|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:59 pm
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Спамим на човека темата.. ама...
Сетих се и за другото общо нещо между двете - прекъсванията. Възможно е и там да е проблема.
Да обясня малко...
Имам едно главно прекъсване - което е с най висок приоритет. То се случва с честота 48кХз. То минава и обира данни от всички 8 буфера, Прави сътветно и нужните обработки. Ако някои от буферите се изчерпва - минава към четене от другата му част, и съответно вдига заявка че имаме празен буфер за пълнене. Заявката представлява софтуерно активиране на друго - по-ниско приоритетно прекъсване, което би трябвало да се случи веднага след като завърши текущото - дето му викам "главно". Така след като главното прекъсване си свърши работата - демек обрало е данните от всичките потоци и ги е обработило - то освен това и е навдигало заявките на буферите които трябва да се пълнат. Всички заявки са реално отделни прекъсвания - които обаче са с еднакъв приоритет - и не могат да се прекъсват едно - друго. От там - всяко прекъсване инициира трансфер с картата - и чака докато DMA-до каже че трансфера е готов. През времето през което чака - то не може да бъде прекъснато от друго такова прекъсване - същото като него. Тоест заявките за пълнене се изпълняват една след друга и не могат да се прекъсват. Те могат да се прекъсват единствено и само от главното прекъсване, което обира данните. В общи линии - това е постановката.
Търсим и слаби места 
|
| Вто Окт 05, 2010 4:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Какви слаби места бе човек? В прекъсвания гледаш да не правиш нищо, влизаш, сигнализираш и излизаш... А той милият "минава и обира данни от всички 8 буфера, Прави сътветно и нужните обработки." 
|
| Вто Окт 05, 2010 4:50 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ясно е за прекъсванията - обаче тука става въпрос за малко по-различна концепция.
В главната програма няма нищо важно - само екран и все неща които може да чакат и да се правят когато има време за тях.
Даже и да спре напълно - главната програма - това по никакъв начин не се отразява на работата на устройството.
Няма НИЩО ПО-ВАЖНО от обирането на данни и предоставянето им на изхода на ДАКА. Все пак това е аудио - не може да чака.
След като няма нищо по-важно от това - тоест то по НИКАКВА причина не трябва да се прекъсва от нещо друго - защо цялото това нещо да не е в прекъсване с най-висок приоритет. Има разбира се някакво буфериране - ама то не се отразява на концепцията.
Така - след това обиране на данни - което е най важно?
Ами следващото по важност е осигуряването на данните. Няма по ефективен начин според мене - това да става в по-нископриоритетни прекъсвания, защото те не могат да прекъснат ГЛАВНОТО - а и не трябва да се прекъсват едно друго. Тоест - 8 прекъсвания с еднакъв приоритет. Така не се налага да вдигам някакви флагове че трябва да чета от някъде - след това да ги проверявам и т.н. Главното прекъсване вдига флага на някое от тези - и щом главното свърш - процесора сам отива да изпълнява някое от тези - и ги оправя всичките едно по едно. Няма флагове - няма проверки и т.н. Аз не се занимавам с това.
Има разбира се и други - още по високо приоритетни прекъсвания /по главни от главното  / - които са за разни асинхронни процеси - независещи от софтуера - примерно четене от сериен порт и т.н. Към тях вече се отнасям по обичайния начин.
|
| Вто Окт 05, 2010 5:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Уф нямам време в момента нито да вникна какво правиш, нито да ти обяснявам подробно как се прави...
Накратко, АРМ и другите процесорни системи не се ползват така. Приоритетите на прекъсванията в една многозадачна система не се определят по това колко са ти важни на теб, а според честотата на тяхното появяване. Иначе многозадачността ти отива по дяволите...
Ти слагаш най-рядкото прекъсване с най-висок приоритет и правиш един куп неща в него. Всичко ти е наопъки...
|
| Вто Окт 05, 2010 5:21 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Хммм... Не се прави така. В прекъсването - никакви сложни обработки и/или i/o. Какво ти пречи да прекъсваш математиката ? Вдигане на DMA заявка към периферията ще е не повече от мяколко микросекунди, после математиката си продължава оттам, докъдето е стигнала.
|
| Вто Окт 05, 2010 5:34 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Не схващате концепцията явно.
Реално прекъсванията са само - за да не се вдигат флагове - които после да проверявам дали са вдигнати и т.н.
Един вид - прекъсванията - и приоритетите им взти заедно се разглеждат като отделни нишки - с различен приоритет. Тези които са с еднакъв - са нарочно с еднакъв - за да не могат да се прекъсват една друга - и да се налага да им се прави синхронизация.
Повечето прекъсвания реално не са и прекъсвания - защото се задействат софтуерно - тоест аз си ги задейсвам - само че като разбера че е дошло времето за някакво прекъсване - не вдигам флаг - който после да проверявам дали е вдигнат и да извършвам нужното действие - ами просто си активирам прекъсване - което ще се случи веднага - щом няма някое по-важно от него. Мисля че варианта е добър, защото аз не съм ангажиран с това. Само си става. От друга страна - кода който няма връзка с тези процеси - наистина НЯМА връзка с тях и не му пука какво правят те - до къде са стигнали и т.н. Всичко си е отделно.
Основната полза е, че четенето от картата трябва да става заявка по заявка. Трябва да чакам текущата да завърши - за да дам следващата. Затова много прекъсвания с еднакъв приоритет. Активирам ги всичките - а те се изпълняват едно след друго сами - без аз да им бера грижата. Доста е удобно, а и изглежда най-бързия вариант. Иначе докато чакам в прекъсване /какво светотатство а  / трансфера от картата да завърши - или казано друго яче - ДМА-то да каже че трансфера е завършил - аз реално нищо не спирам освен главната програма, ама както казах тя изобщо не ме интересува. Това което реално съм спрял е - да може да се извърши друга заявка към картата - която така и така не трябва да се извършва докато текущата не е завършила. Всичко останало си въреи. Ако имам нужда да обера пак данни - обирам си ги. Ако имам прекъсванета от сериен порт или там нещо друго - правя си ги. Просто нишки с различен приоритет и това е.
Има и недостатъци няколко - ама аз си ги знам повечето.
- не мога да определям реда на изпълнение на прекъсванията с еднакъв приоритет. Те се изпълняват според подредбата им в таблицата - а не според реда в който са активирани. Това може да се оправи - ама не се е наложило още.
- другия недостатък е, че не ако трансфера с картата завърши - а аз през това време обирам данни - не мога да пусна нова заявка към картата - а трябва да си свърша обирането - че чак тогава - ама и за това има оправия.
Ето го и устройството - за което говорим: http://vbox7.com/play:f4da76a3
Малко е етно - ама какво да се прави - клиенти. 
|
| Вто Окт 05, 2010 6:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В подробности аз не се и опитвам... но като цяло концепцията е много.. как да го кажа по-меко... Абе ще е добре да видиш и другият начин, за да си прецениш ти сам
Лошото е, че наистина има коренна и принципна разлика между твоят начин и другият начин. Тук и 100 човека да ти кажем че не се прави така и си има много причини да не се прави така, докато не пробваш и другия вариант няма да стане...
Ако решиш някога да правиш редизайн, пиши - ще коментираме 
|
| Вто Окт 05, 2010 6:46 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Ами отворен съм за другия начин. Аз по добър от тоя не можах да измисля.
А и все още не съм разбрал какво му е лошото на този. Може би това ще ме накара да премина на "другия".
А иначе - по темата - щот начина ми е толкова лош - а тоя процесор все пак се оправя - значи - "Това е Процесора!" 
|
| Вто Окт 05, 2010 6:53 pm |
|
 |
|
fan
|
Абе нишки, пи*ки вече ти казах, че коцепцията ти на писане и разбиране е явно като на PC!
Хубаво би било да се поогледаш и да проумее за какво иде реч.
Иначе бъди сигурен, че ще те подкрепяме!
|
| Вто Окт 05, 2010 7:06 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Нещо не мога да разбера къде точно бъркам.
Смята ли това нещо поразлично когато е в прекъсване и когато е извън каквото и да е прекъсване? Предполагам, че смята еднакво...
Да опростим нещата за проба.
хронометръ - който увеличава променлива на 1 секунда.
1. Имаме си код - който се точи в главния цикъл някакъв.
2. Имаме си едно прекъсване - което става на всяка секунда - и трае много кратко - щото е по принцип е лошо да сме в прекъсване дълго време.
Това е ПРАВИЛНА постановка - нали?
Сега - усложняваме малко нещата...
1. Имаме код - който се изпълнява в главния цикъл - кода е само един безкраен цикъл - без нищо вътре.
2. Имаме едно нископриоритетно прекъсване, което се активира от таймер примерно - и в него кода е същия като един цикъл от предния пример.
3. Имаме едно високоприоритетно прекъсване - което става на всяка секунда - и трае много кратко - щото е по принцип е лошо да сме в прекъсване дълго време.
Това каква постановка е - правилна или неправилна?
Реално е като предната - ама отместена с едно ниво на горе - поне според мене.
|
| Вто Окт 05, 2010 7:27 pm |
|
 |
|
fan
|
Абе ти тези прекъсвания ги нямаш за нищо!
Не ти трябва прекъсване за текуща задачка. Вземи научи и ползвай FreeRTOS примерно!
Изобщо си за чат, защото доста постове ще отнесе една евентуално нова тема с този въпрос!
То и трябва да се отдели и време за това!
P.S. А ти случайно да се сдоби с дебъгер? 
|
| Вто Окт 05, 2010 7:51 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Дебъгер все още нямам, ама то от работа не остава и време да си проуча въпроса и да си избера. Отделно от това - за сега нямам план да правя друг проект с подобен процесор, а на тоя краката са ми вече заети до един.
А и за какво ми е дебъгер?  В моя код бъгове няма!!!
Относно операционните системи - мисля, че проекта не е чак толкова сложен, че да се налага да прибягвам до такова нещо, а и малко ми е неловко да ползвам код, който не съм писъл аз. Така знам винаги кой е виновен - ако нещата не стават...
Освен това - не мисля че ОС ще ми донесе по-голяма производителност - най-вероятно повече проблеми...
Край на спама по темата!
|
| Вто Окт 05, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
fan
|
Ей, много си самонадеян! Като гледам снимката на сайта ти не ми изглеждаш 20 годишен! Вече трябва повече мъдрост да вкарваш(така си мисля де)! 
|
| Вто Окт 05, 2010 8:34 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Кефиш пич
И не се връзвай да те набутат с някакъв ОС и концепции  Карай си bare metal нищо че си етно настроен 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
|
 |
|
miro_atc
|
Много неща, но така казано сигурно нищо не ти говори...
По принцип твоят стил е тип OS-less. Не защото не ползваш OS, а защото начинът ти на мислене е "правя това, после правя това..".
Другият начин е да използваш многозадачност. Едната задача се грижи за това, друга за онова... Не мислиш коя задача след коя ще се изпълнява, защото в съзнанието ти те трябва да се изпълняват паралелно. А на практика ще се изпълняват почти паралелно, стига да не циклиш някъде в очакване на Годо, особено пък в прекъсвания
Проблемът освен концептуален е и чисто практически, понеже архитектурата на проца е предвидена за многозадачност. Затова хората слагат ДМА-та, бъс матрици и чудеса, че да стават по няколко неща едновременно. Перифериите са така направени, че да не се налага да ги "дебнеш". В случая не знам как е при ST, но при другите или има достатъчно fifo или ДМА-то е с двойно буфериране. Така всяка периферия може да си бачка на 100% натоварване, без да спира и без да се налага процесорът да й робува. Достатъчно е просто в някакво време да получи само малко внимание
То по друг начин просто няма как да подкараш 10-15 периферии, колкото има един чип от тоя клас.
Още веднъж забележи разликата - не ти с процесора да чакаш някаква периферия, а периферията да може да те чака теб да й обърнеш внимание като й обслужиш прекъсването. Не забравяй, че имаш много периферии и прекъсванията трябва да могат да валят постоянно. Не бива да ги блокираш допълнително, щото те не могат да чакат много. Те достатъчно се блокират взаимно и всичко е разчетено за разумно забавяне. Никой няма да ти сложи излишни буфери
Изобщо всичко е предвидено за RMA (Rate-Monotonic Algorithm), който е добре да прегледаш. Няма как иначе да разбереш защо приоритет е = честота, а не "важност".
Сега конкретно за твойта постановка... Имаш аудио, доколкото разбрах клатиш DAC през I2S - туй ти е една задача, която ще се грижи да държи I2S-а сит като го храни от някакъв буфер.
Тоя буфер ще се пълни от друга задача, която да кажем ти е смесител. Задачата от смесителя на входа си трябва да има 8 буфера или колкото там канала имаш. Сега каналите може да са 8 отделни задачи или една обща. Предполагам заради обработката по лесно ще стане една задачка за канал, която си чете от SDIO драйвера и си обратва данните.
Тук въпросът е в терминологията - под "задачка" имам предвид таск/нишка. В прекъсване не можеш да направиш задачка, защото то е блокиращо. Още веднъж - задачките трябва да се изпълняват паралелно... Не е задължително да ползваш ОС, но по-добре е да не се мъчиш  Дори и да вземеш калпав ОС, пак най-вероятно ще постигнеш по-добри резултати 
|
|
|