комиони, ама на кола ще стои меко казано кофти....

А в случая АРМ 926 си е точно като лека кола. Има сравнително къс конвейер, което ще рече от времето в което стане ясен даден адрес до времето в което данните са нужни няма много клокове. За сравнение куртекс А8 е с 13 степенен конвейер, любимите на tqi PPC-та също са с дълъг...
Сега особеното на VIVT е, че е бърз, защото работи само с виртуални адреси. За краките койвейри това е *ГОЛЯМО* предимство. За дългите конвйри това няма значение, тъй като там така или иначе има поне 3-4 клока време и дори кеша да даде данните на 2-рия клок файда няма. Другото "предимство" на VIVT е че не ползва MMU-то, демек то може да си почива и да не харчи ток докато не се получи кеш мис.
Колкото до недостатъците - те са в проблемите със "синоними" и "омоними", т.е. когато два различни виртуални адреса сочат един и същ физически или когато два еднакви вирутални сочат към различни физически. Само че спецификата на приложенията дето се търкалят под АРМ9 е такава, че тези проблеми първо са изключително редки и второ причиняват съвсем дребни неудобства.
Не се налага чистене на кеша при task switch както tqi си мисли. В оня форум ситуацията на оня пич е много измислена, а проблемът е че иска да изчисти само конкретен регион, но на практика ще се изчистят всички омоними. Сега за къв чеп му е да прави омоними и какъв му е проблема че ще се флушнат всички аз не го разбрах, ама не ме и интересува...

Та с две думи: няма "смешки", няма сбъркан кеш. VIVT е кешът за АРМ9 и който си мисли че има по-добра идея да ходи да я продава на АРМ ;-)

Съб Сеп 11, 2010 12:31 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Цецо написа:
На тия двамата трябва да им забранят да пишат в една и съща тема :)

то майтап ли е? човека попита за борд, те се хванаха за гушите :D
Що не им отворите една тема закичена най-отгоре дето да се ритат по кокалчетата докат съществува форума :twisted:

Съб Сеп 11, 2010 12:38 am
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
miro_atc написа:
tgi написа:

Аз ти го казах съвсем конкретно ...

Въпросът ми беше всъщност към последния пост преди него, не към тебе.

Цитат:
- не си запознат с кешовете и винаги когато стане дума за тях стигаме до глупави спорове.
Пак казвам, не искам да те засегна, знам че си добър практик, просто не си запознат с теорията. Ако имаше една ИТ специалност и с твоя опит щеше да бъдеш истински гений ;-)

Е явно няма да се научиш да не коментираш неща, които не познаваш. Нямаш представа
колко и каква теория знам. Всъщност приказките ти говорят, че не си и почнал да разбираш
какво правя и какво имам направено зад гърба си.

Цитат:
Иначе, конкретно за кешовете накратко е обяснено тук По-специално разликите между VIVT и VIPT...

Нищо конкретно няма, нито нещо, което да е ново последните 20+ години за мене поне.
За други е старо и много по-отдавна.

Цитат:
Подчертавам *разлики*, защото дали една разлика е предимство или недостатък зависи от ядрото към което се свързва.

Не е вярно. Прочети диалога ми с Дейвид в оная нишка дето те пратих, няма и на тебе да
обяснявам същото от а и б.

Кеш който позволява синоними и подобни глупости е неграмотно конструиран, точка.
Нищо не се печели - освен малко напън на конструктора - а резултатът е да трябва
на всяко превключване на таск да пишеш всичките 32 килобайта в паметта.
Десетки и стотици пъти по-неефикасно от нормалния подход.

Цитат:
Сега особеното на VIVT е, че е бърз, защото работи само с виртуални адреси. За краките койвейри това е *ГОЛЯМО* предимство. За дългите конвйри това няма значение, тъй като там така или иначе има поне 3-4 клока време и дори кеша да даде данните на 2-рия клок файда няма.

Е добре де, кво е това ядро дето има нужда от десетки килобайта кеш, MMU и няма 3-4 стъпки pipeline.
То по-неграмотно и от VIVT.

Цитат:
Не се налага чистене на кеша при task switch както tqi си мисли.

Не е вярно. Ако имаш MMU то логическите адреси могат да бъдат еднакви за всеки таск.
Ако не може да са, не ти трябва MMU и кешът престава да е VIVT.

Цитат:
Та с две думи: няма "смешки", няма сбъркан кеш. VIVT е кешът за АРМ9 и който си мисли че има по-добра идея да ходи да я продава на АРМ ;-)

Смешка е и то тотална. И не е вече на всеки АРМ9, разбрали са грешката си и в по-новите
продукти го правят свястно (някой там беше писал и откога и какво).

Съб Сеп 11, 2010 12:50 am
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
http://www.quickembed.com/Tools/Shop/ARM/200912/59.html

Съб Сеп 11, 2010 10:07 am
Докладвай
Профил ICQ WWW

Отговори с цитат
Мнение 
tgi написа:
Е явно няма да се научиш да не коментираш неща, които не познаваш. Нямаш представа
колко и каква теория знам. Всъщност приказките ти говорят, че не си и почнал да разбираш
какво правя и какво имам направено зад гърба си.

Виж, пич не знам какви теории познаваш и не ме интересува. Аз се интересувам само от компютърни системи и архитектури. В тая област имам диплома, в тая си вадя хляба и професионално коментирам само теми от тая област. Не се имам за голям специалист, но съм учил достатъчно за да мога да разпозная колега от някой самоук гений като теб.
Ако искаш да те уважавам, пропусни момента с авторекламата. Запази си усилията и ги използвай пред клиентите си, аз не съм от тях ;-)

А за ARM още в понеделник ще взема да им пиша да си спрат "смешките" от производство... Как може да правят ядра с къси конвейери, че и VIVT кешове да ползват 8O
Как може толкоз "неефикасни" и "ненормални" неща да произвеждат... Да вземат да си уволнят конструкторите и да те поканят теб, та да им обясниш какви процесори трябва да правят...

Съб Сеп 11, 2010 4:20 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 13 мнения ]