Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Съвет за зимно отопление на панелка... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Съвет за зимно отопление на панелка...
Писна ми от шибаната комбинация Топлогикация и балканско племе за съседи. За една тъпа панелка плащам по 100лв. на стая за отопление. Имам и дограма и изолация. И пак сметките високи. Крадат съседите, то е ясно.

Та ще сложа нещо на ток. Едва ли ще спестя много пари, но поне няма да ставам дойна крава на Ганьовски манталитет.

То вариантите не са много - климатик или конвекторни радиатори. Някакви впечетления да споделите? Предполагам, че за отопление ще са горе долу еднакви като ефективност, климатика поне и лятото ще има полза от него, ама пък радиатора е в пъти по евтин като първоначална инвестиция. В тоя ред на мисли - инвертор като добър баланс цена - качество да препоръчате? За 12ка иде реч. Както и фирма която да пипа грамотно. Тръби няма да има дълги.

Чет Окт 07, 2010 10:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Само инверторния климатик е истински икономичното и рационално решение!
Поограмоти се тук: http://forum.setcombg.com/index.php/board,60.0.html
Темата за отоплението там си я дъвчем вече 5 години и има страшно много натрупана и систематизирана информация и впечатления.

Чет Окт 07, 2010 11:15 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да чел съм я преди 1 година.

То вероятно ще е инвертор. Ама сега остава да реша какъв.... и от къде.

Чет Окт 07, 2010 11:45 am
Профил ICQ

Мнение 
Щом ще с ток - само климатик :!: Има вариант да ти топли и бойлера, лятото дори за без пари, виж тук: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0

Чет Окт 07, 2010 12:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Да чел съм я преди 1 година.

То вероятно ще е инвертор. Ама сега остава да реша какъв.... и от къде.

Прочети я пак. Сега нещата сме ги структурирали по марки и са доста по-прегледни.

Чет Окт 07, 2010 12:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@Lupus - Мерси.

@ji4ka
А това с топлообменника и на мен ми е хрумвало. То сега в панелката няма да седна да отръбявам чак до банята, мисля е ясно. Но ако човек си прави къща изоснови - що не се правят подобни неща..... незнам. Лятото топлиш вода, все си трябва в едно домакинство. Зимата, знам ли - може да си направи човек ледогенератор за ракията:):):) (макар че по-лесно е просто да я оставя на прозореца :) )

Чет Окт 07, 2010 3:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Една малко по-нестандартна идея за отопление...

http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8176

Чет Окт 07, 2010 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бе то и секса топли, ама .... само за консумиращите го :)

Чет Окт 07, 2010 4:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
... Зимата, знам ли - може да си направи човек ледогенератор за ракията:):):) (макар че по-лесно е просто да я оставя на прозореца :) )

Няма зиме-лете , прави се така, че винаги топли бойлера. Обаче трябва да се пипа грубо около компресора ,затова само майстор може да го направи. Готовите купешки системи са мноого скъпи и изяждат цялата икономия, затова не са разпространени.
А развода с любимата как го уреди? (за Топлофикация иде реч :wink: ) . Или ще задължиш съседите да ти плащат част от тока и такса "климатична мощност". :D

Чет Окт 07, 2010 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Цецо написа:
... Зимата, знам ли - може да си направи човек ледогенератор за ракията:):):) (макар че по-лесно е просто да я оставя на прозореца :) )

Няма зиме-лете , прави се така, че винаги топли бойлера. Обаче трябва да се пипа грубо около компресора ,затова само майстор може да го направи. Готовите купешки системи са мноого скъпи и изяждат цялата икономия, затова не са разпространени.
А развода с любимата как го уреди? (за Топлофикация иде реч :wink: ) . Или ще задължиш съседите да ти плащат част от тока и такса "климатична мощност". :D

Абе аз честно казано не схванах много идеята с бойлера. Какво точно се прави - прекарва се фреона през бойлера ли? Ама тогава трябва да имам 10-ки метри тръби пълни с фреон обикалящи цялата къща.....

Иначе с Топлофикация няма да се развеждам съвсем. Ще живеем в един дом, ама няма да споделяме топлината му :) Смисъл няма да пускам радиаторите, нямам нерви да свалям радиатори и прочие глупости. Естествено ще продължа да плащам общите части.

Чет Окт 07, 2010 6:19 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
..Абе аз честно казано не схванах много идеята с бойлера. Какво точно се прави - прекарва се фреона през бойлера ли? Ама тогава трябва да имам 10-ки метри тръби пълни с фреон обикалящи цялата къща.....

Да, така се прави. Ами трябват си тръби няма как, топлотехниката изостава от електрониката - нямат безжични климатици. :) Другия вариант е да се разположи климатика (или още един) стратегически близо до бойлера. Бойлера на ток си е голяма ламя и всяка разумна инвестиция в икономия се изплаща в дългосрочен план.

Чет Окт 07, 2010 6:41 pm
Профил

Мнение 
Определено решението е климатик... задължително инвертор. Ако може преди да се купи да се види някъде инсталиран, колко е тих, колко топли ;-)

Това за бойлера е малко безсмислено... параметрите на един климатик в режим на отопление се дават при 7С отвън и 20 вътре мисля беше, т.е. 13 градуса разлика. В най-тежък режим бачка до 40 разлика.
А бойлер ако искаш да ти стопли водата до 60-70С при -20 отвън става разлика от 80-90 градуса. Само ще отбележа че разликата в температурата е пропорционална на разликата в налягането на работния газ. Обикновен климатик малко трудно ще изкара такива компресии ;-)
За лятото става, ама много по-добре е със слънчев колектор... малко по-скъпо може да излезе в началото, но много по-ефикасно. Аз още не съм, ама няколко приятели си сложиха и са доволни. Особено удачно е за хора по високите етажи... маркучите се прекарват през отдушниците (всяка баня трябва има), останалото на покрива...

Чет Окт 07, 2010 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
... ама много по-добре е със слънчев колектор... малко по-скъпо може да излезе в началото, но много по-ефикасно. Аз още не съм, ама няколко приятели си сложиха и са доволни. Особено удачно е за хора по високите етажи... маркучите се прекарват през отдушниците (всяка баня трябва има), останалото на покрива...

Тук слънчеви колектори има почти навсякъде ама климатът е по-различен. В по-старите къщи на покрива има един обикновен депозит за вода (мизерия, де) и той върши цялата работа.

А за БГ вуйчо ми - мераклия с минимума технически познания - от години го има почти саморъчно направено. Аз му помогнах с идеите ама той сам си го направи. Депозит на покрива (май сложи и помпа щото често няма вода) и елементарен слънчев колектор на когото последно се чудеше дали да не сложи помпичка. Поне летните месеци не включва бойлер.

А аз навремето на село съм си парил краката като пусна водата през нагретия от слънцето маркуч за поливане. Значи няколко стари черни радиатора от нещо си затворени в остъклена кутия и маломощна помпичка за циркулация...

Чет Окт 07, 2010 10:58 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
..Това за бойлера е малко безсмислено...

Хич не е безмислено , даже е по-смислено като цена/ефективност от соларните панели! Климатика работи без проблем 11месеца, денонощно, с 2-3квт отдадена мощност - я ,сметни цената на соларпанел който ще покрие такъв ресурс? И си е баш като бойлер - цъкваш копчето и за час си имаш топла вода. Вярно ,че не е 70оЦ а 50-60 , но едва ли някой се къпе със 70 градуса. Това с параметрите при 7оЦ е вярно , но само като стандарт за сравнение, иначе климатиците (хубавите) си работят и до -20о без проблем, само дето мощността им спада наполовина от +7оЦ, но КОП-а си остава над 2. А в бг -20оЦ има само за 15-20 дни в годината.
Ако човек може да си го позволи ,е най-добре да се купи хубав инвертор ,което ще рече около 1500лв. Освен ,че работят по-добре , ефективността също е по-добра от евтините и за срока на експлоатация напълно компенсира разликите в цена, от спестения ток. Но и да е евтин ,пак е в пъти по-добре от чистия ток.
В тоя вариант климатика е 3в1 - топли,охлажда,къпе! 8)

Чет Окт 07, 2010 11:55 pm
Профил

Мнение 
Жичка, стандартно бойлерите се настройват на 75С освен ако не е 200 литров.. Аз може би трябваше да си сложа голям, щото имам 2 жени вкъщи дето са свикнали на софийското парно. И сега 80 литровия бойлер го източват до дупка ;-) Тъй че не бих си сложил климатик на бойлера, ще ме изхвърлят заедно с климатика и бойлера от вкъщи ;-)

Пак казвам климатикът е ОК до около 40 градуса разлика, в момента навън е 4, а зимата още дори не е дошла ;-)

Като спомена фотоволтаниците вече година гледам един такъв панел... Някакъв съсед си е монтирал под перваза на прозореца фотоволтаник. И цяла година се чудя как го ползва. На размер е някъде 60х180см (дълъг и тесен) и предполагам не дава повече от 100-200 вата. Това чудо едва ли е вързано към мрежата, просто няма никакъв смисъл. Единствено си мисля че може да го е вързал към бойлера. Ако бачка 10 часа ето ти 1-2 киловатчаса, което за бойлер е ОК.

Мисля си че идеята не е лоша... Цените на китайските солари вече са около 1$/ват без управления естествено, ама то за бойлер не ти трябва. Може да се направи съвсем проста схема да регулира тока през нагревателя на бойлера. А пък за зимните дни (по скоро нощи) едно бутонче или с процесорче изключваш волтаника и включваш нагревателя 20-30 минути към мрежата..

При 1$ на ват сметката излиза, щото от 1 ват годишно се получават около 2квтч, т.е. даваш 1.60 а на година ти се изплаща с по 30-35ст.

Пет Окт 08, 2010 8:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща