|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:19 pm
Много ама много странен проблем !!!
| Автор |
Съобщение |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
Има ги пулъпите, не са нарисувани. Пика бързо се освестява и праща на сензора, ама той от своя страна се бави и не чува първите 10 мс. Постепенно включване или един delay_ms(10); преди инициализация е ключа от палатката. А преди е работело защото вървеше през дебъгера, а там захранването на сензора не се прекъсваше. Пика се пускаше и спираше през дебъгера.
|
| Чет Сеп 16, 2010 11:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е много яко  . Аз като ти казвам да пуснеш схемата и програмата има за какво да ти го казвам. Ама явно ти си решил, че може да пускаш каквото се сетиш, пък дали има връзка с реалността и дали ние ще разберем нещо май няма значение  . Айде някои ги е страх да не им откраднат разработката, ама ти имаш един пик, една памет и един сензор, дето няма нещо, което някой, който ще ти помогне да не е правил поне 100 пъти  . А иначе 47к към 5 волта и 100 нанофарада кондензатор за ресета на пика са ок, ама щом се ресетва с удар, значи има нещо като механичен проблем някъде. Как така викаш, че всички спойки са ОК, пък като ги тряснеш с тъпото на отверката се ресетва - да не правиш късо някъде  ?
|
| Чет Сеп 16, 2010 11:18 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Веднъж имах странен случай с PIC18, който също се рестартираше при допиране на отвертка до MCLR. Имаше си и pull-up (10K), и кондензатор 100n и най-странното е, че от фюзовете беше настроен с MCLR disabled. Смених чипа и се оправи. Подозирам, че се беше бъгнал от калпавото захранване, което не беше добре филтрирано.
_________________ Manners maketh man.
|
| Чет Сеп 16, 2010 11:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има известна логика да ти е проблем във времената за инициализация. Ако е това ще го хванеш лесно със скопа. Обаче имаш по сериозен проблем. Аз досега платка дето като я ударя с отверката по процесора да се ресетне не съм имал. Това дето като пипнеш MCLR и пак се ресетва също не ми звучи много нормално. В интерес на истината 47k е малко множко според мен, аз слагам от 10 надолу - 4.7к, че и 1к както казва Тони.
Пика каквото и да се говори за него, поне откъм електростатика и шумоустойчивост е желязо. Така, че всичките тия ефекти с отверката са ненормални явления. А глупостите за "българските" пикове на bongo мисля, че просто трябва да се игнорират.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 17, 2010 10:57 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Някои керамични кондензатори имат изразен пиезо ефект. Като ги почукнеш или огънеш платката и генерират напрежение. При SMD подобен ефект се наблюдава при някои X7R. Пробвай с друг кондензатор на ресета.
|
| Пет Сеп 17, 2010 4:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По-точно би било да се каже, че става късо между слоевете им  . Та заради това хората са измислили последните години тъй наречените flex caps, който като ги огъваш или вибрираш и се скапват прекъсвайки, а не правещи късо. Преди време имахме проблем с едни такива филтриращи кондензатори и трябваше да ги сменим всички с flex, които са няколко пъти по-скъпи. Та може наистина това да е причината - кондензатора си окъсява вътрешните слоеве при удар с отверката и дава на маса ресет пина и от там процесора се рестарира  .
|
| Пет Сеп 17, 2010 4:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Тц, пиезо. Вземи кондензатор, осцилоскоп, чук и тествай... 
|
| Пет Сеп 17, 2010 4:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И аз залагам на прекъсване. Почти 100% е това, и то навярно не в кондензатор, а кофти
спойка.
Пиезо ефект и да има досега не съм го видял да продуцира енергия достатъчна да
обърка reset закъснение някакво, било то и с керамичен 1uF 1206 или нещо подобно.
Малко не ми е ясно какво търси кондензатор на самата reset жица (ако е там де, четох бегло),
ама то няма да е първата ми изненада откъм пикоборството. 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Сеп 17, 2010 5:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Прави закъснение на ресета  .
Що си мислиш, че не съм тествал - мога даже видео да ти пратя от тестовете  .
Пиезо ефект може и да има някакъв, ако няма захранване, ама ако е под напрежение някакви микро/мили волти от пиезо ефект едва ли могат да направят нещо - ако въобще успееш да ги видиш върху другото напрежение.
|
| Пет Сеп 17, 2010 5:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
 Те аналогов reset вход трябва да имат, да.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Сеп 17, 2010 5:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Не е аналогов, ама има шмигер, пък и така учат всички още от едно време по дебелите книги - да изчакаш малко, докато се стабилизира захранването, та да не хване къра и да изоре по паметта  :
|
| Пет Сеп 17, 2010 5:52 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Спорът е излишен. Така или иначе се гадае какъв може да е проблемът. А това за което съм писал, при някои керамични кондензатори е ясно изразено. Не случайно освен "пиезо-ефект" по литературата се среща и като "микрофонен ефект". Най-общо:
|
| Пет Сеп 17, 2010 6:09 pm |
|
 |
|
tgi
|
То за закъснението добре, ама тоя шмигер може да няма особено голям хистерезис а може
и хич да го няма, та обикновено човек взема изрични мерки за целта.
Но сигурно има и такива варианти де.
|
| Пет Сеп 17, 2010 6:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ееее @tgi, ти и на закъснението ли се хвана. Обикновенно на пиковете им слагаме бутон за резет - директно на резет пина. Обикновенно този бутон е тактилен бутон. Иначе той при пауър ъп сам си прави разни времезакъснения. Сещай се за какво е кондензатора.
|
| Пет Сеп 17, 2010 6:41 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе нагледал съм се на неработщи по подобен начин направени неща - по-точно понякога
излизащи от reset, понякога след няколко опита - ама може и на пиковете това да им е добре
направено. То аз никога и толкова не съм броил едно sot-23 вповече за целта, ама за малки
и евтини неща като тия с пиковете това може и да е оправдано, та може и да им работи. Или да
работи понякога, което в много случаи едва ли ще е голяма разлика  .
|
| Пет Сеп 17, 2010 6:50 pm |
|
|