Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Бум - на кой му е по-голям 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Zeus, ти кондензатор си ръгнал, а аз - човка от индукционен поялник..
Ефекта беше неописуем - звук, светлина че и миризма. Няколко часа по късно бях с насинен задник, защото съм успял да стопя кабела на инсталацията в стената.
А и от взрвен кондензатор не се плашете чак толкоз :). 4700 микро KEA-II, точно в десятката от разстояние 20 см :lol:

Пет Окт 01, 2010 10:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе вие сте били много послушни на младини.

Пет Окт 01, 2010 11:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Кондензаторче, в контакта и после в джоба на престилката на другарчето. Редовен номер в часовете по практика. Докарахме се дотам, че никой не си ползваше джобовете на якетата и престилките, само на дънките .... страшно си е да го е.....

Съб Окт 02, 2010 11:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
michev написа:
... защото съм успял да стопя кабела на инсталацията в стената.

Предпазители?

Съб Окт 02, 2010 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е, тъй като зареждахме кондензаторите с крив ток, се случваше от време на време да извадим кондензатора около прехода на напрежението през нулата и нямаше ефект от пипането на изводите му...

Съб Окт 02, 2010 12:16 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Кондензаторче, в контакта и после в джоба на престилката на другарчето. Редовен номер в часовете по практика. Докарахме се дотам, че никой не си ползваше джобовете на якетата и престилките, само на дънките .... страшно си е да го е.....

ае, вие сте били по-големи животни и от нас, бе! при нас поне виждаш, че някой се приближава с щръкнал кондензатор в ръка - ако можеш бягаш, ако не ... еммм :D ама така подло да ги оставяте сами да си го гепят - баси, душа нямате ли :axe:

Съб Окт 02, 2010 1:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Цитат:
Предпазители?

Имаше.. не помогнаха незнайно защо.. както и бушона не беше изгорял (не е бил с пирон :) )
Въпреки, че това стана някъде 93-94-та го помня, сякаш беше вчера.. особено срещата с баща ми след това :D

Преди години, като бях студент, имахме един много дразнещ колега, който за наш голям късмет беше в нашето общежитие.
Бяхме си купили 10-тина метра кабел и 1 щепсъл. На края на кабела закачахме електролити, спускаме го до прозореца на стаята му и после взривявахеме :D :D

Съб Окт 02, 2010 5:30 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Хартиени кондензатори от онези червените 630в/1микро - просто си е класика ...не помня ама и бизнес въртях с тях в училището, след това се появи конкурент ..някой беше добарал 1 микро ама на 250в .. е нямаше жертви.
Иначе първото ми голямо бум беше с лампа дигитрон на РФТ , хубаво щепселче ( за да имам стил ..кой бърка с тел в контакта ? ..) два проводника и на тях без ограничаващ резистор дигитрончетоо... от 12 извода 10 са за цифричките , 1 за анода .. на променливо напрежение и без резистор тез 'глимки на стероиди' светят ненормално , както катода за съответната цифричка така и газа около него че и около анода , при хващане с ръка свети цялата вътрешност ... , та изредих аз всичките цифрички и остана един мистериозен извод , през боядисаното с червен лак ( лесен за изчегъртване за щастие) стъкло изглеждаше че той отива в нещо като малка глимка в отделна ампулка в долния край на лампата .. ама за мое учудване се оказа втори извод на анода .. заварен за ненадупчената ламаринка около цифрите ... трясъка беше страховит , огъня също ,е на мен нищо ми нямаше ама от дигитрончето не остана ни стъкълце ни ламаринка ... само дъното с несвързаните към тока изводи .... осъзнах обаче че светодиодите са мнооого готино нещо .. след година изгорих първия си светодиод ... фетишизма на тема индикатори още ме тресе .... не само мене обаче - едно гyглене за 'NIXIE CLOCK' е достатъчно показателно че е доста разпространена тази мания ....
бтв , Супертекс имаха някви високоволтови драйвери с по 32 изхода ... че ми се търкаля тука едно матрично руско дисплейче газоразрядно ( антична неонова "плазма") ама 100х100 пиксела ... с драйвери по 32 мога да го подкарам на 96х96 ...само не ми се мисли каква им е цената на тези пичове ...

Нед Окт 03, 2010 1:19 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
michev написа:
Zeus, ти кондензатор си ръгнал, а аз - човка от индукционен поялник..
Ефекта беше неописуем - звук, светлина че и миризма. Няколко часа по късно бях с насинен задник, защото съм успял да стопя кабела на инсталацията в стената.
А и от взрвен кондензатор не се плашете чак толкоз :). 4700 микро KEA-II, точно в десятката от разстояние 20 см :lol:

Сега се сетих и за още един позабравен подвиг. Отнякъде бях добарл аперметър на 250А от някаква машина. Шунта му беше вътре в корпуса, ама след години разбрах що е шунт, ток и т.н. Ръгнах го направо в контакта, нещо се светна в ръцете ми и бушона на таблото изгасна. Само ще спомена, че беше към 10 часа вечерта, зимата. Познайте колко ми насиниха ду..то.

Нед Окт 03, 2010 11:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
С тънък тинол като с тел овиваш накъсо двете рогчета на ШУКО-то. Заебаваш го така и чакаш някой да го мушне в контакта. =D>

Нед Окт 03, 2010 6:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Еее това вече е опасно. Виждал съм изгаряне от шуко. Грозна картинка - концентриран пламък от дупката право в дланта която боравеше с него.

Нед Окт 03, 2010 7:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е. тинолът прекъсва доста преди предпазителя. Само дето пуска оловни изпарения, ама на ония години кой разбираше ...

Нед Окт 03, 2010 9:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Остави предпазителя; за пламъка говоря. А като искаш да е безвредно - има си RoHS :)

Нед Окт 03, 2010 9:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Остави предпазителя; за пламъка говоря. А като искаш да е безвредно - има си RoHS :)

:D :D :D

Е тва е то, само ROHS гърмялки вече. Не знаем дали са безвредни ама поне ще са безоловни :D :D :D

Аз като набутах в контакта електромагнит от пирон с 10-ина навивки жица и два бананщекера
(с батерийка ловеше карфици та реших да видя и по-сериозно кое как) цялата ми установка
излетя на 2 метра ... нищо не изгоря, огньове блъвна малко контакта, и трясък имаше, ама нямаше щети.
За ужас на баба ми, дето така и не успя да ме спре навреме - трябва да съм бил 10-ина
годишно дебилче.

Много по-късно при първите си опити да направя импулсно захранване от 220 волта - някъде
80-та трябва да е било а аз бях напълно неграмотен на тая тема - като изгореше ключовият
транзистор грецът - от 4 1N4007 или май едни български подобия имах - се пръсваше из цялата
стая, шрапнелите удряха по тавана и навсякъде - добре, че бяха малки. Ама смрадта беше
немалка...
Някъде тогава трябва да съм се научил да не пропускам слагането на бушон
:D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Окт 03, 2010 10:50 pm
Профил WWW

Мнение 
Аз 10-11 годишен , рекох да тествам едно индустриално реле-таймер на Омрон , проследих крачетата от окталния цокъл до трафчето в релето , свързах смело кабел и щепсел .. и в контакта ... трясъка и облачето изпарена мед от първичната намотка , пушека ... тъпите японци не написали че е 24волтово чудото им ... а и трафчето беше толкова красиво направено, нямаше и 1 ват , таймерчето нямаше и 10 елемента въре , 2N6027 беше единствения активен елемент .Странно ама по онова време във всичката индустриална електроника имаше от тези униполярни транзистори , виждал съм платки с по 10 броя че и повече ... а таймери 555 - не ...

Нед Окт 03, 2010 11:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща