Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търси се нова платформа за ЕКУ-то 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Това с лаптопа съм си го мислил, в интерес на истината. :) Обаче възникват някои непреодолими препятствия. Първо, от лаптопа трябва да се свалят всички механични части, щото няма да живеят дълго в колата. :) Това означава и по-стар процесор, за да няма нужда от вентилатор. А при по-старите лаптопи не знам как стои въпроса с буутването от разни флашове и други такива (щото харддиска и автомобила са несъвместими). Самият лаптоп не може да генерира управляващия сигнал, щото там обикновено има проблеми с времеизмерване с точност от порядъка на 1-10 uS. Тоест, лаптопа само ще смята и сметките ще ги предава на изпълнителен модул, който ще си има собствен процесор и/или прогр. логика. И системата става сиебало мамата. :) Много по-елегантно е една платчица с размерите на кредитна карта, която да има всичко необходимо + ОС.

Цитат:
в най-близко време да излязат контролери само за ЕКУ, единственото което ще прави програмиста е да задава константи /брой цилиндри , работен обем, мощност, обороти и т.н./ и гранични стойности

Ами нали за това се борим. :) И имаме смелостта да твърдим, че вече сме постигнали значителни успехи.

Цитат:
ако бензиновия двигател не се промени фундаментално ЕКУ-тата ще си останат принципно същите, а елементната база ще се развива разбира се

Ами сега чакаме електромагнитните клапани, което май ще е последния етап в развитието на ДВГ. Алгоритъма за управление ще се усложни малко, но няма нищо фатално в това.
Иначе, напълно съвременни коли все още карат на Z80. ;)

Цитат:
Ако смяташ да инвестираш труд нерви и пари в ЕКУ-тата , според мен печаливша карта ще е да направиш действащ макет на универсално ЕКУ , който след това да бъде пуснат в серийно производство! Купува си го производител на коли в Албания , задава константите за двигателите кото ползва и готово.

Не, там нямаме никакъв шанс. :) Никой няма да си играе да го настройва за всеки конкретен двигател. Големите производители продават цялото електрооборудване на двигателя в комплект, въздуха се мери с дебитомер, така че на който и двигател да го сложиш, ще работи без настройки по самото ЕКУ. Евентуално може да се правят линейни промени чрез разни механични агенти, но това не касае ЕКУ-то.

Сря Авг 10, 2005 9:36 am
Профил

Мнение 
Абе .... работата взема да става много странно ... нещо не виждамсмисъла от толкова мощни процесори ама кактои да е. Да се направи ЕКУ което клиента да си купи и сложи сам .. е много еретична мисъл, затова си има сервизи, най-малкото клиента дории даможе да си гонастрои сам, няма да може да си върше всички жици, а ако гоможе ще може да работи и с малко по сложен софт за настройката му, такова е положението. Та мисля устройството се усложняваи оскъпява значително без никакъв реален ефект от това. При варианта с логиката, един бърз 16 битов процесор би свършил иделана работа, а ако искасх да има изчисления на параметри някое DSP ... и толкоз .... ама не мисля че има смисъл

Сря Авг 10, 2005 2:06 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Аз пък мойта си знам... :-) ... гениалното е просто ... незнам кой го е казал но ми харесва..!
Що се отнася до лаптопа преди доста време имах един 486DX2 на 50Mhz марка ULTRA мисля беше, нямаше вентилатор а само охладител, харда му беше със стандартен IDE интерфейс за лаптоп има преходници към IDE за desktop PC, biosa имаше HDD-autodetect , така че не би трябвало да има проблем със FLASHDRIVE в крайна сметка флаша имитира стандартен HDD.

Сря Авг 10, 2005 11:19 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Колко МИПС-а му трябват на това ЕКУ, та опираш до смяна на професорите ?

Чет Авг 11, 2005 12:22 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ми може и да сте го обсъдили , но аз не видях.

Основен управляващ модул PC x86 -> един страшен P4 :D + Една хубава разширителна платчица с RS485 или просто няколко RS232, към който закачате PIC-чета, който комуникират вече с периферията - датчици и прочие.

Сега това е един основен замисъл, не съм го мислил много-много,но PC под Линукс има не един или два пач-а към ядрото за realtime OS и ще цепи us(микросекундата) :P , ако се налага, макар че идеята е ПЦ-то решава проблеми с LCD модули и прочие - т.е потребителския интерфейс, бърз трансфер и обработка на данни.

ПЦ-то може да има лесно CRT,LCD,TFT или TV към него :)

И т.н , и т.н, разбира се си има и -, единия е хдд-то (дупките могат да му разкатаят играта), трябва да се купи хубав SCSI диск - хем бързо , хем стабилно.

А и колко евтино може да излезе едно изкупуване на втора ръка настолни SLIM машини.

280лв - slim P3 1Ghz, 128MB PC133 , 20GB HDD, CD-R, Sound :DDD, onboard VC 4MB ATI.

примерно !

А П3 това е Coupermain-а , не туалтатина е изчислителна мощ :D
и с един Linux като Gentoo или DFS - Debian :)
абе идеино е ... мислете му.

бтв: ако знаете само колко информация сте дали , три тона интересни факти.И чух повече от 3 нови RISC процесора - производител. И отзиви и въобще интересно.
Само че едно Ви липства, никъде не видях къде е описана все пак целите на проекта , успех !

Чет Сеп 01, 2005 1:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
280лв - slim P3 1Ghz, 128MB PC133 , 20GB HDD, CD-R, Sound :DDD, onboard VC 4MB ATI.

Много пари ве, вчера шефа си взе за толкова, същото ама 256MB DDRAM PC2100 със истински P4 1.6GHz (16x100MHz). Но не това е което искам да отбележа, а факта че ARM ядрата работят с Linux и тъпкането на цял PC е безмислено, а и все пак тук говорим за embedded uC системи, а не за car-embedded персонален компютър 8)

Чет Сеп 01, 2005 10:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва да се уточни, че се създава управляваща електроника, а не in-car HiFi. :) Поради това, тя трябва да отговаря на някои твърди изисквания - индустриален темп. диапазон и захранване, по възможност, 5V. PC-то е абс. непригодно. :)

Чет Сеп 01, 2005 11:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
ECU - Electronic control unit

А от темите "тестове" разбрах , че става въпрос за ECU за/на кола ?!.

Или нещо не съм разбрал, иначе съм съглсасен , че каквото и да е ECU трябва да е камък/стабилно. ;) :)

Чет Сеп 01, 2005 2:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=9581&highlight=#9581

Чет Сеп 01, 2005 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение На какъв етап е проекта...
Здравейте,

Аз се регистрирах днес :D и се зачетох по темата с ЕКУ-то...
В момента на какъв етап е проекта? Още ли търсите платформа?
Според мен, е добре да се използва uCOS ( http://www.ucos-ii.com/ ).
Доколкото знам ЕКУ-тата, или по-точно софтуера им се пише на тази ОС
(или поне повечето производители). Друг вариант е PrOS.
В момента работя на нея и не е зле, но за нея имам само порт за ARM.

Вто Ное 01, 2005 11:05 am
Профил
Аватар

Мнение Re: На какъв етап е проекта...
nickich написа:
Здравейте,

Аз се регистрирах днес :D и се зачетох по темата с ЕКУ-то...
В момента на какъв етап е проекта? Още ли търсите платформа?
Според мен, е добре да се използва uCOS ( http://www.ucos-ii.com/ ).
Доколкото знам ЕКУ-тата, или по-точно софтуера им се пише на тази ОС
(или поне повечето производители). Друг вариант е PrOS.
В момента работя на нея и не е зле, но за нея имам само порт за ARM.

Ами замразен е. :( Просто сам не мога да продължа нататък. Платформа търсим още, но платформа значи комбинация от хардуер+операционна система. Ако за дадена ОС няма подходящ хардуер, или обратно, съответно и двете отпадат като идея. :) Да намериш сечението на двете множества не е никак лесна задача, както се оказва.

Сря Ное 02, 2005 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, не е лесно.... но, според мен, трйабва да се започне с нещо. Това което се напише после лесно може да се портне за друга платформа, друга ОС ... така,че според мен е добре да се започне с нещо, което може да се намери лесно и после, евентуално, да се надгражда. Ако се пише на Ц, портването е елементарно. Смяната на ОС, ако е необходима, също не е сложна задача. ...не съм се замислял за конкретна платформа, но в нета видях проект на ЕКУ на базата на ХТ ('86) и ISA карта. Ако се направи нещо (дори и на ХТ) и ако и ако се докаже, че алгоритмите и сметките водят до някакво подобрение на работата на двигателя, тогава вече може да се търси някакво финансиране на проекта...

Сря Ное 02, 2005 1:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е, ако имаше POSIX-ориентираност и съвместимост между тия т.нар. RTOS, наистина нямаше да има проблем с портването. Но обикновено всеки ентусиаст, дето си прави RTOS си прави някво собствено откачено API за нея, което не само че няма нищо общо с POSIX, но даже и не може да се напише слой, който да емулира POSIX (както е при Windows). Така, че или ще се ползва unix-подобна RTOS, или трябва да се подбере максимално удачната платформа, така, че да не се налага минаване на друга в бъдеще, щото това със сигурност ще значи пренаписване на целия софт (от страна на екуто).

Сря Ное 02, 2005 3:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ние работим с една ОС, но не ползваме нейните функции директно. Написан е нйакакъв OSAL (OS Abstraction Layer) и чрез него ползваме тази ОС. Ако се премине на друга ОС просто се пренаписва този OSAL, което не е толкова сложно. Те са нйакокло функции. Основните. Мисля че с UNIX ще е малко тромаво и ще иска повече ресурси... незнам..
Но според мен трябва да се почне отнякаде..

Сря Ное 02, 2005 4:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор,досега не съм се месил в тая тема но да си кажа и моето виждане по въпроса.
Значи това което правиш си е доста сериозно. Защо толкова държиш да стъпиш върху чужд код?
Ако аз го правех бих си спретнал машинария с няколко процесора. Един централен дето управлява работата на всичко и още някой друг дето се разправяt s real time процесите. Вярно работата е повече,но всичко си си го писал ти и знаеш как работи. От друга старна еднопроцесорна система не може да ти даде толкова малка времева латентност като многопроцесорната.
И все пак ако държиш на линукс да има въре може да си спретнеш на арм7 централния процесор и да си пуснеш линукс,но в никакъв случаи не оставяи истинската работа на него. сложи да кажем още 2 - 3 дребни процесора които да вършат работата по бързите процеси. И наи важното като се издъни нещо софта на централния процесор това да не е катастрофално за двигателя.
Но по мое мнение за сериозни неща не трябва да се работи с чужд код. Дори своеволията които правят компилаторите понякога могат да ти изиграят неприятен номер.
Другото е от конструктивна гледна точка. Надали ще намериш готов едноплатков компютър които да отговаря на всичките ти изисквания. На всичкото отгоре и ще трябва да му слагаш специфичната за задачата периферия които конструктивно ти усложнява нещата,и ти влошава устоичивоста към смущения.
Моята препоръка е самостоятелна разработка от а до я ако не искаш само да си губиш времето.

Сря Ное 02, 2005 4:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща