Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Кварцов резонатор, или кварцов генератор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Кварцов резонатор, или кварцов генератор
Правя едно устройство от ,което се иска да е надеждно, а себстойност с 1-2 леФчета разлика няма кой да я забележи. Преди за 32МHz използвах генератор да си нямам ядове с пускането, но сега сменям процесора с нов, който с външен кварц примерно 4МHz мога да си издокарам каквато си искам вътрешна тактова честота. За сега съм заложил на кварц, платката ми е почти проектирана , но се размислих - няма ли да е по-надеждна работата с външен генератор - на 4, или 32 MHz? Все пак генераторът е екраниран, а високо входно съпротивление на процесорния генератор винаги е потенциалена точка за възникване на смущения.
Има ли, някой наблюдения върху двете решения при приблизително еднакви работни условия?

Чет Сеп 09, 2010 12:39 pm
Профил

Мнение 
за какъв процесор иде реч? щото обикновенно кварц си върши прекрасно работата, генератора е по-скоро за разни чепове, които искат директно тактуване (и не може по друг начин) и често с висока честота - 50, 100 Мхз, като за CPLD, FPGA.

Чет Сеп 09, 2010 1:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Кварцов резонатор, или кварцов генератор
sthx написа:
Правя едно устройство от ,което се иска да е надеждно, а себстойност с 1-2 леФчета разлика няма кой да я забележи. Преди за 32МHz използвах генератор да си нямам ядове с пускането, но сега сменям процесора с нов, който с външен кварц примерно 4МHz мога да си издокарам каквато си искам вътрешна тактова честота. За сега съм заложил на кварц, платката ми е почти проектирана , но се размислих - няма ли да е по-надеждна работата с външен генератор - на 4, или 32 MHz? Все пак генераторът е екраниран, а високо входно съпротивление на процесорния генератор винаги е потенциалена точка за възникване на смущения.
Има ли, някой наблюдения върху двете решения при приблизително еднакви работни условия?

Ако не слагаш процесора на единия край на платката и кварца на другия не мисля, че ще имаш проблеми. :wink:

Повечето процесори си имат вътрешен осцилатор, и при спиране по някаква причина на външния сами си минават на вътрешен.
А при стартиране тръгва на вътрешния осцилатор и с първите няколко реда на програмата си избираш кварц PLL и т.н. :)

Чет Сеп 09, 2010 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Кварцов резонатор, или кварцов генератор
Tisho написа:
...
А при стартиране тръгва на вътрешния осцилатор и с първите няколко реда на програмата си избираш кварц PLL и т.н. :)

Оф хубаво щеше да е това да обхващаше и тия дето аз ползвам от Freescale, ама не са я докарали дотам
по неясни за мене причини.
Преди 10-ина години ползвах един 5420 DSP от TI и той тръгваше след reset при най-ниския клок,
май 1:1 от това, дето получава беше. И човек си му фигурира PLL-а на воля след това.

А тия сега, понеже са сложни, имат толкова резисторчета за надолу или нагоре докато им се
изфигурира всичко, че като не работи нещо голямо мерене и търсене пада (кво като
обикновено не е там, нали и това трябва да се претърсва...).

Инак за sthx: повечето пъти клоците тръгват лесно, ако и да имаш проблем той ще е докато
изясниш кое какво в прототипа, после няма да го мислиш. Последно слагах кварц на едно Ethernet PHY,
25 MHz, и имах подобно чудене ама дори и на прототип ниво не го забелязах (е като почнаха
мъките със запояването на това шашаво PHY и това и всичко се обади ама това е друга мъка :-) ).

PS. що на "фигурира" му изяждам "кон"я - ами Карлсон казва, че имало три метода за утротяване
на носорози: гнервиране, мразнене и фигуриране, като фигурирането сякаш най-много приличало
на ръкопашен бой... :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Сеп 09, 2010 7:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Ако фазовия шум на PLL-a не те притеснява - изпозлвай кварц. По-евтино е, по-малко място заема на платката, а и позволява по ефективно използване на ниско-консумиращите и слип режимите на процесора.

Кварцовия генератор ако е на точната ти честота няма нужда от PLL и съответно няма фазов шум. (Някои високочестотни обаче имат вграден PLL, така че внимавай при избора си ако това е критично за теб). Е, разбира се и консумацията му е значително по-голяма спрямо вариянта с кристал.

Има съображения и от към излъчванията и електромагнитната съвместимост. Повечето процесори позволяват работа с кристала с по-ниско напрежение (примерно амплитуда 0.5V та и по-малка ), като по този начин шумят по-малко. Това с външен високочестотен кварцов генератор няма как да се случи.

Относно шумоустойчивостта - при едно добро опроводяване на платката с пътеки с минимална дължина (кварца поставен плътно до процесора) + екранировка с маса наоколо (повечето производители на процесори препоръчват каква да е топологията и опроводяването на кварца и компонентите около него) - не би трябвало да имаш някакви проблеми. От опита ми - нямам впечатления кристала да е по-малко шумоустоичив вариянт спрямо генератора.

Вто Сеп 14, 2010 2:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
......

+1

Вто Сеп 14, 2010 3:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
Вече сложих кварца, но все още ме гложди мисълта за генератора - и без това имам голямо количество в наличност. Все пак си мисля, че вариАнтът с външен генератор ще е по-устойчив на смущения.

Вто Сеп 14, 2010 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не разбрах какъв и къде е евентуалния източник на смущения.
Имал съм проблеми със смущения от импулсно захранване и GSM-мадем, но все по серийните интерфейси.

И аз съм за кварц.

Вто Сеп 14, 2010 7:50 pm
Профил

Мнение 
За надеждност / стабилност гласувам за генератора - просто няма какво да сбъркаш с него, няма layout, няма кондензатори, няма оливане с флюс/паста. С кварц също не е проблем, но с генератор всичко си е по-спокойно.

Сря Сеп 15, 2010 9:03 am
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
Не разбрах какъв и къде е евентуалния източник на смущения....

Източникът може да е всякакъв - примерно един контактор. :) Нямам притеснения от това, че схемата ще излъчва.
Притеснителен е приемникът - микропроцесорната схема. Всеки по-дълъг проводник особено, ако е съчетан с високо входно съпротивление в електронните схеми , може да се разглежда като антена. Входът на генератора е точно такова место и това е една от най-чувствителните точки за прецакване на работата на мокропроцесорната система .

Сря Сеп 15, 2010 3:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е то е така де, и наистина осцилаторите имат много ниско изходно съпротивление
сравнено със самия кварц, ама като го сложиш непосредствено до съответния крак
на процесора голяма разлика едва ли ще има. Но разлика ще си има де, и може би
това ще е най-нешумоустойчивата точка в цялата ти система (в цифровата и част).
Та може и да не е толкова лесно решение да минеш от затворен в желязо осцилатор
на отворен такъв, кой вариант при какви шумове се шашардисва май само с опит
е практично да се види.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 15, 2010 4:28 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Който се притеснява за кварца да го заземи и екранира. За подходящите жици бе споменато вече.

Всъщност смущенията "от контактор например" не се прехвърлят директно върху кварца и късите му жици а върху платката като цяло и ако тя не е проектирана от радиотехник с добри познания в цифровата прави к'вото си иска.

Основният принцип е една масивна и вездесъща маса (върши работа и за радиатор) която обаче да не затваря големи кръгове щото те са антена. Да се спазва дървовидна структура (tgi: мисли откъде ще мине тока) напр. от захранването към проца и от проца към входовете. За входовете не забравяйте RC групата, същото важи и за изходите ама там е по-шарено. Кондензаторите за всеки чип си ги знаете.

Чет Сеп 16, 2010 9:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@shtx

В интерес на истината преди време с един LPC2136 брах ядове точно откъм кварца. 4 слойна платка, кварца опроводен по всички правила (или поне аз така си мисля :) ). Ресетваше се от превключването на едни релета (3kV). Мислих, мислих и накрая се сетих, че съм ползвал SMD кварц. Обикновенно ползвам нормален и му запоявам и корпуса към земята под него. Но тоя път беше SMD и не ляга плътно. Запоих го с една жица и нещата видимо се подобриха. Незнам дали с външен генератор щеше да е по стабилно. В интерес на истината ПИК в подобна конфигурация с незаземен кварц си бичи и не му пука. Аз тогава реших NXP да не ръгам на такива места. Но кой беше виновен чипа, осцилатора, платката, екраните.... - бали му мамата. То и екранирането е нож с две остриета. Понякога може да оплетеш така нещата, че самия екран да ти играе антена за набиране на проблеми. И такива глупости съм правил.

За съжаление освен с проби и грешки друг начин няма как да провериш. :( Със сигурност външният генератор е по шумоустойчив, но дали в случая това е критично за теб. Щото може да се окаже, че и генератора не спасява положението - докато не го треснеш, няма как да разбереш.

Пет Сеп 17, 2010 11:14 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]