|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:02 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Бърборилня
Трябва ми следното нещо. Да извеждам гласови команди от едно устройство. Процесора на самото устройство е достатъчно зает за да управлява DACа в реално време, а и няма достатъчно памет вътре та да събере всичката реч - около 2 мин на 8kHz. Гледах тия чипове ISD ама те май не могат да се програмират с предварителни данни. На мен командите са ми на разни езици и трябва да се подържа възможност за ъпдейт в различните страни с различни аудио файлове.
Най-простото което ми иде на ум е един малък PIC с една FLASH памет. Но с PWM май не мога да изкарам много добро качество (речта трябва да е много отчетлива). Та отиваме на DAC. И се получава решение към 10 долара.
Няма ли готови чипове някакви. Като ISD ама да мога да им записвам файловете отвън, а не да дигитализира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 11, 2005 4:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не знам за ПИК-а .. с PWM-а трябва да стане и то доста добре, 8 битов запис не ти ли стига ? Ако те устройва мисля с PWM и ADC-то ще стане добро качество, а може би дори и само с PWM. При 3 Khz честотна лента ако PWM-а работи на 16 или 20 Khz ще сане доста добре.
|
| Чет Авг 11, 2005 4:49 pm |
|
 |
|
VILO
|
Imashe edni chipove pak na winbond: text-to-speach converter. Doniakade moje da sa ti ot polza ako stava duma za English. Az posledno realizirah neshto podobno s 80C51F022 i MMC. MMC-to si go pishesh prez WIN s wavcheta, a CPU-to si gi play-va. Ne e evtinoto reshenie, no kachestvoto e superior.
|
| Чет Авг 11, 2005 5:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами ще триябва да го пробвам това с PWM-a. Мисля че 8 бита 8КHz би трябвало да се чува достатъчно отчетливо (имам само говор, без музики). А АДЦ-то за кво ми е?
Тия с text-spech конвертора са скъпи, а и има някой езици дето едва ли чипа ще ги проговори (руски, турски и ???китайски???)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 11, 2005 7:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
1. Имам да ти давам едни MSP430F1611. Имат си 12-битов DAC с възможност за теглене от FLASH през DMA. Не единия SPI канал му пускаш една 16-мегабитова флашка на ATMEL, има ги във Футурел, ама не помня как се казва. Ta там си записваш тялото на няколко WAV-ки и си готов. Това май е най-разулното.
|
| Чет Авг 11, 2005 8:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хрумна ми бате. Ама не става - много е скъпо. Не е проблем за единични бройки - ама за пройзводство - проца е поне 10$ + 4$ памет - отиваме на близо 15$. Кофти. Първо ще огледам дали не може да стане с някой PIC или MSP с PWM, дето да не минават 4$.
|
| Пет Авг 12, 2005 9:07 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ADC-то за обратна връзка .... ако искаш да е съвсем качествено, иначе само PWM става, но може да има отклонения които ще се чуват като интермодулационни и нелинейни изкривявания.
|
| Пет Авг 12, 2005 9:11 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@Цецо, преди време с Бай'Хищник мачкахме тая тема в 'AN643' поста. Може и да не си обърнал внимание. С PIC16 с хардуерен PWM + 8 MHz ( можеш и с вътрешните RC осцилатори ) + Flash памет на Atmel + IMA ADPCM компресия става муци ( влизаш и под 4 USD ) ! Направил съм възпроизвеждането и бачка, обаче вместо Flash на Atmel използвах I2C памет и нещо не й стига времето при запис. Сорса ми е на CCS C. Ако обещаеш да преработиш сорса за SPI Flash паметите на Atmel, и после да метнеш едно копие и на мен, мятам ти веднага сорс кода, барабар с НЧФ след PWM модула 
|
| Пет Авг 12, 2005 9:36 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да ти обещая. Как да ти обещая като съм се заринал от задачи и всичките са с преоритет по висок от "веднага да стане". Освен това съм казал че края на другата седмица хващам пътя и да не ме търсят поне 20 дена, щото почвам да ставам нервен и неработоспособен.
Иначе сега още съм на ниво - дефиниция на идеята. Ще трябва да почета за PCM - a, ще прегледам и тая апликация. След това ако ми изглежда обещаващо ще взема да го пробвам. Пък ако тръгне ще ти дам сорса, той няма да е кой знае какво геройство. Иначе твоя може и да ми влезе в употреба, най-малкото да си обясня нещата. Но с CCS не работя. Ще го гледам като сорсове просто. Ако ще го правя на PIC16 ще да е на ASM, щото имам ограничения на комерсиалния софтуер който мога да ползвам. Или ще го маам на 18ка. За там имам законен компилатор.
Най вероятно проблема ще се дълбае след отпуската, но сега просто претеглям вариантите. Твоя е най-лек, ако се окаже и достатъчен като качество, ще имаш черпене, само и за идеята да е.
|
| Пет Авг 12, 2005 12:46 pm |
|
 |
|
Гост
|
Äàé íÿêîé e-mail, äà òè ãî ïðàòÿ, îáà÷å å ÷àñò îò ãîëÿìà ïðîãðàìà, òðÿáâà äà ÿ ðàç÷èñòÿ èçëèøíàòà ÷àñò èíà÷å ïî-ñêîðî ùå ñå îáúðêàø.  AN643 íà MicroChip ñà äàëè óæ ðàáîòåù ñîðñ çà ByteCraft êîìïèëàòîð, îáà÷å íåùî íå òðúãíà òîçè ñîðñ ïðè ìåí ( ñ CCS êîìïèëàòîðà ). Èìàøå íÿêàêâè áúãîâå ïðè öåëî÷èñëåíàòà àðèòìåòèêà.
Íÿêîè íåùà â ìîÿ ñîðñ êîä ìîãàò äà òè ñå âèäÿò ñòðàííè, çàùîòî ñúì ãî îïòèìèçèðâàë, ñúîáðàçíî òîâà êàêâî ãåíåðèðà CCS. Íàïèñàõ ãî è íà àñåìáëåð çà PIC16, íî íÿêúäå íåùî ñúì ñáúðêàë, òà íå òðúãíà.
Àëãîðèòúìà, êîéòî ñëåäâàì å: çàäåëÿì åäèí áóôåð, ïðèìåðíî îò 64 áàéòà, êàòî ãî ðàçäåëÿì íà 2 ÷àñòè. Êîãàòî çàïî÷âàì âúçïðîèçâåæäàíåòî çàðåæäàì öåëèÿ áóôåð, ñëåä òîâà íà ïðåêúñâàíå IMA ADPCM âçåìà îò áóôåðà îò÷åòèòå, äåêîìïðåñèðà ãè è ãè ìÿòà íà PWM ìîäóëà, êàòî îáðàáîòè ïúðâàòà ïîëîâèíà íà áóôåðà, âäèãà åäèí ôëàã, êîéòî ñå ñëåäè îò ãëàâíàòà ïðîãðàìà, ïðè êîåòî îò ãëàâíàòà ïðîãðàìà ñå ñòàðòèðà ÷åòåíå íà ñëåäâàùèòå 32 áàéòà, êîèòî ñå çàðåæäàò â ïúðâàòà ïîëîâèíà íà áóôåðà, êàòî ïðåç òîâà âðåìå IMA ADPCM ñè âçåìà îò÷åòè îò âòîðàòà. Äîêàòî IMA ADPCM äà èçïðî÷åòå âòîðàòà ïîëîâèíà, ïúðâàòà ïîëîâèíà ñå å çàðåäèëà îò ãëàâíàòà ïðîãðàìà ñ íîâèòå îò÷åòè. Êîãàòî ñå âäèãíå ôëàãà îò IMA ADPCM, ÷å å ïðî÷åòåíà è âòîðàòà ïîëîâèíà íà áóôåðà, îò ãëàâíàòà ïðîãðàìà ñå ñòaðòèðà çàðåæäàíå íà ñëåäâàùèòå 32 áàéòà ñ îò÷åòè âúâ âòîðàòà ïîëîâèíà íà áóôåðà, à IMA ADPCM ñå ïðåõâúðëÿ íà ïúðâàòà ïîëîâèíà. Òàêà ðåàëèçèðàì ïàðàëåëíî çàðåæäàíå è îáðàáîòêà íà äàííèòå, ñ ïðèîðèòåò íà îáðàáîòêàòà.
Çíà÷è ñîðñà ñúñ ñèãóðíîñò ùå ìîæå äà ãî ïðåêîìïèëèðàø è çà 18-êè, êàòî åäèíñòâåíîòî íåùî, êîåòî òðÿáâà äà íàïðàâèø å äà çàìåíèø ïîäïðîãðàìèòå çà ÷åòåíå/çàïèñ â I2C ïàìåòòà , ñ òàêèâà çà ÷åòåíå/çàïèñ â SPI Flash ïàìåòèòå íà Atmel. Çàïèñà íå ìîæà äà òðúãíå ïðè ìåí, çàùîòî íà òúïàòà I2C ïàìåò íå é ñòèãà âðåìåòî äà çàïèøå áóôåðà, ïðè êîåòî ÀÖÏ-òî ïî÷âà äà ïðåçàïèñâà îòãîðå è ñòàâà ïúëíà áîçà. Èíà÷å çàïèñà ãî èçïðîáâàõ â ñèìóëàòîðà íà MPLAB, êàòî ïîäìåíÿõ äàííèòå îò ÀÖÏ-òî ñ òàêèâà îò ãîòîâ WAV ôàéë, çàïèñâàõ ãè íà ñâîáîäíè ïîçèöèè â ÐÀÌ-à, ñëåä êîåòî ïóñêàõ äåêîäèðàíåòî è ñðàâíÿâàõ äàëè ñå ïîëó÷àâàò îðèãèíàëíèòå îò÷åòè.
|
| Пет Авг 12, 2005 2:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Чакай сега. Не бързай да пращаш. Аз доколкото разбирам ти правиш и компресия и декомпресия. На мен ми трябва само второто. Аз от апликацията мисля да ползвам само алгоритъма за самото декомпресиране, другото сам ще го напиша.
Като гледам работата намирисва на PIC18F1220. Само дето няма SPI. Мамка му. Не ми се пише на асемблер (щото първия 18 с SPI минава 5$). Или ще направя софтуерен SPI на PIC18F1220. Май е по удачна идея.
Както и да е, ще го направя първо на някоя голяма 18ка да видя че го бива като качество.
С какво кодираш файловете?
Какъв филтър ползваш. Щото това чудовище в апликацията със тия "стандартни" стойности - просто няма начин.
С PWM гледам че измъкват 9 бита на изхода. Дали е достатъчно? Хрумна ми еретичната мисъл за R-2R матрица и пълни 16 бита, ама нещо ме съмнява, че ще е удачно.
А иначе това с буферите е хитро. Викат му пинг-понг. Аз мисля да го направя с кръгов буфер. Но принципно няма никаква разлика в случая.
|
| Пет Авг 12, 2005 3:03 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Няма нужда от хардуерен SPI, можеш да си напишеш софтуерен, ето ти пример: http://www.captain.at/electronics/pic-mmc/ 
|
| Пет Авг 12, 2005 3:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тоя е бавен. 
|
| Пет Авг 12, 2005 5:19 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ако ще правиш само декомпресия, ще ти стигне скоростта и на I2C памет на 100 kHz, друг е въпроса, че трябва 4 x 24xx512 ( или 2 x 24xx1024 ) да закачиш , за да го докараш докъм минута. Конвертирането на кой да е WAV файл до IMA ADPCM го правя с sox програмата, но можеш и от кой да е графичен редактор да го направиш. Само имай впредвид, че MicroSoft ADPCM и IMA ADPCM не са съвместими !
Ако само ще декомпресираш, слагаш кварц 20 менгахерца на някой ПИК16 и софтуерния SPI ще ти стигне да зареждаш отчетите. Но аз се борих да го докарам до 8 MHz, за да може без кварц да работи. Неточностите на вътрешните осцилатори не са проблем в случая.
|
| Пет Авг 12, 2005 8:30 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|