Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Обръщане на пиновете на захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Обръщане на пиновете на захранване
Имам следния проблем:

Има устройство - към което се включват 2 различни модела датчици.
Винаги се ползва само по един датчик.
Датчиците са външно производство - тоест не зависят от мене и там не мога да пипам.
Датчиците имат по 3 пина. Маса, +5V и аналогов изход - който трябва да го меря с АЦП.

Проблема е, че пиновете на двата модела датчици не съответстват.
При двата модела аналоговия изход е все на едно и също място - обаче масата и захранването са разменени.
Буксата не може да се обръща, а аз нямам място за друга.

И двата датчика имат предпазен диод за обратно включване - и при включване на грешния датчик - той ми дава късо на захранването. Захранването ми LM317 не се поврежда - нито на датчика му става нещо. Просто устройството угасва.

Та идеята е - да мога някак софтуерно да обръщам двата пина на захранването, като и съответно да познавам кой датчик е включен - да меря ток ли що ли...
Отделно от това - комутацията на захранващите пинове трябва да става без големи загуби - щото все пак аналогов сигнал ще меря... Датчиците не консумират повече от 20 милиампера.

Някой да е правил нещо подобно - да не откривам топлата вода? :(

Сря Окт 13, 2010 9:24 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
А диода защо окъсява? Не е ли последователно на единия захранващ пин? Варианта е да го захраниш от пинове на процесора директно. Така съм хранил TCN75. Само дето аз пусках само + а ти ще пускаш и двата и ако не ти дойде сигнал в нормите сменяш и пак пробваш. Ама как ще предпазиш пиновете да не хванат къра - незнам ...

Сря Окт 13, 2010 10:00 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не не - то диода не е последователно на захранването - а вързан на обратно - тоест той дава на късо - ако включиш ГРЕШНО захранване - иначе стои вързан на обратно и си е запушен.

Аз си мисля за някакво реленце. Може и аналогов мултиплексор - ама не им харесвам съпротивлението - около 80 ома. Ако ползвам 2 един за масата един за +5В - ще станат 160 ома. Много ми се виждат.

Остава проблема - как при пускане на устройството да "опипам" - кой датчик е включен че да знам как да пусна захранването. Още по добре би било, ако и по време на работа имам някаква защита - така че ако датчика се включи след подаване на захранването, да не стигам до "принудителен" ресет.

Сря Окт 13, 2010 10:17 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Може би трябва да се помисли за вариант да се пуска захранването не наведнъж а първо едното, да речем + и на минуса се мери дали излиза през защитния диод

Сря Окт 13, 2010 10:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пък на мен ми се струва че не е защитен диод :)

Сря Окт 13, 2010 10:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като идея - захранваш датчиците през H-мост. Може да използващ TC4426 - 28 или друг подобен. При тая консумация, вероятно падът ще е незначителен.

За да не получаваш "принудителен ресет" раздели захранването на процесора и датчиците. Ограничи тока преди стабилизатора и мери изходното напрежение - дали е под или е над 2V (примерно). Може да мериш и/или тока.

Идеята която е дал bobyper също е ценна.

Сря Окт 13, 2010 10:53 pm
Профил

Мнение 
Ами .. може и смост, може и с реле, идеята е да подаваш постоянно захранване през един резистор, да речем 200-300 Ом, и да мериш токът през резистора. При първоначално включване моста ти е изключен, или и двете релета са изключени, с едно няма да стане освен ако не позлваш такова съ снеутрално положение което си е извращение. Та ако като включиш токът през резистора ти е голям, очевидно датчика окъсява, и занеш в каква полярност да пуснеш точец. Е в един от случаите през резистора ще теще постоянно по голям ток, но при 12 В захранване и 300 Ом резистор са си 40 мА някакви, не е толкова страшно, но пък може и по голям да сложиш. Мен това ми хрумва като най лесно.

То и друго има, каквато и да е схемата, подавайки на + напрежение би трябвлао да се появи и на изхда в някава форма, вече зависи от датчика, т.е. може да подаваш амо + първо на единия после на другия пин и да видиш къде е истината, след което му включваш и маса .. това не знам как ще се отрази на датчика, би трябвало да живее, ама не се знае.

Чет Окт 14, 2010 7:47 am
Профил

Мнение 
Захранваш през транзистор , нещо от сорта генаратор на ток , max 100 ма примерно . Мериш с проца (може и с ценер за 3.3V )дали имаш над 4 V след транзистора , ако няма значи датчика е опък... Едно реле (задеистваш го кат видиш , че датчика хапва повечко) ,с 2 превключващи контакта , ти сменя полярността към датчика

Чет Окт 14, 2010 8:34 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
ако има място на платката за всичките тея неща, ще може и да сложи втора букса
единствено ако няма да е удобно да има 2 за да не избира

Чет Окт 14, 2010 9:53 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря за идеите!

Горе-долу около тия начини ми се върти и на мене в главата решението.
Това с драйвера е много полезно сякаш - хем по-евтино - хем по-надеждно от реле изглежда, че и по-малко място заема.
Ако изнамеря и някакъв модел от тия драйвери - дето да имат неутрален изход - ще е още по добре.
Разделянето на захранването е добра идея - ама пък при такъв модел ако имам някаква разлика в двете захранвания - ще ми дава грешни резултати - все пак аналогов сигнал меря. Не че кой знае каква точност търся де...

Добре е да го направя да си работи постоянно схемата за обръщане на поляритета - така че примерно ако вече е включено устройството - без датчик - и после се ръгне някакъв - да може бързо и само да се оправя - кой е модела на датчика.
Ще има и софтуер по въпроса разбира се.

Ще понаправя някой експеримент и ще видим кое ще се окаже най-подходящо.

Пак благодаря!

Чет Окт 14, 2010 11:28 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ми и на мене идеята на iso.t ми се види най-практична. А и лесно може да се
мери тока, всичко влиза в захранващия кран на драйвера. Ако меренето търпи
повдигане на масата със 100-200 миливолта може и там за най лесно да мери
ток човек (няма да има нужда да го сваля към 0). А всъщност може и това повдигане
да се вади, нали и то ще се вижда/мери.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 14, 2010 1:29 pm
Профил WWW

Мнение 
Само да отбележа, че за 5V масово се произвеждат ключове със защита и се ползват в USB....

Може да го направиш с 1 ключ и един H-драйвер - пускаш ключа и драйвера в едната посока, ако се получи FAULT инвертираш...

Но като се има предвид, че има по два ключа в един корпус може да го направиш с два ключа + 2 транзистора. Примерно с 1бр TPS2560 и два NMOS транзистора.

Изхода на ключ 1 го вързваш към пин А, изхода на ключ 2 към пин Б.
Дрейна на транзистор 1 вързваш към пин Б, а дрейна на втория към пин А.
Гейта на тр1 и enable на кл1 - накъсо. Същото и за тр2. и кл2.

От процесора имаш 2 разрешения и 2 fault-a. Пускаш единия канал, ключ 1 дава + на А, а тр1. дава маса на пин Б. Ако се задейства защитата - изключваш и пробваш другия канал, който ще изкара маса на А и + на Б...

Чет Окт 14, 2010 2:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз по-горе исках само да кажа, че всеки чип включен обратно реагира като диод. Пускането на 10мА и повече през този "диод" си е рисковано. Друг е въпросът ако наистина има такъв диод - juzisound, сигурен ли си? Щото логично е той да е шотки - с мултицета ще си каже.

А аз просто бих сменил буксата или бих направил преходник :)

Чет Окт 14, 2010 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Щото логично е той да е шотки - с мултицета ще си каже.

На мен пък ми стана интересно защо ще е логично да е шотки :? ?
За мен пък е логично да не е шотки :) .

Чет Окт 14, 2010 7:56 pm
Профил

Мнение 
Да е шотки е логично ако е последователно на захранването , иначе не .
Ако се следи консумирания ток е хитро да се 'препипа' първо полярността след това да се сетнах двата пина на микроконтролера като изходи , следим тока при разкачване на датчик консумацията пада , микроконтролера сетва пиновете си като входове и пак опипва за диод - спестяваме нуждата от защити по простата причина че преди да се включи 'обратен" датчик този преди него трябва да бъде измъкнат от конектора :) Накратко казано вместо да обръщаме токовете при претоварване чакаме разкачване на датчик , закачване на нов такъв , проверяваме му диодчето и му даваме точец в правилната посока.

Чет Окт 14, 2010 8:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща