Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
как да довърша тази схема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
е аз като бях 15 годишен нямаше да изпитам никакви затруднения с тая схемка. тъй че малко си подвивай куйрука и вземи изпробвай някое от решенията. ако все пак искаш точно ТТЛ - добре, ама няма да го рисувам. вземи някакви тригери с входове за сет и ресет, примерно 74хх74. бутоните ги връзваш всички да дават 0 на на едно многовходово И а изхода на Ито го праскаш на нулиращия вход на тригерите. така натиснеш ли кой да е бутон, тригерите се нулират. после всеки бутон го връзваш през някакъв леекичък закъснител на сетващия вход на неговия си тригер. лекичкия закъснител може да е RC група (интегрираща) или някакъв ТТЛ повторител , например 7407.

Съб Сеп 11, 2010 10:23 am
Докладвай
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Отговори с цитат
Мнение е сега ми се изясни с тази реплика какъв си
тая реплика я ползвай в котел, не ма дразни с глупости щото неми е до теб изобщо. ай пиши си простотиите на някой друг. на 15 правих доста по сложни от тази схема тъпата дето я предлагаш с тез транзистори, пък и един от колегите доста ясно се изрази за мъката мисля че беше Desert Leo

Съб Сеп 11, 2010 10:27 am
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
Мнение 
И аз това ти казвам - най-разспространеното и елегантно решение е матрична клавиатура - 4х4, софта за обработването и е тривиален, няколко реда на С, страничка на асемблер.
Ако не ти харесва това решение мога да ти предложа друго - всичките 16 бутона са свързани паралелно към входа на АЦП на някакъ процесор, ако всеки има свързано последователно различно съпротивление с цел да се генерира различен пад на напрежение върху него. Софта в процесорчето ти ще мери напрежението и по него ще разбира кой е натиснатия бутон. Правил съм го с 8 не би трябвало да има проблем с 16.
Ако не ти стана ясно мога да ти драсна схема ;)

Прикачени файлове:
keypad_matrix.JPG
keypad_matrix.JPG [ 19.29 KiB | Прегледано 5094 пъти ]
Съб Сеп 11, 2010 10:29 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение това с или е ясно
лошото е само че заема много от краката на процесора, треба да се намери решение което да не взима много от шините , след като има дешифратор 4към 16 треба да можем да направим шифратор 16 към 4 и какво ще се слу4и ако се наложи разширяване на бутоните, знаеш 4е всеки бутон е команда, знам ли дали след време нема да ми потрябва примерно още 8 броя бутони да стане 24 към 5

Последна промяна karadev на Съб Сеп 11, 2010 10:34 am, променена общо 1 път

Съб Сеп 11, 2010 10:32 am
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
защо пък да не те дразня? обичам да дразня такива като тебе, а и наглост + безпомощност е безценен коктейл, няма да изтърва купона :D

Съб Сеп 11, 2010 10:33 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Мнение 
Ами тогава ползвай четенето на бутоните с АЦП както ти казах - само един пин ти трябва :)

Прикачени файлове:
serial_keypasd.png
serial_keypasd.png [ 5.24 KiB | Прегледано 5223 пъти ]

Последна промяна milenjs на Съб Сеп 11, 2010 10:47 am, променена общо 1 път

Съб Сеп 11, 2010 10:38 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение това си го записах
сега си4ко е ок !

Последна промяна karadev на Съб Сеп 11, 2010 10:50 am, променена общо 1 път

Съб Сеп 11, 2010 10:42 am
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
Мнение 
От общия край на резисторите, коригирал съм схемата за да се вижда ;)
Имай в предвид че всяко решение си има и добри и лоши страни, с това ти трябва само един пин, може да детектваш и комбинация от натиснати бутони но пък си е по бавно - мерене, сравняване.

Съб Сеп 11, 2010 10:50 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение Re: това с или е ясно
karadev написа:
лошото е само че заема много от краката на процесора, треба да се намери решение което да не взима много от шините , след като има дешифратор 4към 16 треба да можем да направим шифратор 16 към 4 и какво ще се слу4и ако се наложи разширяване на бутоните, знаеш 4е всеки бутон е команда, знам ли дали след време нема да ми потрябва примерно още 8 броя бутони да стане 24 към 5

я да видим, мисля че има решение с 1 (един) крак, но има един проблем - няма да можеш да му напишеш софта, сложно е за тебе :)
иначе се прави много лесно - всеки нов бутон се връзва паралелно на предния бутон, но през резистор. и примерно мериш с микроконтролера за колко време ще се смени нивото на крака който ползваш, след като си го обърнал от изход на вход :) 1 микросекунда - бутон 1, две микросекунди - бутон 2 и така нататък :) мисля че с реални компоненти ще може до към 50 бутона да се ловят :) колко жалко че не ти е по възможностите

Съб Сеп 11, 2010 10:50 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение да бе то на теб си4ко ти е като мед и масло
ми ай напрай го кат си толкоз пе4ен, аз като не мога имам колеги които могат, на какъв са напрай не мога да разбера

Съб Сеп 11, 2010 10:52 am
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение 
Ето и от мен решение, за 16 (20) бутона са 5 пина:

Прикачени файлове:
key6.jpg
key6.jpg [ 27.35 KiB | Прегледано 5108 пъти ]
Съб Сеп 11, 2010 10:54 am
Докладвай
Профил ICQ WWW

Отговори с цитат
Мнение 
Наборе още един вариант - може да отделиш часта с бутоните на отделнно МЦУ. То да си комуникира по какъвто ти кефне протокол с основното RS232, 485, SPI, I2C...
Тука печелиш това че бутоните може да са на майната си, да добавяш колкото си искаш клавиатури, недостатъка - някоя кинта в повече .

Съб Сеп 11, 2010 10:57 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мнение а така , най накрая нещо наистина ОК!
ееее тва е супер елегантно, ше сварши работа идеално, ше го покажа на колегата дето ше пише софта , много ше го хареса

МЕРСИ КОЛЕГА ! САМО ДА СТАНЕ РАБОТА ШЕ ИМА НАЙ МАЛКОТО БИРА С КЕБАПЧЕТА

Съб Сеп 11, 2010 10:57 am
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение това за другият процесор е ясно
да, и аз това предложих на колегата за друг проц ама то каза 4е нема нужда от толкоз парите те са ясни

Съб Сеп 11, 2010 11:00 am
Докладвай
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Мнение Re: бе ти наистина ли смяташ че ше го почна това ?
karadev написа:
шшшш авер аз да не съм некой 15 годишен лапни шаран да ме зимасх за мезе тука. въпросът е сериозен не е ала бала. все пак да си имаме уважението малко, още малко ше дойдеш да ми плеснеш един зад връта май,а

:prayer: :lol: :D :finga:

Нещата не са никак прости! Колеги, призовавам ви да спрете да бъзикате с този изключително сериозен проблем. :D

Според мен решението е следното:
1. Взема се един 17 портов рутер.
2. Прави се (задължително с ПИК) контролер който да управлява 1 бутон и да има етернет, предвид сериозността на заданието е добре да се помисли и за криптиране.
3. Сглобяват се 16 контролера описани в точка 2. И се свързват към 17 портовия рутер.
4. Прави се (задължително с ПИК) контролер който през етернет средата ще пита бутон контролерите дали има натиснат бутон през 0.01сек.

И сме готови. :roll: :weedman: :partyman:

Съб Сеп 11, 2010 11:03 am
Докладвай
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща