Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Интересен проблем с микроконтролер и периферия 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Интересен проблем с микроконтролер и периферия
Здравейте , имам микроконтролер Ф84А , който брои импулси от индуктивен датчик. Работи , но той брои на изваждане и като стане нула трябва да включи бобина на вентил за въздух и тук започват проблемите. Започват да се набиват смущения още преди да стане време за включване на вентила и процесора спира да брои или по дисплея излизат разни неща. Платката с процесора и дисплея е отделна от тази с релето , което влючва вентила. Как мога да избегна неприятностите след като опитах с екраниран проводник от платката на процесора до тази на релето. Уплетката е на маса и пак не става. Става и нещо още по-интересно , един проводник свободен с дължина около 30см споен само от едната страна на масата на платката също ми набива смущения , а според мен не би трябвало да е така ?

Чет Авг 11, 2005 1:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Един уважаващ се проводник набива смущения. :wink:
Пробвай с обратен диод 1N4007 в бобината на релето.
Не забравяй - НАВСЯКЪДЕ слагаш 100nF кондензатори - близо до чиповете.

Чет Авг 11, 2005 1:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всичко си е точно както трябва, просто пикльовците не са за тази цел, или платката не е проектирана добре.

Чет Авг 11, 2005 2:12 pm
Профил
Мнение 
Íå çíàì çàùî ñè ðåøèë, ÷å ñìóùåíèÿòà òè èäâàò îòêúì êàáåëà íà âåíòèëà, íî ïîâÿðâàé ìè, òîâà íå å òàêà! Ïî-âåðîÿòíî å äà òè âëèçàò ïðåç íÿêîé ñâîáîäåí ïèí íà ïèêà, êîéòî íå å êîíôèãóðèðàí êàòî èçõîä èëè ïî çàõðàíâàíå. Çíà÷è âçåìè ñëîæè åêðàíèðàí êàáåë íà äàò÷èêà è îñâåí òîâà îò ïèíà íà ïðîöåñîðà, íà êîéòî âëèçà ñèãíàëà îò íåãî, ñëîæè åäèí ðåçèñòîð 1ê êúì ìàñà. Ñëåä òîâà äà îãëåäàø âñè÷êè ïèíîâå íà ïðîöåñîðà, è àêî âèäèø íÿêîé, êîéòî íå å ñâúðçàí íèêúäå - ñëàæè ìó åäèí ðåçèñòîð 1ê êúì ìàñà ... òàêà, çà âñåêè ñëó÷àé. Îñîáåíî âíèìàíèå îáúðíè íà ðåñåòà - ÷åòâúðòè ïèí! Àêî íå ñå èçïîëçâà çà íåùî èëè ñàìî ñà ìó âúðçàëè RC ãðóïà çà íà÷àëíî óñòàíîâÿâàíå - âúðæè ãî íàêúñî êúì ïëþñà íà 5-òå âîëòà íà çàõðàíâàíåòî - 14-òè ïèí. Ñëåä òîâà ìåæäó 14-òè è 5-òè ïèí ñëîæè åäèí åëåêòðîëèò êúì 100-òèíà ìèêðîôàðàäà íà íàïðåæåíèå 10V è íàãîðå, à ïàðàëåëíî íà íåãî - åäèí êåðàìè÷åí êîíäåíçàòîð - 100 íàíîôàðàäà. È àêî âñè÷êî òîâà íå ïîìîãíå - îïèòàé äà åêðàíèðàø ïëàòêàòà è äà çàçåìèø åêðàíà èëè íàïðàâî ôèçè÷åñêè äà ÿ îòäàëå÷èø îò âñÿêàêâè åëåêòðîìàãíèòíè ñìóòèòåëè. Íå ãè ñëóøàé, ÷å ïèêîâåòå íå ñòàâàëè - çà òàêèâà ïî-ïðîñòè íåùèöà ñà íåçàìåíèìè. Íî íàèñòèíà ïðîåêòèðàíåòî íà ïëàòêè çà çàøóìåíà ñðåäà íå å ïðîñòà ðàáîòà.
Óñïåõ!

Чет Авг 11, 2005 2:36 pm
Аватар

Мнение 
Да съобразил съм се с тези наща т.е свободните пинове са изходи и са към маса , а кабела от датчика е екраниран и уплетката е към маса. Сложил съм и кондензаторите , а ресета ми е през 4.7к , ще го дам директно. Иначе платката мисля , че е добре проектирана. Процесора и кварца са заобиколени с маса , която образува пръстен около него и захранването остава отвън , кондензатора 100н също е близо до него. Благодаря за мненията!

Чет Авг 11, 2005 2:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Такъв проблем имах още с първия PIC16F84 който сложих на платка... Ако имаш 7805 някъде, от двете му страни задължително по 100nF, до пика също задължително един. Всички неисползвани крака ми бяха изходи, но по масата на входа получавах доста здрави джазгии (220V мотор),с няколко допълнителни кондензатора по 100nF по захранването всичко си дойде на мястото. И само гледай да не слагаш от ония сините, някой от тях работят като индуктивности и съпротивления :!:

Чет Авг 11, 2005 3:07 pm
Профил

Мнение 
PIC написа:
Да съобразил съм се с тези наща т.е свободните пинове са изходи и са към маса , а кабела от датчика е екраниран и уплетката е към маса. Сложил съм и кондензаторите , а ресета ми е през 4.7к , ще го дам директно. Иначе платката мисля , че е добре проектирана. Процесора и кварца са заобиколени с маса , която образува пръстен около него и захранването остава отвън , кондензатора 100н също е близо до него. Благодаря за мненията!

Аз не мисля, че това е добра идея!!! Никакви такива връзки (да не се затваря контур).

Чет Авг 11, 2005 3:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Предполагам че има в предвид полигон като казва 'заобиколен от маса'. Има и нещо много важно което забелязах при SMD-то на PIC16F84A, ако не сложиш полигон GND под него прави всякви простотии като тази (въобще гледай да не прекарваш никакви сигнали под самия PIC)

Чет Авг 11, 2005 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това е платката:

Прикачени файлове:
PIC16F84A - LCD.jpg
PIC16F84A - LCD.jpg [ 50.46 KiB | Прегледано 4808 пъти ]
Чет Авг 11, 2005 3:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. Никъде не виждам преди 7805 да си сложил 100nF.
2. Не си прокарал правилно захранването...т.е. трябва да е в подобна последователност - Траф >> Грец >> Филтриращи кондензатори >> 7805 >> Филтриращи кондензатори >> Схема на която пускаш захранване! Доста самотен си оставил тоя електролит преди 7805, а другия е прекалено далече...
3. Доста кофти си прокарал кварца с тия джъмпери (представи си ги като антена, особено близко до тоя траф). Кварца е трябвало да прокараш с минимално къси писти, колкото се може по близо до PIC-a.
4. Филтриращия кондензатор трябва да е НЕПОСРЕДСТВЕНО преди пиновете за захранване на PIC-a.
5. Според мен тези полигони които си сложил за захранване на трафа са безмислено големи, оттам може да ти идва проблем.
Един съвет, като опроводяваш платка, първото нещо което прокарвам е захранването, с цел минимална дължина на пистите му...всяка писта работи като индуктивност.
Успех :D

Чет Авг 11, 2005 3:57 pm
Профил

Мнение 
По нататък .. с какво го щракаш тоя клапан? Ако проблемите почват още преди отварянето му значи не са от него, малко съвети :
1. Ако отвън имаш зашумена среда, дросел и кондензатор на всички входове и изходи.
2. Поставящ цялото нещо в екранирана кутия, която е и заземена
3. Оправи си захранването и опроводяването по забележките на предатор.
4. Ако влизат много сериозни смущения по захранването ползвай LM2575, тя се справя по добре с подобни смущения
5. Може да се наложи да сложил филтри преди трафа
6. Тоя ресет също е странно дълъг

p.s. който казва че PIC не е за такива неща не е много прав, atmel-ки процесор мре в схема в която PIC работи .... имам направен контролер за заваръчен апарат, той стой на максимум метър от дъгата, сещате се за какви смущения иде реч .....

Чет Авг 11, 2005 5:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Платката наистина не добре направена - този полигон на масата, дето я обикаля - по-добре да го няма, така както е направен. Старай се сигналите и масата към тях да са еднакво дълги до входа на процесора. Кварца също не е добре защитен, защото пръстена му обхваща и други сигнали. Едностранна платка винаги е по-незащитена от двустранна (тя пък от четирислойната и т.н.).

Чет Авг 11, 2005 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за мненията , ще пробвам и ще пиша !

Пет Авг 12, 2005 8:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Редактирах схемата и се получи следното нещо... Дали ще има шанс за по-надеждна работа по този начин , как мислите?

Прикачени файлове:
Copy of PIC16F84A - LCD.jpg
Copy of PIC16F84A - LCD.jpg [ 45.86 KiB | Прегледано 4679 пъти ]
Пон Авг 29, 2005 3:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
.....2. Не си прокарал правилно захранването...т.е. трябва да е в подобна последователност - Траф >> Грец >> Филтриращи кондензатори >> 7805 >> Филтриращи кондензатори >> Схема на която пускаш захранване!

Пон Авг 29, 2005 3:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща