| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ееее с това съм съгласен разбира се. Важното е онова в скобите. В БГ обаче за на дребно и в провинцията е малко лотария.
Основната ми мисъл беше, че в случая ще работим на 150 градуса, при Absolute Maximum Rating : 150. Какво ще се случи ако случайно нещо стане и стигне 160 - микрочип може ли да гарантира, че компонента ще издържи? Аз не бих рискувал.
|
| Пон Сеп 20, 2010 10:30 pm |
|
 |
|
perro_iv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
Пичове стига сте се дъвкали, 150 градуса в случая е критична температура, която не би трябвало да се достига.
Ако температурата достигне 135-140 градуса, вече е извънреден случай. Но искам малко да се подсигуря, затова избрах този до 150 градуса.
|
| Вто Сеп 21, 2010 11:31 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Спомням си, че имаше тема тук за контролери за фурни за запояване. НЕ мога да я намеря къде беше. Там имаше схема с един ПИК и за сензор се ползваше термодвойка като тя беше свързана към някакъв чип, който измерваше температурата и направо я даваше в цифров вид. Това май ще ти свърши работа в случая, разтърси се ...
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Сеп 23, 2010 10:21 pm |
|
 |
|
Cekins
|
MAX6675ISA - NiCr - цена около 20 лв в комет когато го имат ...
Безсислена гимнастика за такива ниски температури.
|
| Пет Сеп 24, 2010 9:56 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Dimitar,
Какви устройства разработвате във фирмата ви?
(Споменаваш 125 градуса и ми стана интересно)
|
| Съб Сеп 25, 2010 9:25 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 А бе аз нали съм по изгъзиците:
Любимият ми датчик на температура е Si p-n преход при който напрежението пада с около 2,1мВ на градус целзии. За датчик препоръчват транзистор с окъсени база-емитер но аз си карам на диодче поради ред причини. Захранвам го през източник на ток около 0,1мА (напр. от няколко волтово Vref през съпротивление) и ми остават настройка на нулата и настройка на чувствителността (напр. в ледена и вряща вода) за да стане нещо наистина точно и резултатите са поразяващи.
Навремето бях отворил тема "С какво да меря по-височка температура", ставаше дума за около 220 градуса. По-късно си накупих еФтини мултиметърчета с термодвойки и я забравих, обаче експериментът ми си остава в сила: на един професионален тостер с алуминиево "тиксо" бях лепнал термодвойка и диодче на което с мултицета мерех правото напрежение. Отвреме навреме с калкулаторчето сверявах показанията и всичко бе безупречно. Шоуто стана като се разсеях и температурата стигна 300 градуса, диодчето се разпои от жиците но не се повреди !!!
Пък за бързодействието на датчика голяааамо влияние оказва топлопроводимостта на свързващите го жици а доколкото съм забелязал производителите гледат на това като на последната дупка на кавала 
|
| Съб Сеп 25, 2010 6:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
В ученическите години за датчик за температури до към 300 градуса ползвах лампичка с нажежаема жичка. То тогава други ламби нямаше ... Зорът беше само с отвеждането на проводниците. Помня, че слагах някакви никелирани жици с тефлонова изолация и ги започвах към ламбата с олово от ловджийски съчми ...
|
| Съб Сеп 25, 2010 10:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Най-общо хеви дюти (до 1000 ампера) генератори, алтернатори и автомобилна електроника за регулиране и управление на електричеството и заряда на батериите в автомобили  . Почти винаги е монтирана до двигателя (понякога и точно над турбото на големи дизелови мотори) и температурите и въобще условията на работа са мамата си трака  .
|
| Съб Сеп 25, 2010 11:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Преди 2-3 години ни викат на една фурна в едно забутано село. Отиваме и ония викат - "часовника не работи". Брех къв часовник, кви пет лева. То се оказа терморегулатора. Уреда бачка ама дава изолация. Дърпаме кабела за на термодвойката и какво да видим - нагревател от поялник. С баща ми останахме безмълвни за 10 минути. Ония викат "ми то се скъса онова и ни казаха, че с това ще стане"....
|
| Нед Сеп 26, 2010 7:05 pm |
|
|