|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:17 pm
Бум - на кой му е по-голям
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Бум - на кой му е по-голям
Днес си правих една платка и понеже програмата няма огледален образ докато работиш по платката (има само при принтиране) съм обърнал един LM358. Добре че реший да го пробвам преди да съм наредил останалите елементи - запуши много готино ... и се сетих как в техникума докато даскала го нямаше изпичахме различни елементи - транзистори, кондензатори и др. Най готин ефект имаха един транзистор и един кондензатор. Кондензатора (електролитен) направи стаята да прилича на изкуствения сняг от филмите - сняг се сипе на парцали. Транзисторът пък (биполярен, мощен) се пукна и отвътре засвети червеникаво. като му увеличих напрежението премина в жълто и накрая светна бяло. Чисто бяло като халогенка. И свети доста време. Това води класацията при мен.
Някой друг с интересни наблюдения от гръмнали елементи? Зелен дим, син пламък ... каквото и да е. И понеже знам че има и малчугани във тоя форум - говоря за случайни събития. Да не хукнете да бутате електролитен кондензатор в контакта за да видите дали не съм излъгал за зарята.
.... явно ми трябва малко почивка 
|
| Нед Сеп 26, 2010 2:56 pm |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Бум - на кой му е по-голям
явно. и не давай такива идеи. всички сме правили експерименти - къде безопасни, къде не чак толкова.
но ако някой наистина реши да подпали електролитен кондензатор в контакта, недай си боже светодиод или транзистор, спокойно може да остане без някое око от хвърчащи части от корпус или да си докара неприятни наранявания изобщо. без да говорим за високото напрежение и токове. така че мисля е желателно да не палиш чергата. по-скоро си почини, да няма черна статистика 
|
| Нед Сеп 26, 2010 3:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Извиваш краката наопаки и си ползваш платката. Ако изтриеш надписа - ето ти защита против копиране на изделието - нестандартен чип... 
|
| Нед Сеп 26, 2010 3:52 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Миналата седмица подпалих 5бр. IRF MOSFET-a вързани в паралел, общ ток към 150А, което беше нищо за тях, но игличките Vds подминаха с къде 20V пробивното. Първо се чу лека експлозия, след нея се чуха 2-3 по-малки, накрая всички транзистори се разцепиха, отвътре изтече бяла мъзга, която се подпали, пламъците бяха към 20 см. над платката, с други думи хубаво си горяха. След оглед между дрейна и сорса имаше хубави овални дупки, поразтопени, а цялата платка беше потънала в бяла мъзга, приличаща много на пастата, с която се мажат радиаторите. Имах предпазители 120А, но не помръднаха. Нямах други повреди по схемата, с изключение на повредената вече платка. Идваха едни консултанти, поставих им питане за пожара, тази седмица ще се свързват с IRF за да разберат защо при повреда в мощните транзистори се подпалват. Такива компоненти са си опасни, въпреки че отгоре ще бъдат заляти с компаунд. Ни при евентуален взрив компаунда също се разцепва и не спира пожара. Говорих с колеги, казаха ми, че повечето мощни транзистори били вече такива, при взрив се подпалват.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Сеп 26, 2010 4:29 pm |
|
 |
|
head_up
|
¶, преди сигурно вече две години си направих опит - разрязах с шлайфа един IGBT - 300A, не мога да се сетя модел (нейде из вкъщи имам една бройка мисля) и интересното, че вътре беше пълен с желеподобна течност. а като имам предвид обема му - нещо като 12x7x3 см мисля бая течност си събираше. ако наистина е запалима - при инвертор (а това беше от такъв) с 3 броя и прилежащите диоди (за които подозирам, че имат сходно съдържание) можеш си представи да се запали какво чудо ще е? и то в беше от скенер. мани, кви поразии ще направи - то само те да опукат бива, малко над илядо евро излиза комплекта, ще се оправи някак - ама какво може да стори на останлата част от техниката а и паниката в болницата щото апаратурата гориии ? хе, а дано се отучат да правят електронните компоненти самозапалими, че ядове ще има 
|
| Нед Сеп 26, 2010 4:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ъ???
Тоя твоя нещо е бил вкиснал. Доста IGBT - та са ми минали през ръцете. Малцина са оцелелите  Ама желе - няма. Само метал, силиции и пластмаса 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Сеп 26, 2010 8:30 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе аз оня ден взривих едни малки IGBT-та заляти с "онова" желе дето не му знам името - хибридна платка на инвертор. Единия мост светна - явно единия транзистор беше повреден и ... Нямаше нито дим, нито някакви други ексцесии - само синя светкавица и толкова. Честотния "беше" Митсубиши.
|
| Нед Сеп 26, 2010 9:03 pm |
|
 |
|
head_up
|
ми, Цецо, мисля че имам един някъде тук, пък може и повече да са, ама няма с какво да го резна, иначе бих ти демонстрирал с някоя снимка. и аз не го очаквах това обаче - факт.
|
| Нед Сеп 26, 2010 9:06 pm |
|
 |
|
npelov
|
Това и направих. Стана супер готино  е, малко ме страшнееше да не се счупят, но ме мързи да минавам през целия процес на ръчна прототипна платка с пренос на тонер.
аз уточних че става въпрос за минали преживелици, а не за експерименти.
|
| Пон Сеп 27, 2010 12:17 am |
|
 |
|
zaphod
|
не точно по визуалната част,но... навремето имаше едни селенови пакети, та те са най-смрадливо изгарящия елемент мисля 
|
| Вто Сеп 28, 2010 9:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
А да, ония в алуминиевата кутийка, дето с еотваря като кибритче, и аз съм убивал такива, гадна работа 
|
| Вто Сеп 28, 2010 11:12 pm |
|
 |
|
relsys
|
При мен веднъж гръмна един 3000uf/1000V. Точно като затворих вратата на шкафа, вероятно иначе щеше да ме убие. А един приятел ми е разправял колко е уникално преживяването да ти разредят 100pF заредени в контакта, в ухото.
|
| Сря Сеп 29, 2010 11:36 am |
|
 |
|
head_up
|
като ученици в ТЕТ-а ползвахме кондензатори 100nF/63V (забележи!), боц в контакта и после гониш другарчето да му го захакаш на тила (или където свариш, като не можеш го издебна). ей, така се гърчеха/ме. ама болеше маа му... абе идиоти сме били, чудно как кондензаторите не гърмяха и още повече как някой не пострада сериозно - къде от увреждания - някой нерв, къде от бой задето е причинил болка някому 
|
| Сря Сеп 29, 2010 12:05 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
ЕЕЕ спомени, и аз като прохождащ в електрониката преди доста годинки боднах един електролитен кондензатор 2200uF/25V в контакта с помощта на два кабела. Добре, че сочеше тавана. Дълги години се забелязваше трапчинката от корпуса, дето я издълба, като се удари в тавана. А и вонята беше прилична. Абе господ пази децата, иначе спокойно си оставах без едно око.
Мили деца. Не правете това в къщи!
|
| Сря Сеп 29, 2010 10:05 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
И крушка 220v се слага последователно. Играе го , ампермер 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Сеп 30, 2010 7:57 am |
|
|